16. april 2015.16. apr 2015.

O JAPANSKOJ KNjIŽEVNOSTI

U velikoj sali Kulturnog centra, proteklog četvrtka je održano predavanje o japanskoj književnosti od 7. do 17. veka. Mit o nastanku Japana i prvi japanski roman „Priča o Genđiju“, uz podršku Branke Todorović, posetiocima je dočarala japanolog Dragana Petrović.
- Ovo predavanje obuhvata prvih hiljadu godina pisane književnosti, od kada je stiglo pismo iz Kine u Japan, preko dvorske književnosti do perioda ratova i stalnih nemira, kada su se klanovi borili za prevlast, a samuraji odlazili u pustinje, gde su se monašili. Nameravamo da održimo još dva ciklusa predavanja. Počinjemo mitom o Japanu, a završavamo Murakamijem, koji je najpoznatiji savremeni japanski pisac, rekla je Petrovićeva.
Akademski slikar Vuk Muškinja, na gitari je ispratio priču o Japanu.
- Kao klinac sam gledao crtani film „Trition, gospodar mora“, što mi se jako dopalo. Preko tog crtaća i filmova o borilačkim veštinama, rodila se simpatija prema Japanu, kaže Muškinja koji „slika, svira, putuje piše i, za sada, nema nameru da se zaposli“.
Posetioci su čuli tri japanske pesme, od kojih je jedna iz crtanog filma Triton, jednu samurajsku i uspavanku iz Takede.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa