2. april 2015.2. apr 2015.
UČENICI POLjOPRIVREDNE ŠKOLE U NANTU

SARADNjA U KORIST BUDUĆIH GENERACIJA

„Videli smo nešto novo: kako se živi, uči i radi u Francuskoj. Upoznali smo drugačiju kulturu, ponašanje. Sve to je bilo dragoceno iskustvo korisno za budućnost“, slažu se učenici šabačke Srednje poljoprivredne škole po povratku iz Nanta
Proteklog vikenda, grupa od 14 učenika i 4 profesora Srednje poljoprivredne škole iz Šapca vratila se iz Nanta. Tokom desetodnevnog boravka u Francuskoj šabački đaci su imali prilike da se upoznaju sa savremenim tokovim upravljanja i rada na školskoj ekonomiji. Najjači utisak: škola jahanja i lepota konja.
Težnja da se učenicima tokom školovanja što više „proširi horizonte“ rezultirala je proteklih godina različitim vidovima međunarodne saradnje. Otići na neko vreme u inostranstvo i u jednoj potpuno novoj sredini aktuelizovati znanje, upoznati se sa životom i kulturom druge nacije, videti prirodne osobenosti zapadne Francuske, učenicima Srednje poljoprivredne škole, postalo je moguće zahvaljujući povezivanju ove obrazovne ustanove sa sličnom školom iz Le Rošea, nedaleko od Nanta.
Prošle jeseni Šapčani su bili domaćini srednjoškolcima iz Francuske. Kako su tada gosti naveli, iz Srbije su poneli mnogo. Ne samo nezaboravne uspomene na druženje sa šabačkim vršnjacima već i veliki broj informacija iz oblasti za koju se školuju kao i široku sliku o kulturno istorijskim znamenitostima ovog kraja. Zbog svega toga, ovog proleća Francuzi su se potrudili da se dostojanstveno revanširaju.
Po rečima Slavke Trifunović, učenice četvrte godine, njihova grupa je lepo dočekana, dok se ostatak vremena provedenog u ovom delu Francuske može okarakterisati kao poučno i nezaboravno iskustvo korisno za budućnost.
-Boravili smo u njihovoj školi i Domu učenika. Ceo prostor je neverovatno sređen. Imaju dobre kabinete, prostor za slobodne aktivnosti im je odlično organizovan. Imaju sale za druženje, za igranje igrica, bilijar, stoni fudbal, svoj bazen, teretanu - navodi Slavka i dodaje da su joj se najviše svideli konji.
Kada je reč o konjima sa njom je saglasan i Nikola Mitrović, takođe učenik završne godine.
- Lično, ja sam vrlo privržen konjima. To je moj sport. U Francuskoj nisam bio fasciniran samo njihovom lepotom, već i samom školom jahanja i načinom na koji brinu o njima. Ljudi su pravi profesionalci - konstatuje Nikola i dodaje da je pored škole jahanja na njega poseban utisak ostavio kabinet za biologiju, dok o samom nastavnom procesu ima malo informacija jer isti nije bio u predviđenom programu.
- Ovo je jako poučno iskustvo za nas. Videli smo kako se živi, radi, uči u Francuskoj. Upoznali smo njihovu kulturu, ponašanje - istakao je Dušan Ruvidić, učenik četvrte godine.
- Kada bi imali priliku išli bi ponovo ““ slažu se đaci Srednje poljoprivredne škole sa Domom učenika iz Šapca, ali s obzirom da se većim delom radi o učenicima završne godine ne veruju da će imati ponovo takvu šansu.
- Škole nastavljaju saradnju. Uskoro bi kod nas trebalo da dođe njihov direktor, dok nova grupa učenika stiže u septembru. Zamisao je da borave u Šapcu u vreme Vašara i Karnevala. Mi smo sada četvrta godina i tada nećemo biti ovde, ali se iskreno radujemo što će saradnja biti nastavljena zbog budućih generacija ““ zaključuje Nikola Mitrović.

T.T.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa