2. april 2015.2. apr 2015.
MILUTIN STANKOVIĆ, MENADžER LDP

POLITIKA U INTERESU GRAĐANA

Gradski odbor Liberalno demokratske partije u Šapcu, prošle godine na svojoj izbornoj Skupštini je izabrao Vas kao svog novog menadžera. Šta se promenilo od kada ste vi na čelu šabačkog LDP?
- Prošle godine u novembru mesecu imali smo svoju redovnu izbornu Skupštinu na kojoj je izabran novi gradski odbor koji broji 17 članova iz svih delova Šapca. Na našoj izbornoj skupštini bio je prisutan i sam predsednik LDP, kao i mnogobrojni gosti iz drugih političkih organizacija kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Što se promena tiče, preuzeo sam organizaciju u najtežim okolnostima od kada i sama stranka postoji. Uspeo da je zajedno sa članovima gradskog odbora stabilizujem i krenemo dalje da radimo. Pored ovoga priključili su nam se i neki novi ljudi sa kojima u budućnosti planiramo da pokrenemo aktivnosti preko kojih ćemo poboljšati život svih nas.
Posle izbora ste ostali na nivou Srbije ispod cenzusa a u Šapcu bez jednog odbornika. Kako stranka funkcioniše u datim okolnostima?
- Stranka funkcioniše najnormalnije. Tačno je da na republici nismo prešli cenzus i nismo parlamentarni, ali to nikoga u gradskom odboru nije nešto previše pogodilo pa da smo prekinuli sa radom. Od momenta nastanka LDP nikada nismo imali priliku da radimo u normalnim okolnostima jer smo uvek bili satanizovani i žigosani na političkoj sceni Srbije pre svega kao ljudi, a onda i kao deo određene političke grupacije da smo izdajnici, strani plaćenici, narkomani i sve ostalo tako da ni ova okolnost u kojoj se sada stranka nalazi nas ništa posebno nije poremetila jer nikada nismo imali priliku da radimo u normalnim okolnostima bez pritiska po nas same. Uskoro otvaramo nove prostorije, već smo pokrenuli formiranje mesnih odbora kako u gradu, tako i na selu i pripremamo se za neke aktivnosti koje nas mogu čekati u skorijoj budućnosti. Što se odlaska odbornika tiče, istina je da smo u Skupštini grada bez jednog odbornika ali nas ni to nije omelo u svom daljem radu. Svako je u LDP došao sa svojim imenom i prezimenom i svako po meni tako treba i da ode, bilo kakav drugi odlazak govori o tim samima, a ne o nama kao organizaciji. Oni koji su sebe videli u LDP od momenta nastanka pa do danas i koji su verovali u tu politiku tada i dalje su aktivni, a oni koji su se uplašili međusobne konkurencije su ili iz LDP zbog toga otišli ili su isključeni prekršajem statuta stranke tako da što se mene tiče niko ne može destabilizovati ili prekinuti postojanje LDP kako u Šapcu tako i Srbiji svojim odlaskom.
Šta LDP vidi kao prioritet u daljem radu?
- Kao prioritet u politici grada, a pre svega gradskog odbora vidimo pokretanje organizovanja mladih u Šapcu. Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da su nekada mladi sa trideset godina organizovali promene Miloševićevog režima i bili vodilja promenama, a da danas ćute i potpuno su nezainteresovani za svoju budućnost. To se mora promeniti i smatram da je vreme da mladi stanu na put demagogiji i otvoreno uđu u društvenu borbu za svoj život jer ako mi to sami ne uradimo, niko to u naše ime neće uraditi. Mi nismo imali Titovo vreme pa da životarimo kao generacije pre, mi imamo Titovo vreme vraćanja kredita, ali i Miloševićevih ratova, Koštuničinih privatizacija i dvadeset petočasovnih vožnji bagerom, Dačićevih kofera i banana, Vučićevih keramičara i bulevara Ratka Mladića i mnogih drugih. Mislim da je dosta takvog vremena i da je došlo vreme da se mladi konačno organizuju, tako da to smatram kao prioritet u daljem radu Gradskog odbora. Svi zajedno moramo aktivnije da krenemo da ulažemo u mlade jer su oni budućnost kako ovoga grada tako i same Srbije.
U decembru ste se vratili u vlast. Zašto ste to uradili i šta ste uradili u institucijama za koje ste kao politička partija prihvatili odgovornost?
- Tako je. U decembru prošle godine nakon nekoliko razgovora sa gradonačelnikom odlučili smo da se vratimo u lokalnu vlast i pružimo mu priliku da svoje ideje uz saradnju sa nama i prihvatanje nekih naših ideja ostvari potpuno rasterećeno do kraja. Kao odbornička grupa „Odgovor za Šabac“ koju čine Gradski odbor LDP i naš partner izabran sa liste Ujedinjeni regioni Srbije-Mlađan Dinkić dok smo bili opozicija ukazivali smo na raznorazne stvari koje na nivou grada Šapca treba menjati. Pokrenuli smo teme od decentralizacije, promene radnog vremena ugostiteljskih objekata (kao deo vlasti sam ta pitanja pokretao), provere podele humanitarnih pomoći u Prnjavoru, do komunalnog uređenja i iznošenje smeća na seoskom području i mnogih drugih stvari nakon čega je usledio poziv novog gradonačelnika da razovaramo i nakon čega smo se dogovorili da damo podršku njemu i zajedno sa njim i koalicionim partnerima neke od ovih ideja koje smo pomenuli sprovedemo u delo. Mislim da svako ko se bavi politikom nema pravo na sujetu niti neke druge stvari, već isključivo treba i mora da radi u interesu svojih sugrađana. U institucijama za koje smo prihvatili odgovornost pokrenuli razne projekte: besplatnu pripremnu nastavu za malu maturu, dečji hor, petak za mlade, organizuje se manifestacija u trajanju od četiri dana, mnoge tribine i drugo. Planiramo da pokrenemo i aktivnosti po seoskim mesnim zajednicama jer smatramo da mladima i u selima treba pružiti jednako pravo kao i mladima u gradu. Svi pomenuti projekti su besplatni, a i svi koje u budućnosti pokrenemo takođe će biti besplatni.
Priča se da nas možda na jesen ili zimu očekuju lokalni izbori. Koga LDP vidi kao političkog partnera i da li je LDP spreman na izbore budući da na republici niste prešli cenzus?
- Liberalno demokratska partija je uvek spremna na izbore. Na našim sugrađanima je da odluče da li žele budućnost onakvu kakvu im mi u Šapcu ponudimo ili žele neku drugu. Što se tiče partnera sa kojim bi izašli na izbore je još uvek rano govoriti jer se pre svega priča o izborima svodi na priče po kafićima i nečije želje. Vlast kao što vidite je stabilna i radi na način na koji radi, ali ako bi se desilo da su izbori izvesni partnera bi pre svega tražili u političkim organizacijama sa kojim bi mogli da napravimo fer dogovor i koji bi taj naš međusobni dogovor kao i mi poštovali. A kroz taj dogovor pokrenuli i postavili ispred sebe zajedničku političku platformu koju bi ponudili našim sugrađanima na izborima.

S.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa