23. april 2015.23. apr 2015.
DODELOM NAGRADA ZAVRŠEN SEDMODNEVNI TREĆI „MASKA FEST“

REVIJA TALENATA I MLADOSTI

U organizaciji Scene „Maska“, čiji su osnivači glumci Aneta i Ivan Tomašević, a pod pokroviteljstvom grada Šapca, u sali Kulturnog centra od 20. do 26. aprila predstavili su se srednjoškolci iz Zaječara, Sremske Mitrovice, Beograda, Stare Pazove, Trebinja, Rume, Valjeva i Šapca. Najbolja predstava „Sekund i 35 stotinki“ Teatra 011 Tehničke škole „Drvoart“ Beograd
Preko sto mladih glumaca tokom protekle sedmice u sali Kulturnog centra promovisalo je pozorišnu umetnost na 3. Festivalu pozorišnih predstava srednjoškolaca „Maska fest“ pokazujući da nisu „deo kičaste svakodnevice koja se ogleda u Grand i Pink subkulturi“ ceneći prave vrednosti. Od dvanaest predstava devet je bilo gostujućih, a usled nepredviđenih okolnosti otkazana je predstava Tehničke škole Šabac.
Po oceni žirija, koji je ove godine radio u sastavu Aleksandra Ristić, glumica Šabačkog pozorišta, Tanja Trifković, istoričar umetnosti i glavni i odgovorni urednik „Glasa Podrinja“, i Branimir Ivetić, novinar ““ urednik RTV Šabac, kvalitet predstava ove godine bio je u silaznoj putanji većinom i zbog pogrešnog odabira „teških tekstova“ koji mnogi nisu uspeli da iznesu zbog godina ili nerazumevanja same tematike komada. Većinu predstava obeležili su pojedinci tako da je dodeljeno dvanaest pohvala za ostvarenja u predstavama i šest ravnopravnih glumačkih nagrada.
- Vremenski jako malo se bavim pozorištem. Ovo mi je tek druga predstava, a za sada i prva nagrada. Ovo ću, verovatno, pamtiti ceo život ““ rekla je Nikolina Vujević, Hurem u predstavi „Težina krune“ Dramske sekcije Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove.
Pohvala za režiju pripala je Željku Miloševiću i Vladanu Popoviću za predstavu „Slijepa ulica“ u izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje, dok je Angelini Lukić dodeljena pohvala za rad sa mladima u oblasti pozorišne umetnosti na predstavi „Garavi sokak“ Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo. Nagradu za scenski govor žiri je dodelio ansamblu predstave „Sekund i 35 stotinki“ Teatra 011 Tehničke škole „Drvoart“ Beograd. Nagrada za pedagoški rad sa mladima u okviru pozorišne umetnosti dodeljena je Seleni Ristić Vitomirović, „Blagoslov za bol“ Dramski studio „Art 019“ Dečji centar Zaječar. Angelini Lukić pripala je nagrada za najbolju adaptaciju predstave „Garavi sokak“ Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo, dok je ansamblu iste dodeljena nagrada za kolektivnu igru.
- Prvi put radim u Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika u Valjevu. Ova deca su nekako potpuno drugačijeg duha, mnogo posvećenija onome što rade, skromnija i mnogo više daju sve od sebe. Mi smo ovu predstavu radili za našu dušu, ulagali smo sve, pre svega mislim na njih. Oni su na početku procesa rekli nemojte od nas očekivati puno, mi nismo veliki glumci, ali se ispostavilo da su to ogromne duše. Zaista sam uživala. Ovo je jedan od mojih omiljenih projekata. Predivni su ““ istakla je rediteljka Angelina Lukić koja radi u Centru za kulturu i sa ostalim grupama iz Valjeva.
Dah svežine na scenu doneo je ansambl predstave „Težina krune“ Dramske sekcije Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove. Koreodrama po prvi put viđena u Šapcu osvojila je sve prisutne lakoćom pokreta koji je ispričao umesto reči priču o snazi jedne žene i ceni krune. Nagrada značajnija samim tim zbog činjenice da je predstavu režirala Jelena Vučkovac, maturantkinja Gimnazije i vođa Dramske sekcije poslednje dve godine, koja je u poslednjem trenutku zaigrala i kao zamena dobivši i pohvalu za ulogu Marhidevran.
Odličnom režijom, odabirom kvalitetnog teksta, tematikom, drama sudbine i zapleta „Sekund i 35 stotinki“ Teatra 011 Tehničke škole „Drvoart“ Beograd izdvojila se od ostalih tako da ju je žiri proglasio za najbolju predstavu Festivala.
- Presrećna sam i zadovoljna pogotovo što je ovo moj grad i što smo prvi put nastupali u njemu. Žao mi je samo što nije bilo malo više publike ali je sreća ogromna. U planu imam već tri predstave tako da se iskreno nadam da nećemo izneveriti očekivanja i naredne godine ““ naglasila je rediteljka Nataša Radonjić kojoj je pripala i nagrada za režiju.
Dramskom studiju „Art 019“ Dečjeg centra Zaječar, koji je izveo predstavu „Blagoslov za bol“ pripala je druga nagrada za najbolju predstavu Festivala koji se realizovao i ove godine u okviru projekta „Udahni kulturu“ Scene „Maska“.
Neizostavno se mora spomenuti mala zainteresovanost šabačke publike, pogotovo srednjoškolaca i njihovih profesora koji vode Dramske sekcije. Pedagoškom radu šabačkih prosvetnih radnika mora se zabeležiti još jedan minus, a istaći i pohvaliti učešće i svakodnevno prisustvo izvođenju predstava prof. francuskog jezika u Šabačkoj gimnaziji Svetlane Vukašinović Guconić, čiji primer pokazuje da obrazovni rad nije ograničen samo na školske prostorije.
GLUMAČKE NAGRADE
Šest ravnopravnih glumačkih nagrada dodeljeno je Oliveri Ivanković (Adrien), „Luda noć u muzeju“, Frankofona grupa Šabačke gimnazije, Anji Nešković (Malilini), „Garavi sokak“, Poljoprivredna škola sa Domom učenika Valjevo, Aleksandru Trbojeviću (Petar), Jovani Petrović (Jelena, 28 godina) i Tinki Miladinović (Jelena, posle 20 godina), „Sekund i 35 stotinki“, Teatar 011 Tehničke škole „Drvoart“ Beograd, Nikolini Vujević (Hurem), „Težina krune“, Dramska sekcija Gimnazije „Branko Radičević“ Stara Pazova.
POHVALE
Za ostvarenja u predstavama žiri je dodelio pohvale: Stevanu Boškoviću (Vrač) i Luki Sučeviću (Strašni džin) - „Vladomaniaaaa“, Dramski studio Omladinske scene Gradskog pozorišta Ruma, Petri Ninić, „Blagoslov za bol“, Dramski studio „Art 011“ Dečji centar Zaječar, Mihailu Miloševiću (Pierre Auguste Renoir), „Luda noć u muzeju“, Frankofona grupa Šabačke gimnazije, Andrijani Uglješić (Persa), „O muškarcima i kolačima“, Kreativni studio i teatar „Gartel“ Sremska Mitrovica, Nemanji Despotoviću (Džane) i Dejanu Đukiću (Oficir) „Garavi sokak“, Poljoprivredna škola sa Domom učenika Valjevo, Mihajlu Živanoviću (Mitke), „Koštana“, Omladinsko pozorište Tehničke škole Smederevo, Anđeli Stanković (Žaklina), „Sekund i 35 stotinki“, Teatar 011 Tehničke škole „Drvoart“ Beograd, Jeleni Vučkovac (Mahidevran), „Težina krune“, Dramska sekcija Gimnazije „Branko Radičević“ Stara Pazova, Milici Milošević, „Slijepa ulica“, Gradsko pozorište Trebinje i Aleksandri Martinović (Stana), „Svet“, Gimnazija Lazarevac.


O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa