2. april 2015.2. apr 2015.
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA AUTIZMOM

STOP DISKRIMINACIJI


Nizom aktivnosti tokom prošle sedmice Centar za socijalni rad obeležio je Međunarodni dan osoba sa autizmom. Poslednjeg dana marta organizovana je tribina na temu „Autizam ““ stop diskriminaciji“ što je i ovogodišnji moto. Dan kasnije u pešačkoj zoni ispred Gradske uprave deca iz Ustanove za decu i mlade i Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju sa najmlađim članovima šabačkih košarkaških klubova učestvovali su u Sportskom danu. Centralnog dana, 2. aprila, ispred Kulturnog centra, umetničke radionice pružile su kreativno druženje mališana PU „Naše dete“, učenika OŠ „Nata Jeličić“ i dece iz već pomenutih ustanova.
- Osobe sa autizmom su na jedan zabrinjavajući način diskriminisane i isključene iz redovnih društvenih tokova tako da su ovakve manifestacije i socijalizacija osoba sa autizmom i sa posebnim potrebama veoma značajne za njihov zdrav emocionalni razvoj u nivoima na kojima funkcionišu. Veoma je bitno izvesti ih iz javnosti kako bi se osetili prihvaćenim, a s druge bitno je i da ih naša javnost vidi tako da im bude jasno da su to naši sugrađani koje treba da poštujemo. Posle ovakvih manifestacija i druženja vidljivo bolje funkcionišu, relaksiraniji su i opušteniji ““ rekla je Tanja Mihailović, rukovodilac Službe za lokalna prava i usluge.
Program inkluzije primenjuje se i u Predškolskoj ustanovi „Naše dete“ koja je i ovoga puta dala svoj doprinos druženjem i učešćem u radionicama.
- Naša deca u vrtiću nemaju predrasude. Mi smo jako tolerantni i volela bih da svi vide da se tolerancija uči od najmlađeg uzrasta, od malih nogu. Mi zaista dajemo iz sveg srca podršku i kao vaspitači i kao ljudi ““ dodala je Danijela Tomić, vaspitač vrtića „Snežana“.
Ovakvim i sličnim manifestacijama uvek se rado odazovu i učenici OŠ „Nata Jeličić“ čiji učitelji i nastavnici imaju iskustva u radu sa decom sa posebnim potrebama.
- Radimo sa njima prilagođenim programom, po IOP programu i na način koji to njima odgovara i sve to u saradnji sa roditeljima. Trudimo se da sve različitosti prihvatimo na način na koji je to najbolje moguće i da prosto budemo podrška danas i ljudima u organizaciji i naročito deci kojoj je pomoć i ovakva vrsta podrške uvek potrebna ““ istakla je učiteljica odeljenja III3 Vesna Mijatović.
Za kreativni deo bila je zadužena Dragana Đurđević, akademska slikarka, koja je za ovu priliku osmislila slagalicu u vidu metafora i društvene igre.
- Već određeno vreme održavam likovne radionice u našem gradu tako da sam se vrlo rado odazvala pozivu. Kao metafora predstavlja nas kao deliće u mnoštvu. Takvi zajedno činimo celokupnu sliku i rešenje jedne slagalice. Kao društvena igra slagalica je bila napravljena na aluziju igračaka sačinjenih od obojenih kockica sa magnetima koji su slagani na limenu podlogu. Pored nje bile su još četiri table sa podlogom imitacije zida i oslikane šablonom dečjih pazli tako da su deca bojila i kreirala svoju ličnu slagalicu ““ dodala je Dragana.
Podršku i ovoga puta dali su volonteri Kancelarije za mlade, a ove godine pridružili su se i članovi Volonterskog centra Šabac. Na štandovima prodavali su radove osoba sa autizmom.
- Sve ovo smo organizovali da bi im pružili podršku u nastojanju da se ne osete drugačijima. Pokušavamo da što više smanjimo diskriminaciju kojoj su izloženi. Voleli bismo da shvate da nisu drugačiji od nas i da im pružimo ljubav ““ poručila je Katarina Jagodić, učenica druge godine smera laboratorijski tehničar Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“.
Nadu da će i sledeće godine učestvovati u ovoj plemenitoj akciji namenjenoj osobama sa autizmom izrazio je i predsednik Volonterskog centra Šabac Aleksandar Kovačević.
- U proteklom periodu bavili smo se različitim manifestacijama, organizacijama za decu koja nemaju nikakvih specijalnih ili posebnih potreba. Ovoga puta želeli smo da pomognemo u uključenju dece i osoba sa autizmom u društvena zbivanja jer su oni ravnopravni članovi društva ““ dodao je Kovačević.
Posle šetnje sa plavim balonima do Šabačkog pozorišta na bini ispred Kulturnog centra gitaristi, harmonikaši i Horić učenika drugog razreda Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ pod upravom prof. Sonje Živković održali su koncert. Nastupili su i bend „Eleven“ i Izvorni ansambl „Tandrčak“ KUD „Abrašević“. U večernjim satima zgrada Gradske uprave bila je osvetljena sijalicama plave boje koja je inače zaštitni znak osoba sa autizmom.
O. Gavrilović

U OŠ „JANKO VESELINOVIĆ“ PREDSTAVLjENA ANDROID APLIKACIJA
UPOZNAJ ŠABAC
Sve je krenulo od ideje koja bi objedinila interesovanja mladih i njihovu edukaciju. Devet meseci kasnije android aplikacija „Upoznaj Šabac“ osvanula je na sajtu „Nasleđe Mačve“. Prošlog četvrtka predstavljena je i u sali OŠ „Janko Veselinović“ i to sa razlogom. Prof. razredne nastave Željka Bojić u saradnji sa prof. srpskog jezika i književnosti u Ekonomsko-trgovinskoj školi Danielom Berić Damnjanović realizovala je nadasve kreativan projekat.
- Veoma sam zadovoljna ovim što smo postigli. Aplikacija je prevazišla i naše zamisli. Bilo je planirano da bude deset lokacija a prikazana je četrdeset jedna. Aplikacija je urađena na dva jezika, srpskom i engleskom. Ubacili smo i kalendar manifestacija tako da je time zaokružena kulturno-istorijska priča o Šapcu ““ rekla je Željka Bojić.
Vodeći se i ličnim razlozima prof. Berić Damnjanović u ovom projektu pronašla je savršenu priliku za svojevrstan kulturni vodič grada.
- Mislim da su me vodili lični razlozi jer ja prva imam potrebu da se povremeno podsećam značaja nekih zgrada i objekata kraj kojih prolazim. S obzirom da sam i sama prosvetni radnik to mi je zgodno da mogu na lagan način da preporučim svojim učenicima kako da, kada im neko dođe, pokažu ono što Šabac jeste. Ovo je bio najjednostavniji, najprirodniji i tehnički najlakši način da se to ostvari a da vam ne treba niko kao pomoć. Nije vezano za jedan trenutak nego je projekat koji može da traje neograničeno dugo ““ istakla je prof. Daniela Berić Damnjanović.
Za programerski deo bile su zadužene čačanka Dragana Aleksić i kraljevčanka Aleksandra Bojović, tada studentkinje Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Prvi poslovni izazov za ove mlade devojke samo je bio podstrek za dalje.
- Radom na ovom projektu unapredile smo programerske veštine ali smo i iz prve ruke upoznale grad Šabac. Nama i kao korisnicima, a ne programerima, jako je zanimljivo. Vidimo veliku primenu i svrhu aplikacije. To je jedna lepa stvar. Zahvaljujemo se na prezentaciji i ukazanoj prilici da učestvujemo u ovako jednom velikom projektu ““ rekla je dipl. inž. Dragana Aleksić, trenutno na master studijama.
Najveći izazov za ove talentovane devojke predstavljao je dizajn aplikacije.
- Sve u svemu bilo je zanimljivo. Programeri nemaju baš iskustva sa dizajnom tako da je trebalo sve uklopiti, ukombinovati boje i provući neki simbol Šapca. Odlučile smo se za zastavu. Zato nam je dizajn i bio najveći izazov ““ istakla je dipl. inž. Aleksandra Bojović.
Android aplikacija „Upoznaj Šabac“ bila je, po rečima načelnice Odeljenja društvenih delatnosti Ane Marinković, jedan od kreativnijih projekata koji je prošao na konkursu grada u oblasti kulture.
- U skladu sa novim savremenim tehnologijama vrlo je interesantan. Građani će tek imati prilike da vide benefite ovog projekta. Nadam se da će se ovakvi projekti i u narednim godinama negde inovirati, usavršavati i nuditi nove mogućnosti. Grad i nadalje finansira, odnosno sprovodi, ove projekte i nadamo se da ćemo imati priliku da sve zainteresovane mlade i one malo starije koji imaju nešto interesantno da ponude i pokažu biti neki od budućih realizatora projekata ““ poručila je načelnica.
Mladi, turisti i svi zainteresovani zahvaljujući kreativnom timu u narednom periodu imaće priliku da se upoznaju sa svim onim što grad Šabac čini posebnim. Uskoro će, kako je istaknuto, android aplikacija biti dostupna i na Zvaničnoj prezentaciji grada Šapca.
O. Gavrilović
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa