16. april 2015.16. apr 2015.
DRAGAN MIĆIĆ, DIREKTOR JKP „TOPLANA-ŠABAC“

SEZONA BEZ PROBLEMA

O završetku grejne sezone i planovima za naredni period razgovarali smo sa Draganom Mićićem, direktorom JKP „Toplana-Šabac“
Grejna sezona se, prema planu, u Srbiji završava 15. aprila. Da li će „Toplana“ biti u pripravnosti s obzirom na još nekoliko najavljenih hladnih dana?
- U skladu sa Odlukom o uslovima i načinima snabdevanja grada toplotnom energijom, grejna senoza, koja počinje 15. oktobra, završava se 15. aprila. Isti dokument propisuje da je JKP „Toplana-Šabac“ u obavezi da do 3. maja i dalje zagreva objekte korisnika naših usluga, ukoliko tri uzastopna dana po izvešaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda prosečna dneva temperatura bude niža od 14 stepeni. To znači da ćemo biti u pripravnosti do 3. maja, i ukoliko do tada bude hladnog vremena, mi ćemo obezbediti grejanje našim korisnicima.
Da li je bilo nekih problema u radu tokom grejne sezone?
- Sa završetkom svake grejne sezone odmah počinju pripreme za narednu. To podrazumeva remont opreme i proveru distributivne mreže, kako bi naredna sezona počela na vreme i protekla bez ikakvih problema. Koliko god da se pripremimo za grejnu sezonu, mogući su manji zastoji u samom procesu grejanja, kako na distributivnoj mreži, tako i kod potrošača. Ipak, zaposleni u „Toplani“ su stručni i iskusni ljudi, tako da su problemi, kojih je ove godine bilo minimalno, uspešno sanirani, tako da ih građani praktično nisu ni osetili.
Koliko je značilio korišćenje mazuta, kao alternativnog energenta, tokom grejne sezone?
- „Toplana-Šabac“ jedna je od retkih u Srbiji koja ima mogućnost korišćenja kako gasa, tako i mazuta, za zagrevanje objekata svojih korisnika. U jednoj kotlarnici, u ulici Janka Veselinovića, koristi se isključivo mazut, dok u kotlarnicama na Trkalištu i u Benskoj bari postoji mogućnost korišćenja i gasa i mazuta. Mi smo, polazeći od ekonomskih parametara, uzrokovanih nižim cenama mazuta, korišćenjem ovog energenta tokom januara i februara učinili proizvodnju jeftinijom.
Koje aktivnosti će biti najvažnije za Vaše preduzeće u predstojećem periodu?
- Odmah počinjemo pripreme za narednu sezonu, kako bi je spremno dočekali i uspešno realizovali. Već tokom maja počinjemo remont naših proizvodnih kapaciteta i distributivne mreže. Jedan od važnih poslova koji nas očekuju je rekonstrukcija toplotnih podstanica na području grada. To je četvrta faza programa „KFNj“ Nemačke razvojne banke koji se odnosi na rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja. Do kraja godine biće rekonstruisano 105 toplotnih podstanica.
Korišćenjem mazuta, kao alternativnig energenta, ove grejne sezone ušteđeno je više od 12 miliona dinara.
Direktor Javno komunalnog preduzeća „Toplana-Šabac“ Dragan Mićić kaže da je grejna sezona protekla bez problema, a da će u narednom periodu prioritet u radu ovog preduzeća biti sprovođenje 400.000 evra vrednog projekta rekonstrukcije toplotnih podstanica na području grada.
Iako je planirano da 15. aprila grejna sezona u Srbiji bude zvanično okončana, zbog najavljenih nižih temperatura sve toplane biće u pripravnosti do početka maja.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa