Info

2. april 2015.2. apr 2015.
Promocija romskog jezičkog i kulturnog stvaralaštva u Bogatiću

REČNIK ““ KAMEN TEMELjAC

Nedavno, u Bogatiću je u organizaciji Narodne biblioteke “Janko Veselinović“, Opštine Bogatić i IP Ivis Publishing iz Beograda, održana promocija Srpsko-romsko““engleskog rečnika sa gramatikom i pravopisnim savetnikom autora Bajrama Halitija, mastera pravnih nauka. Takođe, održano je i predavanje na teme istorija Roma, kultura Roma, književnost i jezik Roma.
U promociji su osim autora Rečnika učestvovali i Radovan Ilić, izdavač i direktor Beoknjige iz Beograda, te Žarko Pavlović direktor IVIS Publishing, koji je i glavni medijski promoter romskog kulturnog i jezičkog stvaralaštva.
Promociju je svojim muziciranjem na gitari upotpunio i profesor Muzičke škole iz Šapca, Jovan Jakovljević, dok je Žarko Pavlović čitao stihove iz autorove trojezične zbirke pesama “Tugovanka nad hramom smrti kosmetskim Romima“.
Autor Bajram Haliti je istakao da rečnik sadrži preko 60.000 reči i da je u njemu dat detaljan pregled gramatike romskog jezika koja će biti od velike koristi, i kao i sam rečnik , svima kojima je romski maternji jezik. Takođe i onima koji ga uče kao strani, prevodiocima, političarima, kao i ljudima koji se bave kulturnim, obrazovnim ili drugim javnim poslom. I naravno velikom broju ljudi širom sveta koji govore engleski jezik.
Ovaj rečnik je praktično prvi priručnik takve vrste koji je odštampan u poslednjih 30 godina, i romskoj i neromskoj normativistici je potreban, kao i držvanim institucijama, medijima, nevladinim organizacijama, studentima, istraživačima romskog jezika, kao i budućim katedrama romskog jezika pri univerzitetima u Srbiji. Zbog toga je ova knjiga o jeziku kamen temeljac romske kulture i identiteta za predstojeće decenije i biće nezaobilazna literatura u svakoj školi, biblioteci, kući u Srbiji i svugde gde Romi i romski narod živi.

Z. Pavlović, Foto: S. Pavlović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa