19. februar 2015.19. feb 2015.
PROSVETARI ““ MINISTARSTVO PROSVETE: NEREŠENO

U SENCI BORBE ZA ČLANSTVO

Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ potpisali Sporazum o normalizaciji stanja u prosveti i poseban Kolektivni ugovor. Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti nastavljaju sa štrajkom. Ministar prosvete Srđan Verbić poručio: „Kolektivni ugovor važi za sve“
Iako su od početka školske godine imali iste stavove po pitanju zahteva podnetih Miinistarstvu prosvete četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protekle sedmice su se razišla. Sporazum o normalizaciji stanja u prosveti i Kolektivni ugovor potpisali su Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“, dok su sa zakonskim štrajkom nastavili Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti. U šabačkim osnovnim i srednjim školama situacija sa izvođenjem časova normalizovana je. Jedini koji su ostali pri svome su profesori Šabačke gimnazije čijih pedeset šest članova Unije sindikata prosvetnih radnika čine sindikalnu većinu.
- Nakon tri meseca počinjemo sa normalnim radom. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora, koji će važiti naredne tri godine, dobili smo mnogo toga. Najvažnije je da niko neće ostati bez posla. Prilikom zapošljavanja prednost će imati kolege koje sada predstavljaju tehnološke viškove. Napravljeni su novi kriterijumi vrednovanja gde će se gledati stručna sprema, radni staž. Direktori će biti u obavezi da kolege sa nepunim radnim vremenom rasporede tako da dobiju svojih sto odsto. Uvedena je i jubilarna nagrada na trideset pet godina. Donešena je i odluka vezana za odlazak u penziju. Otpremnina od tri prosečne bruto plate mora biti isplaćena u roku od trideset dana. Mislim da su ovi tromesečni razgovori i sve što smo odradili dali neke rezultate ““ rekao je Dragan Mitrić, predsednik Odbora obrazovanja Samostalnog sindikata za teritoriju Šabac, Vladimirci, Koceljeva, Bogatić i član Republičkog odbora.
Sličnog mišljenja je i Sreten Tešić iz GSPRS „Nezavisnost“ koji je istakao da su Kolektivnim ugovorom dobili više nego što su tražili.
- Na osnovu naših zajedničkih zahteva u suštini možemo reći da su sedamdeset odsto ispunjeni. Nije jedino ispunjen zahtev da budemo izuzeti od smanjenja plata. U određivanju nadoknade umanjenja učestvovaće pregovarački timovi. Pomoć će biti podeljena u dva dela i to putem Svetosavske nagrade i nadoknade prema umanjenju plata. U tome će samo učestvovati sindikati koji su potpisali sporazum i to „Nezavisnost“ i Sindikat obrazovanja Srbije. Takođe, učestvovaće i u radu pet komisija koje će se između ostalog baviti pitanjima realizovanja Zakona o tehnološkim viškovima, tumačenju posebnog Kolektivnog ugovora, praćenja raspodele novca ““ dodao je Tešić.
Za neuspeh pregovora preostala dva sindikata optužuju ministra prosvete Srđana Verbića. Kritike su stigle i na račun doskorašnjih partnera u štrajkačkom odboru optužujući ih da su tokom pregovora „izabrali mekanu i pomirljivu opciju“.
- Reprezentativni sindikat Šabačke gimnazije je član Sindikata Unije prosvetnih radnika. S obzirom da je Unija poslala dopis da i dalje ostaje u štrajku jer nisu ispunjeni uslovi koji su postavljeni od strane prosvetnih radnika i reprezentativnih sindikata po proceni Unije i nisu date garancije da će ono što je do sada dogovoreno biti ispunjeno Unija i dalje ostaje u štrajku. Ukoliko se steknu uslovi za prekid štrajka raspoloženi smo da uđemo u redovan proces nastave. Za sada ostajemo u zakonskom štrajku koji podrazumeva polučasovnu nastavu bez održavanja sednica i drugih vannastavnih aktivnosti ““ naglasila je psiholog Tatjana Radosavljević, predsednik sindikata Unije sindikata prosvetnih radnika.
Problem, po rečima Dragana Mitrića, neprihvatanja Sporazuma nastao je zbog člana 2 koji nije definisan do kraja a vezan je za iznos materijalne pomoći koji mora da se isplati do prvog juna ove godine.
- Moram ovom prilikom da izrazim svoje neslaganje i čuđenje stavom Unije, naših kolega. Oni su u istoj borbi kao mi ali imam utisak da je ovog trenutka njima bitnije bilo da omasove svoju organizaciju nego da odrade ovo što su odradili Samostalni sindikat obrazovanja i Sindikat „Nezavisnost“. Sve je stvar dogovora. Moramo jedni drugima verovati ako ulazimo u neku priču ““ naglasio je Mitrić.
Ne želeći da ulazi u razloge raskola četiri reprezentativna sindikata, jer se između ostalog pominju određene političke opstrukcije, Tatjana Radosavljević je istakla da na ovaj način brane sopstveno dostojanstvo.
- Ostajemo u štrajku jer se borimo da nam lični dohodak bude viši. Plata od 39.000 dinara koju dobija početni profesor zaista je ponižavajuća i degradirajuća za struku kojom se bavimo.
Dok se lome koplja oko toga ko je u pravu, a ko nije, potvrdila se ona stara srpska izreka „ja u klin, ti u ploču“. Problem je što su ovoga puta i klin i ploča deca koja najviše ispaštaju. Kao da nam nije dovoljno to što je njihovo obrazovanje već i sada na veoma niskim granama.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa