5. mart 2015.5. mar 2015.
AKRO JOGA ZA DECU

POVRATAK SOPSTVENOJ PRIRODI

„Svako dete ima krila, samo mora da se seti, gde mu leže sakrivena i odmah će da poleti“
Miroslav Antić
Savremeno društvo donelo je opterećenost poslom, sticanjem materijalnih dobara i isticanjem na različite načine. Svakako da je potrebno da čovek obezbedi materijalnu egzistenciju ali ne i da mu već navedeno bude glavni cilj. Takav način života čini ga nezadovoljnim jer sve svoje raspoloživo vreme koristi u te svrhe oduzimajući sebi pravo na predah, relaksaciju, okretanje sebi samom u cilju upoznavanja sopstvenih potreba. I ne samo to. Ovakav način življenja prenosi se i na decu koja su preopterećena raznim obavezama i izvan škole. Želeći da sve ono što je stavljeno pred njih završe na vreme, ali i da udovolje roditeljima, polako počinju da nagomilavaju stres. Ličeći sve više na male mašine ostaju bez spontanosti i nepredvidivosti koje njihovo životno doba obično nosi.
- Da bi dete postiglo znanje i uspeh ono mora da bude zadovoljno. Njihova potreba za igrom i spontanošću mora da bude zadovoljena. Treba ih pustiti da se otvore, opuste i iskažu svoju pravu prirodu. Deca će to sama znati jer spontanost i okrenutost sadašnjem trenutku je njima svojstveno. Možemo samo da im se pridružimo i tako sebi i njima učinimo život zanimljivim, spontanim i lepšim ““ ističe Tanja Tadić, diplomirani instruktor joge i član Evropske i Joga alijanse Srbije, iz Ananda joga centra Šabac.
U brojnim školama u svetu, a u Australiji i po vrtićima i predškolskim ustanovama, joga se primenjuje kao najbolji način u opuštanju dece i njihovom povratku sopstvenoj prirodi.
- Reč joga znači ujediniti, spojiti. Vežbanje joge ujedinjuje telo, um i dušu. To je drevna nauka koju je prepoznao savremeni čovek kao fantastičan metod za očuvanje zdravlja i vitalnosti te je i kod nas joga prihvaćena od Ministarstva zdravlja kao metod prevencije i očuvanja zdravlja. Mudri ljudi koji su osmislili ovaj sistem vežbanja živeli su u skladu sa prirodom. Bili su oduševljeni sasvim običnim stvarima i pojavama koje su ih okruživale. Posmatrali su prirodu, životinje, biljke, planine, jezera. Zato i ne čudi što puno vežbi, tj. asana, nosi nazive objekata iz prirode ili imena životinja.
Joga vežbe pokreću celo telo, aktiviraju zglobove i mišiće koji se kroz neke druge aktivnosti ne aktiviraju, a čak ostaju i zapostavljeni.
- Uvek se stavlja akcenat na kičmu koja je naš stub. Kroz vežbe disanja deca nauče da se opuste i savladaju stres u svakodnevnim životnim okolnostima. Studije pokazuju da vežbanje povećava dečje samopouzdanje čime se povećava i psihološka i fizička dobrobit. Kroz jogu deca se uče da budu radosnija, nasmejana, puna ljubavi i volje prema sebi i drugima.
Na časovima joge sa decom primenjuje se i akro joga gde pomerajući granice i isprobavajući svoje telo, kroz razne vežbe u kojima se kombinuje joga sa akrobacijom, stiču samopouzdanje, unutrašnju radost i spontanost.
- Deca kroz te vežbe uče, razvijaju koncentraciju, fokusiranost, pažnju na dah, ravnotežu, dok se celo telo vitalizira i popravlja njegovo držanje. Kroz ovaj fantastični sistem vežbanja poboljšava se memorija, koncentracija i snaga volje. Učimo da budemo fokusirani u sadašnjem trenutku i da se češće skoncentrišemo na nešto dobro, na ostvarivanje cilja i prevazilaženje neke prepreke, a ne na brigu i neuspehe ““ ističe Tanja Tadić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa