2. april 2015.2. apr 2015.
KONCERT GITARE I ORKESTRA MUZIČKE ŠKOLE „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“ ODUŠEVIO ŠAPČANE

EMOTIVNO PUTOVANjE

Velika sala Kulturnog centra nije bila dovoljno velika da primi sve zainteresovane prošlog četvrtka za koncert Evite i Stevana Jovića i orkestra Srednje muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ na čelu sa dirigentom prof. Vojinom Lazićem. Duo profesora gitare u Muzičkoj školi, inače mladi bračni par Jović, otvorio je svoj nastup izvođenjem kompozicija A. Piazzolla „Lo Ljue Vendra“ i G. Bizeta „Svita Carmen“. Naredne četiri kompozicije, među kojima je bilo i autorsko delo „Balkan Capriccio“, Stevan Jović izveo je samostalno. Po prvi put izveden je i „Concerto in D“ za gitaru i orkestar, 2. i 3. stav, italijanskog kompozitora Maria Kastelnuova Tedeska.
Pored mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima gitare Stevan smatra da je njegov najveći uspeh u karijeri mogućnost da emocije, koje reči ne mogu da kažu, izrazi preko žica na gitari. To je uspeo i ovoga puta u prepunoj sali koja je svako izvođenje propratila burnim aplauzima.
Ovaj nadasve talentovani Šapčanin, nekadašnji stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije, osnovne studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Po završetku studija proglašen je za najuspešnijeg studenta Departmana muzičke umetnosti dobivši nagradu švajcarske fondacije „Mali princ“. Nakon diplomiranja 2009. dobija stipendiju i poziv za pohađanje postdiplomskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti „Džekobs“ u Americi gde 2012. godine završava magistarske i specijalističke studije u klasi maestra Ernesta Bitetija. Često koncertrira širom Srbije i Sjedinjenih Američkih Država kao solista i u duu sa suprugom Evitom. Pored izvođačke karijere bavi se i pedagoškim radom. Predavao je na Fakultetu mjuzičke umetnosti „Džekobs“, a redovni je predavač Letnje škole gitare „Interlochen Arts Academy“ u Mičigenu gde drži majstorske kurseve radeći sa učenicima iz celog sveta.
Pre četiri godine izumeo je patent „Practice-Right“, pomoć pri postavci desne ruke kod početnika gitare, sa kojim je 2012. godine osvojio nagradu za najbolju ideju i postignute rezultate u preduzetništvu na takmičenju Kelley School of Business „IDEA 2012“. Okarakterisan kao jedan od revolucionarnih izuma u doprinosu napretka klasičnih gitarista danas se koristi širom sveta. Stevanovu kompoziciju „Balkan Capriccio“ za solo gitaru objavila je kanadska izdavačka kuća „Les Productions d“™Oz“, a u toku je priprema za štampanje njegove knjige „Gitara kroz vekove“.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa