23. april 2015.23. apr 2015.
UDRUŽENjE SVETLOST

GRADSKA BAŠTA

Šabac će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će pokrenuti projekat gradske bašte. Već par godina inicijativa “Pokret za gradsku baštu,, pod pokriveteljstvom udruženja Svetlost pokušava da ovu ideju sprovede u delo. Ove godine zainteresovanošću Direkcije za poljoprivredu Grada Šapca, koja je prepoznala ideju kao konstruktivnu, napravljen je odlučan korak ka njenom pokretanju.
Gradska bašta je javno gradsko zemljište, u ovom slučaju do sada neiskorišćeno i zaparloženo, a za potrebe bašte biće izvršeni poljski radovi (oranje, tanjiranje, drljanje...) i time prostor pripremljen za hortikulturu. Primpremne radove izvešće Srednja poljoprivredna škola u Šapcu. Zainteresovanim građanima biće besplatno deljene parcele veličine 5 puta 10 metara za organski uzgoj povrća, cveća i začinskog bilja. Svi koji budu dobili “svoje parče“ zemlje potpisivaće ugovor kojim se obavezuju da poštuju osnovna načela same bašte. Gradske bašte nisu ništa novo, nicale su od istoka do zapada, tako da ih možemo naći u Njujorku, Moskvi, Berlinu, Beogradu ili Varaždinu a sada i naš Šabac ima priliku da stane u red sa njima. Prednosti ovog projekta su višestruke i utiču na podizanje kvaliteta života građana.
Iako u stisci sa vremenom bašti ste potrebi Vi, jer zainteresovanih građana i bašta gubi smisao. Ovom prilikom pozivam Vas čitaoce “Glasa Podrinja“ da se prijavite, pozovete vaše prijatelje, komšije da se prijave ili jednostavno da donirate pomoć koja je potrebna za uspešnije funkcionisanje ovog projekta.
Vaše prijave i predloge možete ostvariti pozivom na broj telefona 064 011 34 96, javiće vam se Branislav Vasić jedan od najzaslužnijih zašto je ideja Šabačke gradske bašte postala stvarnost.
D.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa