26. februar 2015.26. feb 2015.
UČENICE TEHNIČKE ŠKOLE ŠABAC NA KARNEVALU U SLOVENIJI

ŠABAČKE FRAJLICE

One su devojke spremne da oduševe sve pa i Slovence. Karnevalska trupa Tehničke škole Šabac dostojno je predstavila svoju školu, grad i zemlju na karnevalskoj turneji od 13. do 17. februara po Sloveniji. Zahvaljujući Radušku Jankoviću, prvom čoveku Šabačkog karnevala, Šabačkom pozorištu, glumici Kristini Pajkić, direktoru Tehničke škole Čedomiru Smiljaniću i prof. srpskog jezika i književnosti Mirjani Jevtić, Andrijana Urošević, Slađana Bogdanović, Tamara Stojšić, Mirjana Todorović, Marina Makević, Ivana Mucić i Nataša Isaković svoje umeće i talenat pokazale su i van granica zemlje.
- Predstavile smo se sa koreografijom uz pesmu „Žena na sve spremna“ od ženske grupe „Frajle“. Pokazale smo da i žene mogu da se snađu u muškim poslovima. Publika je bila sjajna. Bilo je baš lepo. Svi su se obradovali kad su nas videli. Aplauz. Svi su se zarazili pesmom ““ rekla je Marina Makević još uvek pod utiscima sa nedavnog putovanja.
Po dve fudbalerke, bokserke, devojke u radnim kombinezonima i odžačarka privukle su pažnju na sva četiri slovenačka karnevala u Velenju, Ptuju, Mozirju, Šoštanju. Druženje, nova prijateljstva, gostoprimstvo domaćina oduševili su sve devojke.
- Najveći karneval bio je u Ptuju. Odseli smo u Hotelu „Botra“ gde smo, što je za mene bilo veliko iznenađenje, proslavili moj rođendan. Zahvaljujući Radušku, koji je sve to organizovao, dobila sam poklon, čokoladnu tortu, žurku uz muziku. U Dornavi smo obišli dvorac star trista godina. Lepo iskustvo. Upoznali smo nove ljude i videli prelepa mesta ““ dodala je Slađana Bogdanović.
Učenice II6 dokazale su ne samo ovim putovanjem već i svojim opredeljenjem da upišu saobraćajni smer da za devojke prepreka nema. Iako je njihova škola okarakterisana kao muška one svojim prisustvom pobijaju sve te glasove.
- Svojim nastupom opravdale su pesmu „Žena na sve spremna“ dokazujući da svaka žena može da ponese i teret muškarca što su drugi i pravilno shvatili pa su čak rekli da je naša pesma izuzetno poučna. Od prve godine naša saradnja je odlična. Učestvuju u svim kulturnim manifestacijama škole počev od Dana škole, Svetog Save i evo sada stigli smo u Sloveniju na karneval. Ono što mogu da kažem kao profesor da smo imale jedan izuzetan odnos tokom celog putovanja. Bez obzira što nikada nisu imale prilike da putuju ni u jednom trenutku nisu izneverile ono što svakodnevno gledam. Slovenci su zaista reagovali na njih i meni je veoma drago da je ostvarena jedna sjajna komunikacija. Mislim da zaslužuju da i sledeći put idu na karneval i da im je potrebno mnogo iskustva ““ istakla je prof. Mirjana Jevtić vidno oduševljena svojim učenicama ali i gostoprimstvom domaćina.
Najveći utisak po tom pitanju ostavio je izuzetno svečan prijem u Ptuju na kome su bile i delegacije iz Belgije, Francuske, Italije, Nemačke, Afrike.
- Drago mi je, kao i svima ostalima, što sam bila deo svega ovog. Takođe i što sam mogla da se prisetim i onog drugog dela svog porekla i da konačno malo progovorim i tim svojim drugim maternjim jezikom. Atmosfera u Sloveniji je puna optimizma, života. Mogu da kažem da smo divno prihvaćeni. One starije generacije su govorile srpski jer im je to bio i nastavni predmet. Mlađe generacije ga ne znaju ali veoma je prihvaćena muzika naše rok scene, ali i zabavna. Sa zadovoljstvom su odsvirali srpsko kolo i igrali sa nama. Zaista vrlo prijateljski se ophode prema nama što je zaista u ovim vremenima lepo ““ dodala je prof. Jevtić.
Putovanje za sećanje, žal što nije potrajalo duže i nada da će se i naredne godine naći među šabačkim grupama na slovenačkim karnevalima. Ideja za novu koreografiju i pesmu već tinja u profesorki dok učenice sa nestrpljenjem čekaju da odrade na što bolji način.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa