Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
ПРОСВЕТАРИ ““ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ: НЕРЕШЕНО

У СЕНЦИ БОРБЕ ЗА ЧЛАНСТВО

Синдикат образовања Србије и ГСПРС „Независност“ потписали Споразум о нормализацији стања у просвети и посебан Колективни уговор. Унија синдиката просветних радника и Синдикат радника у просвети настављају са штрајком. Министар просвете Срђан Вербић поручио: „Колективни уговор важи за све“
Иако су од почетка школске године имали исте ставове по питању захтева поднетих Миинистарству просвете четири репрезентативна синдиката просветних радника протекле седмице су се разишла. Споразум о нормализацији стања у просвети и Колективни уговор потписали су Синдикат образовања Србије и ГСПРС „Независност“, док су са законским штрајком наставили Унија синдиката просветних радника и Синдикат радника у просвети. У шабачким основним и средњим школама ситуација са извођењем часова нормализована је. Једини који су остали при своме су професори Шабачке гимназије чијих педесет шест чланова Уније синдиката просветних радника чине синдикалну већину.
- Након три месеца почињемо са нормалним радом. Потписивањем Колективног уговора, који ће важити наредне три године, добили смо много тога. Најважније је да нико неће остати без посла. Приликом запошљавања предност ће имати колеге које сада представљају технолошке вишкове. Направљени су нови критеријуми вредновања где ће се гледати стручна спрема, радни стаж. Директори ће бити у обавези да колеге са непуним радним временом распореде тако да добију својих сто одсто. Уведена је и јубиларна награда на тридесет пет година. Донешена је и одлука везана за одлазак у пензију. Отпремнина од три просечне бруто плате мора бити исплаћена у року од тридесет дана. Мислим да су ови тромесечни разговори и све што смо одрадили дали неке резултате ““ рекао је Драган Митрић, председник Одбора образовања Самосталног синдиката за територију Шабац, Владимирци, Коцељева, Богатић и члан Републичког одбора.
Сличног мишљења је и Сретен Тешић из ГСПРС „Независност“ који је истакао да су Колективним уговором добили више него што су тражили.
- На основу наших заједничких захтева у суштини можемо рећи да су седамдесет одсто испуњени. Није једино испуњен захтев да будемо изузети од смањења плата. У одређивању надокнаде умањења учествоваће преговарачки тимови. Помоћ ће бити подељена у два дела и то путем Светосавске награде и надокнаде према умањењу плата. У томе ће само учествовати синдикати који су потписали споразум и то „Независност“ и Синдикат образовања Србије. Такође, учествоваће и у раду пет комисија које ће се између осталог бавити питањима реализовања Закона о технолошким вишковима, тумачењу посебног Колективног уговора, праћења расподеле новца ““ додао је Тешић.
За неуспех преговора преостала два синдиката оптужују министра просвете Срђана Вербића. Критике су стигле и на рачун доскорашњих партнера у штрајкачком одбору оптужујући их да су током преговора „изабрали мекану и помирљиву опцију“.
- Репрезентативни синдикат Шабачке гимназије је члан Синдиката Уније просветних радника. С обзиром да је Унија послала допис да и даље остаје у штрајку јер нису испуњени услови који су постављени од стране просветних радника и репрезентативних синдиката по процени Уније и нису дате гаранције да ће оно што је до сада договорено бити испуњено Унија и даље остаје у штрајку. Уколико се стекну услови за прекид штрајка расположени смо да уђемо у редован процес наставе. За сада остајемо у законском штрајку који подразумева получасовну наставу без одржавања седница и других ваннаставних активности ““ нагласила је психолог Татјана Радосављевић, председник синдиката Уније синдиката просветних радника.
Проблем, по речима Драгана Митрића, неприхватања Споразума настао је због члана 2 који није дефинисан до краја а везан је за износ материјалне помоћи који мора да се исплати до првог јуна ове године.
- Морам овом приликом да изразим своје неслагање и чуђење ставом Уније, наших колега. Они су у истој борби као ми али имам утисак да је овог тренутка њима битније било да омасове своју организацију него да одраде ово што су одрадили Самостални синдикат образовања и Синдикат „Независност“. Све је ствар договора. Морамо једни другима веровати ако улазимо у неку причу ““ нагласио је Митрић.
Не желећи да улази у разлоге раскола четири репрезентативна синдиката, јер се између осталог помињу одређене политичке опструкције, Татјана Радосављевић је истакла да на овај начин бране сопствено достојанство.
- Остајемо у штрајку јер се боримо да нам лични доходак буде виши. Плата од 39.000 динара коју добија почетни професор заиста је понижавајућа и деградирајућа за струку којом се бавимо.
Док се ломе копља око тога ко је у праву, а ко није, потврдила се она стара српска изрека „ја у клин, ти у плочу“. Проблем је што су овога пута и клин и плоча деца која највише испаштају. Као да нам није довољно то што је њихово образовање већ и сада на веома ниским гранама.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa