5. februar 2015.5. feb 2015.
NOVI DIREKTOR FILIJALE AIK BANKE ZA “GLAS PODRINjA“

FOKUS NA STANOVNIŠTVU, MALIM I SREDNjIM PREDUZEĆIMA

Od početka decembra prošle godine šabačka filijala AIK banke ima novog direktora, Dragana Marinkovića, diplomiranog inženjera, koji je prethodnih osam godina takođe proveo u bankarskom sektoru, ali u Hypo Alpe Adria banci.
- Iskustvo stečeno u prethodnim godinama u sprezi sa potencijalom koji AIK banka ima, doprineće veoma brzom pozicioniranju filijale kao lidera na lokalnom tržištu. Moj cilj kao direktora filijale je da deo tog potencijala usmerim na finansiranje privrede našeg grada, ističe Marinković.
Akcenat stavljaju na finansiranje stanovništva i malih i srednjih preduzeća koja imaju perspektivu rasta i razvoja, kao što su poljoprivredna i prehrambena proizvodnja, prerađivačka industrija sa izvoznim tržištem, inovativne usluge i slično. Finansijska sredstva će plasirati kroz kreditne aranžmane građanima i privredi, a u budućem periodu će posebnu pažnju posvećivati malim i srednjim preduzećima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
- Osnovna strateška opredeljenja Banke u narednom periodu , pa samim ti i planovi filijale podrazumevaju podršku privredne aktivnosti i povećanje prisustva banke u finansiranju malih i srednjih preduzeća zadržavajući visok nivo efikasnosti i profesionalnosti. AIK banka je od svog osnivanja usmerena na podršku poljoprivrednicima i čitavom agrokompleksu što i na dalje ostaje jedna od osnovnih smernica budućeg poslovanja. U cilju aktivne podrške ovom segmentu, koji je od izuzetne važnosti za razvoj domaće privrede, AIK banka je razvila unapređenu ponudu proizvoda i usluga namenjenu poljoprivrednim gazdinstvima i malim i srednjim preduzećima. Fokus AIK banke je i na ponudi inovativnih proizvoda za građane po povoljnim uslovima i u skladu sa potrebama različitih segmenata, kaže direktor.
AIK banka ima specijalnu ponudu za fizička, pravna lica, preduzetnike i poljoprivrednike, koja se ogleda u najpovoljnijim uslovima za finansiranje i refinansiranje postojećih kreditnih obaveza.
-Izdvojio bih samo nekoliko proizvoda iz široke ponude AIK banke:
Stambeni krediti koji se odobravaju uz kamatnu stopu od 3,99 odsto plus 6M euribor i efektivnu kamatnu stopu od 4,97 odsto. Povoljni uslovi kreditiranja su i odlična prilika za klijente koji su zainteresovani da svoje kredite indeksirane u švajcarskim francima konvertuju u evre. Klijenti koji se odluče za refinansiranje, oslobođeni su naknade za obradu kredita, kao i troškova životnog osiguranja.
Gotovinski krediti i krediti za refinansiranje indeksirani u evrima, sa fiksnom kamatnom stopom od 7,5 odsto i rokom otplate do deset godina.
Dinarski keš krediti sa fiksnom kamatnom stopom od 12 odsto na 12 mesečnih rata, sa mogućnošću korišćenja grejs perioda od 3 meseca. Troškovi obrade kredita su minimalni, a klijentima je na raspolaganju i mogućnost ranijeg zatvaranja kreditnih obaveza bez naknade.
Pored navedenih kredita u ponudi su i dinarski gotovinski krediti i krediti za refinansiranje koji pružaju mogućnost odlaganja plaćanja jedne ili više mesečnih rata, u slučaju da je to klijentu potrebno.
Penzioneri su kategorija stanovništva kojoj je posvećena posebna pažnja. Banka nudi sjajnu mogućnost u okviru koje svi penzioneri koji primaju penziju u AIK banci mogu da koriste uslugu isplate penzije unapred, i to sedam dana pre redovne isplate Fonda PIO Republike Srbije.
Pravnim licima su na raspolaganju dinarski i devizni krediti za poslovanje i obrtna sredstva uz godišnje kamate koje se kreću u okvirima od 12 odsto (za RSD) i 6,5 odsto (za EUR), zatim investicioni krediti, faktoring, revolving linije....
Ponuda banke poljoprivrednicima je veoma bogata. Jedna od njih pruža mogućnost da zalaganjem buduće proizvodnje finansiraju svoje trenutne poslovne potrebe ili investicije, odnosno da sačekaju „bolje cene“ za prodaju proizvedene robe kroz korišćenje revolving kredita i okvirnih linija.
Marinković ističe da je AIK banka domaća banka.
- AIK banka je domaća banka sa velikom disperzijom vlasništva. Zahvaljujući visokom nivou finansijske stabilnosti i kapitalne adekvatnosti otvorene su velike mogućnosti za rast plasmana u sektorima stanovništva, privrede i poljoprivrede. Upravo zbog svega toga AIK banka za svoj slogan koristi dve reči koje oslikavaju ove njene vrednosti: “Domaća i jaka“.
Neizbežna tema ovih dana su i krediti u švajcarskim francima.
- AIK banka u svom portfoliju nema kredite indeksirane u švajcarskim francima, što dodatno ukazuje na stabilnost u njenom poslovanju.
Poslovanje AIK Banke
AIK banka je u poslednjih godinu dana ojačala svoju poziciju na tržištu, popevši se na 6. mesto po veličini ukupne aktive. Uz to, banka je očuvala profitabilnost uprkos opreznoj politici rezervacija za rizike i tako zadržala jedan od najviših pokazatelja kapitalizovanosti. Banka ulaže u razvoj poslovnih procesa, kako bi se dostupnost finansiranja povećala za onaj deo malog biznisa koji ima perspektivu za rast i integraciju domaćeg lanca vrednosti. Banka je tokom prošle godine uspostavila i novi organizacioni i tržišni model prilagođen savremenim bankarskim trendovima. Visoka kapitalna adekvatnost i stabilnost depozitne baze doprineli su da banka uvećava svoju dobit u 2014. godini, uz očuvanje vrednosti za akcionare i klijente. Razvoj poslovne mreže banke je jedan od naših strateških ciljeva, a filijala u Šapcu zauzima veoma značajnu ulogu u poslovanju.
Pitali smo člana IO AIK banke, Branku Damnjanović: „Kakva su Vaša očekivanja na ekonomskom planu u 2015.godini?“
- Na ekonomskom planu 2015. godina će verovatno doneti manje smanjenje ukupnog dohotka nego što je to bio slučaj u 2014. godini. Ipak, teško je očekivati oporavak bez značajnijeg oporavka u vodećim privredama Zapadne Evrope. Mere budžetske štednje, dodatno će doprineti kontrakciji dohotka preko pada javne potrošnje. U 2015. godini možemo očekivati stagnaciju ili blagi rast kreditne aktivnosti. Program subvencionisanih kredita iz druge polovine 2014. godine dao je izvestan impuls kreditnoj aktivnosti, čime je trend pada zaustavljen, krajem prošle godine. U 2014. godini imali smo i značajno usporavanje rasta štednje građana. Delimično je to posledica stagnacije dohotka građana, ali i manje kreditne aktivnosti. Dodatno popuštanje monetarne politike učinilo bi kredite banaka dostupnijim, ali je ključan faktor povećanje tražnje za kreditima, odnosno investicije i potrošnja. Za razliku od trenda na tržištu AIK banka tokom 2014. beleži značajan porast štednje kao i kreditne aktivnosti, te ovakav trend očekujemo i u 2015. godini.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa