22. januar 2015.22. jan 2015.
RAZGOVORI GRADSKIH ČELNIKA SA PREDSTAVNICIMA VLADE SRBIJE

DIJALOGOM DO REŠENjA

U Vladi Republike Srbije prošle nedelje održan je sastanak predstavnika Grada Šapca i članova kabineta nekoliko ministarstava, o važnim infrastrukturnim i ekonomskim pitanjima
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović boravio je prošlog četvrtka, sa saradnicima, u Vladi Republike Srbije. Na zakazanim razgovorima o važnim projektima, pored delegacije iz Šapca, učestvovali su predstavnici Ministarstva građevine, privrede, finansija, državne uprave i lokalne samouprave, članovi kabineta Ministarstva rada i Ministarstva poljoprivrede, i predstavnici Javnog preduzeća „Putevi Srbije“. Jedna od najvažnijih tema sastanka bila je rekonstrukcija nasipa na Savi kod Drenovca, i isplata novca šabačkim firmama koje su bile angažovane na izvođenju interventnih radova.
- Razgovarali smo o nasipu Drenovac-Čevrntija. Dogovoreno je da sa predstavnicima nadležnog ministarstva imamo redovnu komunikaciju sve do aprila, kada se očekuje izvođenje radova na bedemima. Pričali smo i o isplati troškova koje su šabačke firme imale prilikom odbrane od poplava. To je veliki problem koji muči naše privrednike. Rešenje, odnosno isplata novca, je u nadležnosti republičkih organa. Obavešteni smo da će Šabac biti uključen u isplatu sredstava preko Evropskog fonda solidarnosti, i da bi tokom februara mogli da računamo na rešenje ovog problema. Potrebno je da komisiji Evropskog fonda solidarnosti pokažemo zapisnike koje posedujemo, u kojima su sadržani troškovi koje su šabačke firme imale prilikom izvođenja interventnih radova na nasipu. Veoma je važno da troškovi našim firmama budu refundirani, kako bi grad imao pravo da ih pozove u pomoć, ukoliko nam se opet dogodi neka nepredviđena situacija, istakao je Zelenović.
Jedna od važnijih tema razgovora u Vladi Srbije bila je izgradnja auto-puta Šabac - Ruma, i obnova putnog pravca Šabac - Sremska Mitrovica.
- Predstavnici Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture su nas obevestili da sada nemaju sredstava za izgradnju auto ““ puta Šabac-Ruma. Mi smo im, zbog toga, predložili drugačije modele finansiranja izgradnje ove deonice, koji, između ostalog, uključuju i koncesiju. Nastavićemo da razgovaramo o tome, tražićemo investitore sa strane. Pretpostavljam da će Vlada Republike Srbije imati razumevanja za to da male sredine moraju dobiti šansu da se razvijaju, a da je jedan od preduslova za razvoj upravo auto-put. Razgovarali smo i o obnovi putnog pravca Šabac-Sremska Mitrovica, koji je u veoma lošem stanju. Dogovoreno je da o ovoj temi razgovaraju direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i direktor gradske Direkcije za puteve Miodrag Filipović, kako bi se pronašao odgovarajući model finansiranja za obnovu ove deonice. Ta saobraćajnica nas na najbrži način povezuje sa postojećim auto-putem, te nam je u interesu da ona bude u što boljem stanju, rekao je gradonačelnik Šapca.
Značajno mesto u razgovorima gradskih čelnika i predstavnika ministarstava zauzela je energetska efikasnost, i projekti koje grad Šabac realizuje po tom pitanju.
- Pohvaljeni smo na sastanku kao jedan od retkih gradova koji je ispunio cilj Evropske energetske strategije „20-20“, koja podrazumeva uštede u sistemu javnog snabdevanja toplotnom energijom u iznosu od 20 odsto. Ne želimo da se zaustavimo na tome, te sam tražio da Šabac bude uključen u prvi državni projekat povećanja energetske efikasnosti koji je nadležno srpsko ministarstvo potpisalo sa nemačkim Ministarstvom građevine. Želimo da pokažemo da posedujemo kapacitete za implementaciju takvih projekata, i da se to dogodi prvo u Šapcu, naveo je Zelenović.
Sa predstavnicima Ministarstva građevine razgovarano je i o isplati 123 miliona dinara, koje je država, na osnovu ugovora, dužna da uloži u rekonstrukciju i dogradnju zatvorenog bazena u Šapcu. Dogovoreno je da 3. februara zaseda komisija koja će doneti odluku u vezi sa ovim zahtevom. Zajednički zaključak učesnika sastanka je da su razgovori u Vladi bili konstruktivni, te je dogovoreno da se o ovim temama intenzivno diskutuje i u narednom periodu, kako bi, za grad veoma značajni projekti, bili što pre realizovani
RACIONALIZACIJA BROJA ZAPOSLENIH
Grad Šabac jedna je od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja je izvršila preporuku Vlade Republike Srbije o racionalizaciji broja zaposlenih u javnim službama. Prilikom prošlonedeljnih razgovora sa predstavnicima izvršne vlasti, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da svako ko obavlja poslove od javnog značaja, mora svojim radom zaslužiti platu.
- Prilikom razgovora sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave predočio sam da je Šabac jedan od retkih gradova koji je ispunio princip racionalizacije koji je nametnula Vlada Republike Srbije. On podrazumeva da do 30. juna 2015. godine broj zaposlenih u javnoj upravi bude manji za šest i po odsto. Taj cilj smo već ostvarili. Trudiću se da nijedan zaposleni u javnoj upravi ne ostane bez posla, ali svako ko radi u upravi će morati da zaradi svoju platu, rekao je Zelenović.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa