2. april 2015.2. apr 2015.
ZORAN BORTIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA I LIDER ŠABAČKIH

SOCIJALISTA O PRVOJ GODINI UČEŠĆA U LOKALNOJ VLASTI NEMA PODELE NA „NAŠE“ I „NjIHOVE“

- Uneli smo neophodnu stabilnost u rad lokalne Skupštine i svojim iskustvom doprineli da se jedan deo problema uspešno reši. Zahvalan sam koalicionim partnerima što su usvojili neke od mojih ideja i rad Skupštine učinili još efikasnijim. Nadam se da će u narednom mandatu taj napredak biti još značajniji, kaže Zoran Bortić
Prošlo je tačno godinu dana od kada je Socijalistička partija Srbije ušla u gradsku vlast. Kako ocenjujete taj period?
- Kada se osvrnemo unazad i sumiramo rezultate, moramo biti zadovoljni. Podsećanja radi, odluku da uđemo u gradsku vlast doneli smo u trenutku kada je ekonomska i socijalna kriza zahvatila čitavo društvo. Dakle, odluku smo doneli hrabro i smelo kako bi dali pun doprinos razvoju grada i boljem životu naših građana. Želeli smo da se na aktivan način uključimo u rešavanje svakodnevnih problema. Mislim da smo uneli neophodnu stabilnost u rad lokalne Skupštine i svojim iskustvom doprineli da se jedan deo problema, o kojima sam govorio, uspešno reši. Na nesreću, u maju su nas zadesile katastrofalne poplave, što je u velikoj meri usporilo normalno funkcionisanje grada. A takođe, mere štednje i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2015. godine, dodatno su otežale rad lokalne samouprave.
Šta je, prema Vašem mišljenju, najvažniji doprinos Socijalističke partije Srbije u radu lokalne samouprave?
- Pre svega, napominjem da su konkretni rezultati o kojima ću govoriti plod rada celokupne vladajuće koalicije. Naravno, odbornička grupa Socijalističke partije Srbije, gradski većnik, direktori javnih preduzeća i ustanova kulture, članovi nadzornih i školskih odbora iz redova SPS svojim odgovornim ponašanjem dali su osobeni pečat ovim poslovima. Posle nekoliko godina uvedeni su direktni televizijski prenosi sednica Skupštine grada, što je rad gradskog parlamenta učinilo dostupnijim našim građanima. Emisijom municipalnih obveznica omogućena je izgradnja zatvorenog bazena čije se otvaranje planira tokom leta. Doneto je niz važnih odluka kojima se daju olakšice investitorima u Severozapadnoj radnoj zoni, Slobodnoj zoni, kao i u oblasti poljoprivrede. Preporukom školskim odborima nastoje se obezbediti besplatni udžbenici za sve osnovce. U oblasti socijalne politike usvojeno je niz mera kojima se poboljšava status učenika i porodica sa novorođenčadima. Rešili smo najveći komunalni problem građana Šapca formiranjem Regionalne sanitarne deponije zajedno sa Sremskom Mitrovicom. Odbornici su na poslednjoj sednici Skupštine grada izglasali odluku o odnošenju otpada na čitavoj teritoriji Šapca.
Posebnu pažnju zaslužuje nova organizacija gradske uprave koja je već dala odlične rezultate. Sistemom objedinjenih nabavki ušteđeno je 50 miliona dinara. Jedinstvena naplata usluga javnih preduzeća, bez provizije, naišla je na odličan prijem građana. Poverenici u mesnim zajednicama ubrzali su proces rešavanja administrativnih poslova, a grad Šabac je među prvima u Srbiji obezbedio uslove za najbrže izdavanje građevinskih dozvola.
Jedna od novina je i finansijska decentralizacija, koja se ogleda u činjenici da će se porez naplaćen od domaćinstava slivati u kasu mesnih zajednica koje će tim sredstvima raspolagati u skladu sa prioritetima svojih sredina.
Da bi omogućili adekvatnu zdravstvenu zaštitu na teritoriji čitavog grada, raspisan je konkurs za prijem u radni odnos deset lekara i deset medicinskih tehničara koji će raditi u našim ambulantama, a njihove zarade biće finansirane iz gradskog budžeta.
Kako ste zadovoljni radom direktora iz redova Vaše partije?
- Direktori JKP “Toplana“ i Narodnog muzeja Dragan Mićić i Marko Bingulac odgovorno obavljaju svoje funkcije. Apsolutno su opravdali poverenje kako nas u Socijalističkoj partiji Srbije, tako i u celoj vladajućoj koaliciji. Podsećam da su uoči grejne sezone rekonstruisani vrelovodi u okviru projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji. Pravovremeno je obavljen remont proizvodnih postrojenja i distributivne mreže i nabavljeni energenti, tako da je grejna sezona počela na vreme i bez problema. Potpisan je ugovor o rekonstrukciji toplotnih podstanica vredan 400.000 evra i ne sumnjam da će grejna sezona uspešno biti privedena kraju.
Narodni muzej je nizom manifestacija i izložbi obeležio sto godina od početka Velikog rata, a izložba posvećena stradanju Šapca u vreme kratkotrajne Austro-Ugarske okupacije 1914. godine postavljena je ne samo u Narodnom muzeju, već i u Muzeju Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i ocenjena najvišom ocenom. Sa ponosom ističem da je ovu izložbu videlo 18.500 građana.
Kao zamenik predsednika Skupštine grada, kako ocenjujete rad ovog tela i odnose u vladajućoj koaliciji?
- Mislim da Skupština radi dobro. Kao što sam već naglasio, uvođenjem direktnih televizijskih prenosa građani imaju uvid u proces donošenja odluka koje se reflektuju na svakodnevni život. U radu je prisutan visok stepen demokratičnosti. Smatram da svi odbornici, i pozicije i opozicije, imaju ravnopravan tretman. Osim incidenta na poslednjoj sednici, sve prethodne su protekle u sučeljavanju političkih mišljenja i političkoj borbi koja je rezultirala donošenjem najkvalitetnijih odluka.
Kao zamenik predsednika Skupštine grada, u stalnom sam kontaktu sa šefovima odborničkih grupa, a vrata moje kancelarije otvorena su za sve građane. Zahvalan sam koalicionim partnerima što su usvojili neke od mojih ideja i rad Skupštine učinili još efikasnijim. Nadam se da će u narednom mandatu taj napredak biti još značajniji.
Odgovarajući na drugi deo Vašeg pitanja, ističem da su odnosi u vladajućoj koaliciji harmonični i puni uvažavanja. Posebno bih istakao odličnu saradnju sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem i predsednikom Skupštine prim. dr Slobodanom Mirkovićem.
Da koalicija funkcioniše odlično, pokazali su i nedavno održani izbori za savete mesnih zajednica u Drenovcu i Desiću. Poverenje koje je zadobila vladajuća koalicija od strane građana nije samo plod rada SPS ili neke druge partije iz koalicije, već rezultat rada gradske vlasti i osećaja za probleme u datim sredinama. Da ne budem pogrešno shvaćen, kod nas nema podele na “naše“ i “njihove“. Brojni su primeri gde je gradska vlast, zajedno sa savetima mesnih zajednica koje čine članovi opozicionih stranaka, realizovala projekte od opšteg interesa za sve građane. To je jedina ispravna politika.
Pored toga što ste skupštinski funkcioner, Vi ste i predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Šapcu. Kakva je pozicija SPS?
- Biti na čelu jedne tako velike gradske organizacije kao što je SPS, koja je posle prošlogodišnjih martovskih izbora po broju glasova druga u Šapcu, predstavlja veliku čast i obavezu. Potvrda ispravne politike koju je vodilo rukovodstvo Gradskog odbora, pa ako hoćete i odluke da uđemo u gradsku vlast, dobijena je na partijskim izborima novembra meseca protekle godine. Tada su se svi mesni odbori, kao i delegati Devete izborne konferencije plebiscitarno opredelili za sadašnje rukovodstvo, koje je dobilo poverenje i predsednika partije Ivice Dačića.
U rad partije uključili smo veliki broj mladih i žena, kao i članova svih obrazovanih profila: od doktora nauka do radnika i zemljoradnika, zajedno sa iskusnim članovima, što predstavlja izuzetan potencijal. Pripreme za lokalne izbore naredne godine već su počele, i na tim izborima očekujemo odličan rezultat.
Takođe, želim da istaknem činjenicu da je Socijalistička partija Srbije bila pouzdan koalicioni partner svima koji su sa njom bili u nekim prethodnim izborima. Takav odnos ćemo zadržati i u budućnosti.
Vaša poruka čitaocima „Glasa Podrinja“?
- Iskoristio bih priliku da im čestitam najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, da ga proslave u miru sa svojim prijateljima i komšijama, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.
S.P.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa