22. januar 2015.22. jan 2015.
PREMIJEROM PREDSTAVE „KAINOV OŽILjAK“ ŠABAČKO POZORIŠTE PROSLAVIĆE 175 GODINA POSTOJANjA

PRVI PUT NA SCENI „LjUBIŠA JOVANOVIĆ“

Na svečanosti u nedelju, prvog februara, od 20 časova obeležiće se i sedam decenija kontinuiranog rada, ali i sedamdeset godina pobede nad fašizmom
Od 1840. godine, kad je pred Božić prof. Damjan Marinković pripremio „Svetislava i Milevu“ Jovana Sterije Popovića, zaživela je pozorišna umetnost u Šapcu. Predstava je igrana samo dva puta, a tek 1906. osnovano je Šabačko pozorište koje je svoj naziv narednih godina menjalo više puta. Neposredno posle oslobođenja formirano je Narodno pozorište koje je prvu predstavu izvelo 14. decembra 1944. godine. Od 1933. godine pa sve do danas pozorište radi u Zanatskom domu godišnje pripremajući od pet do osam premijera, prikazujući oko dvesta predstava i to u pet igrajućih dana u toku sedmice sa čime nijedno pozorište u unutrašnjosti ne može da se pohvali.
Svojih sto sedamdeset pet godina postojanja, ali i sedam decenija kontinuiranog rada i sedamdeset godina od pobede fašizma obeležiće premijerom predstave „Kainov ožiljak“ u režiji Juga Radivojevića u nedelju. Rađena prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića na metaforičan način donosi priču o „nepostojanosti dobra i tvrdokornosti zla“ s jedne strane, a sa druge „prokletstvo koje nosi svaki čovek i sve što je čovek stvorio“.
Ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da vide Ivu Andrića koji u godinama diplomatske službe u Berlinu, uoči nadolazećeg zla oličenog u fašizmu, pokušava da urazumi nerazumne. Humanista i pisac u borbi sa nemani koja nadolazi pokazaće nam šta znači „biti čovek“. Lik velikog diplomate i književnika dodeljen je Vladimiru Milojeviću, dok će se u ulogama Adolfa Hitlera, Hermana Geringa i Rajnharda Hajdriha naći glumice Sonja Milojević, Deana Kostić i Aneta Tomašević. Postupak sažimanja apostrofiranih istorijskih likova u romanu, odabiranja situacija, koji je, kako je istakao sam dramaturg Spasoje Ž. Milovanović, olakšan jer roman u uzbudljivo ispričanoj priči obiluje gotovim pozorišnim matricama. A te matrice, kao scenski fragmenti i tematske celine, dodatno su usložnjene problemom travestije od one najočiglednije u dodeli muških likova glumicama do toga da „svaki lik stvara drugačiju sliku o sebi u javnom prostoru“.
PROGRAM OBELEŽAVANjA
U 20 časova otvaranje izložbe „Šabački slikari“ u galeriji „Vladislav Lalicki“ Šabačkog pozorišta. Zvanično davanje imena Velikoj sceni Scena „Ljubiša Jovanović“ u 20.30 časova. U 21 čas premijera predstave „Kainov ožiljak“
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa