2. april 2015.2. apr 2015.
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLjAVANjE RASPISALA JAVNE POZIVE

SAMO KOD PRIVATNIKA

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je krajem marta javne pozive u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja. Ove godine, zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta biće upućene samo privatnicima.
Zbog novina u Zakonu ove godine prvi put raspisan je javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih korisnika novčane socijalne pomoći. Subvencije podrazumevaju refundaciju dela zarade poslodavcu u iznosu od 10.000 dinara po osobi na mesečnom nivou u trajanju od 12 meseci. Poslodavac je u obavezi da zadrži lice u radnom odnosu najmanje još godinu dana nakon isteka subvencionisanog perioda.
Poslodavcima će biti odobrene i subvencije u jednokratnom iznosu za otvaranje novih radnih mesta za zapošljavanje nazaposlenih iz kategorija teže zapošljivih sa evidencije NSZZ. Tu kategoriju čine mlađi od 30 i stariji od 50 godina, pripadnici romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom, kao i lica koja su prijavljena na evidenciji NSZZ po osnovu viška. Biće odobreno 150.000 dinara po osobi, odnosno 180.000 ako ima invaliditet u prvoj i drugoj kategoriji opštine. Za treću kategoriju opština, što su kod nas Vladimirci, Bogatić i Koceljeva, ovi iznosi će biti 200.000, odnosno 240.000 dinara za osobe sa invaliditetom.
Subvencije su obezbeđene i za nezaposlene sa evidencije NSZZ za samozapošljavanje, ako imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog posla. Iznosi su jednokratni, 160.000, odnosno 200.000 dinara za nezaposlene sa invaliditetom. Ko ostvari pravo na subvencije po ovom osnovu biće u obavezi da obavlja registrovanu delatnost najmanje godinu dana.
Pripadnici romske nacionalnosti takođe će dobiti subvencije za samozapošljavanje u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara pod istim, gore navedenim, uslovima.
Nacionalna služba raspisuje i javne pozive za realizaciju programa u cilju sticanja praktičnih znanja. Program obuke na zahtev poslodavca podrazumeva učešće u finansiranju obuke radi sticanja znanja i veštine potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, ukoliko na evidenciji NSZZ nema nezaposlenih sa traženim kvalifikacijama. Obuka se realizuje u trajanju od tri meseca, odnosno 480 časova, u zavisnosti od vrste posla za koju se polaznici obučavaju. Obavezno je zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vreme sa licima koja su završila obuku.
Javni poziv raspisan je i za program sticanja praktičnih znanja za osposobljavanje nezaposlenih bez kvalifikacija koji su na evidenciji NSZZ, radi sticanja znanja i veština za rad obavljanjem konkretnih poslova, zasnivanjem radnog odnosa kod poslodavca. Realizuje se kroz osposobljavanje nezaposlenog bez kvalifikacija, u trajanju od šest meseci i njegovim zadržavanjem u radnom odnosu najmanje šest meseci nakon toga. Poslodavcima koji za vreme osposobljavanja zasnuju radni odnos sa nezaposlenim NSZZ refundira mesečnu neto zaradu od 23.000 dinara u poreze i doprinose za socijalno osiguranje.
Program stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalni rad u struci i sticanje uslova za polaganje stručnog ispita bez zasnivanja radnog odnosa. Njeno trajanje zavisi od posebnih zakona, a najduže 12 meseci i namenjena je onim koji se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koje su stekli određenu vrstu i stepen stručne spreme. Angažovanim licima NSZZ isplaćuje mesečno 10.000 dinara ukoliko su sa srednjim obrazovanjem, odnosno 12.000 za više ili visoko trogodišnje obrazovanje i 14.000 za visoko obrazovanje. Uplaćivaće se i doprinosi za slučaj povreda na radu ili profesionalne bolesti.
Program stručna praksa u cilju sticanja posebnih praktičnih znanja i veština traje šest meseci i namenjena je nezaposlenima sa srednjim, višim i visokim obrazovanjem koja nisu sticala praktična znanja i veštine, ili su to činili u periodu kraćem od šest meseci. Takođe ne dolazi do zasnivanja radnog odnosa, a novčana pomoć koja se isplaćuje mesečno je 10.000, 12.000 ili 14.000 dinara, za srednje, više i visoko obrazovanje. Uplaćuju se doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesni.
Raspisan je i javni konkurs za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima i to za dva programa. Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom kojoj je potrebna stručna podrška na radnom mestu može ostvariti pravo na refundaciju troškova zarade za lice angažovano na pružanju stručne podrške, za vreme dok pruža pomoć, a najduže godinu dana. Isto tako, poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom kojoj je potrebno prilagoditi radno mesto može ostvariti pravo na refundaciju troškova u jednokratnom iznosu, do 300.000 dinara po osobi.
Pravo na subvenciju zarade ima poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, i to u trajanju od 12 meseci. Subvencije se odobravaju do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za socijalno osiguranje.
Prema podacima iz februara na području Filijale Šabac nalazi se 18.160 nezaposlenih, od tog broja je 11.719 na teritoriji Šapca. Najviše je mladih, do 30 godina, a najveći broj nezaposlenih posao traži duže od godinu dana.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa