Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
РАЗГОВОРИ ГРАДСКИХ ЧЕЛНИКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

ДИЈАЛОГОМ ДО РЕШЕЊА

У Влади Републике Србије прошле недеље одржан је састанак представника Града Шапца и чланова кабинета неколико министарстава, о важним инфраструктурним и економским питањима
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић боравио је прошлог четвртка, са сарадницима, у Влади Републике Србије. На заказаним разговорима о важним пројектима, поред делегације из Шапца, учествовали су представници Министарства грађевине, привреде, финансија, државне управе и локалне самоуправе, чланови кабинета Министарства рада и Министарства пољопривреде, и представници Јавног предузећа „Путеви Србије“. Једна од најважнијих тема састанка била је реконструкција насипа на Сави код Дреновца, и исплата новца шабачким фирмама које су биле ангажоване на извођењу интервентних радова.
- Разговарали смо о насипу Дреновац-Чеврнтија. Договорено је да са представницима надлежног министарства имамо редовну комуникацију све до априла, када се очекује извођење радова на бедемима. Причали смо и о исплати трошкова које су шабачке фирме имале приликом одбране од поплава. То је велики проблем који мучи наше привреднике. Решење, односно исплата новца, је у надлежности републичких органа. Обавештени смо да ће Шабац бити укључен у исплату средстава преко Европског фонда солидарности, и да би током фебруара могли да рачунамо на решење овог проблема. Потребно је да комисији Европског фонда солидарности покажемо записнике које поседујемо, у којима су садржани трошкови које су шабачке фирме имале приликом извођења интервентних радова на насипу. Веома је важно да трошкови нашим фирмама буду рефундирани, како би град имао право да их позове у помоћ, уколико нам се опет догоди нека непредвиђена ситуација, истакао је Зеленовић.
Једна од важнијих тема разговора у Влади Србије била је изградња ауто-пута Шабац - Рума, и обнова путног правца Шабац - Сремска Митровица.
- Представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре су нас обевестили да сада немају средстава за изградњу ауто ““ пута Шабац-Рума. Ми смо им, због тога, предложили другачије моделе финансирања изградње ове деонице, који, између осталог, укључују и концесију. Наставићемо да разговарамо о томе, тражићемо инвеститоре са стране. Претпостављам да ће Влада Републике Србије имати разумевања за то да мале средине морају добити шансу да се развијају, а да је један од предуслова за развој управо ауто-пут. Разговарали смо и о обнови путног правца Шабац-Сремска Митровица, који је у веома лошем стању. Договорено је да о овој теми разговарају директор Јавног предузећа „Путеви Србије“ Зоран Дробњак и директор градске Дирекције за путеве Миодраг Филиповић, како би се пронашао одговарајући модел финансирања за обнову ове деонице. Та саобраћајница нас на најбржи начин повезује са постојећим ауто-путем, те нам је у интересу да она буде у што бољем стању, рекао је градоначелник Шапца.
Значајно место у разговорима градских челника и представника министарстава заузела је енергетска ефикасност, и пројекти које град Шабац реализује по том питању.
- Похваљени смо на састанку као један од ретких градова који је испунио циљ Европске енергетске стратегије „20-20“, која подразумева уштеде у систему јавног снабдевања топлотном енергијом у износу од 20 одсто. Не желимо да се зауставимо на томе, те сам тражио да Шабац буде укључен у први државни пројекат повећања енергетске ефикасности који је надлежно српско министарство потписало са немачким Министарством грађевине. Желимо да покажемо да поседујемо капацитете за имплементацију таквих пројеката, и да се то догоди прво у Шапцу, навео је Зеленовић.
Са представницима Министарства грађевине разговарано је и о исплати 123 милиона динара, које је држава, на основу уговора, дужна да уложи у реконструкцију и доградњу затвореног базена у Шапцу. Договорено је да 3. фебруара заседа комисија која ће донети одлуку у вези са овим захтевом. Заједнички закључак учесника састанка је да су разговори у Влади били конструктивни, те је договорено да се о овим темама интензивно дискутује и у наредном периоду, како би, за град веома значајни пројекти, били што пре реализовани
РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ
Град Шабац једна је од ретких локалних самоуправа у Србији која је извршила препоруку Владе Републике Србије о рационализацији броја запослених у јавним службама. Приликом прошлонедељних разговора са представницима извршне власти, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да свако ко обавља послове од јавног значаја, мора својим радом заслужити плату.
- Приликом разговора са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе предочио сам да је Шабац један од ретких градова који је испунио принцип рационализације који је наметнула Влада Републике Србије. Он подразумева да до 30. јуна 2015. године број запослених у јавној управи буде мањи за шест и по одсто. Тај циљ смо већ остварили. Трудићу се да ниједан запослени у јавној управи не остане без посла, али свако ко ради у управи ће морати да заради своју плату, рекао је Зеленовић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa