2. april 2015.2. apr 2015.
TRADICIONALNA AKCIJA “SELU U POHODE“

PREVENCIJA NAJBOLjA MERA

Povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, Crveni krst Šabac, zajedno za Domom zdravlja, Opštom bolnicom i Zavodom za javno zdravlje, organizovao je tradicionalnu akciju „Selu u pohode“
Ovogodišnji domaćin akcije posvećene unapređenju zdravlja bio je Mrđenovac. Žitelji ovog mesta su u utorak mogli da obave besplatan lekarski pregled, posete specijalistu ginekologije, dok su najmlađe stanovnike mesta pregledali pedijatri i stomatolozi. Pravo na pregled imali su svi, bez obzira na to da li imaju overenu zdravstvenu kljižicu ili ne.
- Odziv meštana bio je veoma dobar. U Mrđenovcu žive mahom stariji ljudi, kojima podrška zdravstvenih radnika znači dosta. Ove godine uneli smo neke novine u akciju „Selu u pohode“. Specijalista toksikolog, dr Andrija Antonić iz Doma zdravlja održao je predavanje meštanima o štetnim posledicama koje upotreba pesticida može da ostavi po zdravlje ljudi. Osim toga, upravo ovu akciju smo iskoristili da počnemo sa kampanjom pozivanja svih građana starijih od 50 godina na skrining karcinoma debelog creva. Ova bolest je tihi ubica, ostavlja velike posledice po zdravlje ljudi, a neretko dovodi i do smrtnih slučajeva. Zbog toga je veoma važno obaviti skrining na vreme, i sprečiti eventualni razvoj bolesti, naveo je direktor šabačkog Doma zdravlja prim. dr Miroslav Popović.
Grad Šabac i ove godine je podržao akciju „Selu u pohode“. Ciljevi akcije, veća dostupnost zdravstvene nege i ukazivanje na značaj prevencije su ispunjeni.
- Svetski dan zdravlja pokazao je da svi zaposleni u zdravstvenom sistemu dobro rade svoj posao, odnosno da deluju preventivno. Grad snažno podržava takav pristup. Znamo koliko akcije poput „Sela u pohode“ znače građanima, posebno onima koji nemaju overene zdravstvene knjižice. Sve pohvale idu i na račun zaposlenih u Domu zdravlja, koji u 30 ambulanti dnevno obave više od 3.000 različitih medicinskih usluga, istakao je zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić.
Medicinski radnici su u razgovorima sa meštanima Mrđenovca isticali značaj zdravih životnih navika i redovnih kontrola, kako bi se predupredile eventualne posledice po zdravlje.
- Ima dosta neosiguranih osoba, a pojedini retko posećuju izabrane lekare. Ovo je bila idealna prilika da im ukažemo na značaj preventivnih pregleda, što je i najveći značaj ove akcije, rekla je dr Katarina Kosovac iz šabačkog Doma zdravlja.
Predstavnici Crvenog krsta Šabac, organizatori akcije, nadaju se da će do kraja godine učestvovati u realizaciji još nekoliko sličnih akcija.
- Ovakvi događaji ne treba da se organizuju samo 7. aprila, na Svetski dan zdravlja, već i češće. Nadamo se da će do kraja godine biti još dve-tri ovakve akcije, najbolje u periodu godine kada ljudi sa seoskog područja završe sa poljoprivrednim radovima, kako bi odziv bio što veći, odnosno kako bi što više građana bilo u mogućnosti da proveri zdravstveno stanje, rekao je koordinator Crvenog krsta Šabac Zoran Radukić.
Školu u Mrđenovcu pohađa svega 13 đaka. Ipak, raduje podatak da su deca iz ovog sela zdrava, i da vode računa o zdravlju zuba.
- Većina dece ima veoma zdrave zube, što je za svaku pohvalu. Njihovo opšte zdravstveno stanje je veoma dobro, rekla je specijalista stomatologije Jokić Dajana.

Najbliža ambulanta se nalazi u Oridu, iako je Mrđenovac najveće selo Oridskog basena. Ovakve akcije su veoma dobre, jer naši meštani mogu da obave lekarske preglede koji su im ponekad veoma potrebni, naveo je potpredsednik Saveta mesne zajednice Mrđenovac Milić Granić.

M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa