26. mart 2015.26. mar 2015.
NOVA POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA

SEME I ĐUBRIVO OD FAO

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO dopremila je u Šabac semenski materijal i veštačko đubrivo koje će, kao donacija te organizacije i EU, biti podeljeno poljoprivrednicima poplavljenim tokom maja 2014. godine. Pomoć će dobiti 700 poljoprivrednika. U šabačkoj Direkciji za poljoprivredu, koja pruža tehničku podršku za podelu, naglašavaju da je do sada pomoć FAO programa dobilo oko 2.000 građana.
-U ovoj podeli pomoć će dobiti 700 domaćinstava i biće im podeljen ili ječam ili kukuruz, stočni, grašak, i po 400 odnosno po 300 kilograma veštačkog đubriva. To je količina koja je dovoljna za jedan hektar površine. Bitno je da je i ova kao i prethodne donacije stigla u odgovarajućim agro-tehničkim rokovima, rekao je direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar.
On je naglasio da će FAO program u narednim danima donirati i seme lucerke, 80 plastenika kao i značajan broj domaćih životinja domaćinstvima koja su imala takvu vrstu štete od poplavnog talasa.
Zamenik direktora Predrag Srdanović naglasio je da je ta Direkcija sprovodila tehnički aspekt podele i brinula o zakonitosti, a da je organizacija FAO direktno odabrala porodice kojima će pomoć biti uručena.
-Predstavnici saveta mesnih zajednica imali su sastanak 21. avgusta 2014. godine sa FAO i tada su im uručeni formulari u koje su domaćinstva upisivala kakvu štetu su imala i šta bi im od ponuđenih paketa donatora najviše trebalo. Na osnovu tih prijava oni su napravili liste po kojima se sada deli pomoć, rekao je Srdanović.
Marko Kulezić, poljoprivrednik iz Mačvanskog Prnjavora kaže da je pomoć značajna jer je ublažila posledice poplave.
-Meni je voda odnela blizu dva hektara kada je Drina udarila. Njiva je bila prva na udaru poplave. Dobio sam sada stočni grašak i đubrivo i ta pomoć mi mnogo znači. Bavim se samo poljoprivredom, malo voćarstvom, malo ratarstvom, gajim svinje. Situacija je teška, niske su cene stoke, nema ni narod para tako da svaka pomoć znači, kaže Kulezić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa