21. maj 2015.21. maj 2015.
IZMEĐU REDOVA

PIONIRI MALENI

Kako dolaze savremenija vremena klima postaje sve okrutnija. Ni ovaj maj, koji treba da bude najlepši mesec, nije ličio na sebe. Doduše, bio je bolji od prošlog, ali ćudima prirode nije verovati. Kao ni ljudima.

Kako ko, ali neki su obeležili i ovaj Dan mladosti sećajući se svojih mladih godina i tadašnjih prilika. A među onima koji se toga ne sećaju, već su čuli priče, su i pojedini maturanti iz Vukovara koji su na proslavi igrali Užičko kolo, pa je jedna od tamošnjih televizija objavila kako su “učenici srpske nacionalnosti puštali četničke pesme“. Šta bi tek bilo da su zaigrali Kozaračko. Ali sve je to posledica nedavne srpske odluke o pomirenju partizana i četnika. Pioniri maleni vremenom su porasli i nadrasli i sebe. Pa i prilike.
A u trenutnoj politici neki inostrani zvaničnici, pa naravno i naši, tvrde da je došlo vreme za otvaranje prvih poglavlja o onom čuvenom pristupu Jevropi. A onda ćemo živeti srećno i veselo.
Onaj čuveni američki trudbenik Rokfeler, povodom svog stotog rođendana, poklonio svojim zemljacima nekoliko stotina hektara zemljišta. Ajd“™ što će pojedini preživeli indijanci ponovo doći na svoje, već što taj potez ukazuje da narod mora da neguje svoje bogataše ne bi li se oni kad navrše vek života, setili da još neko postoji pa da prema njima budu dobrotvori.
Ako mi u Srbijici budemo čekali još nekoliko decenija da nam ovi naši bogataši poklone neko zemljište, do koga su razume se došli “ličnim“ trudom, načekaćemo se.
Rusi zabranili onu paradu ponosa. Vala i glupo je da preko Crvenog trga, posle onih silnih marširanja, prikaza vojne sile i još koječega, prođe nekakva svilena svita koja se još i ponosi svojim životnim navikama i delom.
Ovogodišnja pesma Evrovizije ajde što je bila pesmastija od prethodnih, ženstvenija i muškastija od ranijih jer nije bilo onih neodređenog pola kao uobičajeno, nego je opet potvrdila političku podeljenost Evrope. Glasalo se po principu ko je s kim dobar ili ko kome treba. Ne za pesmu. Ustvari kada se malo bolje razmisli, to i jeste suština današnjice. Interes. Kome je danas do pesme!

Branko Jelić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa