21. maj 2015.21. maj 2015.
ZELENI NASTAVLjAJU AKCIJU OZELENjAVANjA ŠAPCA

NOVI GRADSKI PARK

Povodom 24. maja, Evropskog dana parkova, Pokret za Šabac Zelenih Srbije je, na konferenciji za novinare, ukazao na sve manju površinu zelenila površina po glavi stanovnika. Mada evropski standard iznosi 25 kvadratnih metara zelenila po glavi stanovnika, u Šapcu je, prema podacima zabeleženim pre deset godina, taj odnos je četiri kvadrata po glavi stanovnika.
- Ta stopa je sada još niža, s obzirom da se zelene površine intenzivno pretvaraju u parking prostore, što se nedavno dogodilo sa prostorom između Glavne i ulice Tiršov venac. Smatramo da su ovo dva najizrazitija primera pogrešnih odluka i tražimo da se ove površine ponovo pretvore u zelene, istakao je Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Prema odluci Gradske uprave, novoizgrađeni objekti bi trebalo da imaju minimalno 20% zelene površine. Na konferenciji je bilo reči o “zloupotrebi gradskih i urbanističkih odluka na štetu Šapčana“. Prema Pavlovićevim rečima, potrebno je “poboljšati stanje zelenog pokrivača na javnim zelenim površinama i u gradskim parkovima i povećati broj stabala na Trkalištu i parceli pored Velikog parka“. Zeleni Šapca su ovog proleća posadili četrdeset četiri sadnice listopadnog i zimzelenog drveća na dve lokacije.
- Šapcu je neophodan još jedan veliki gradski park. Smatramo da bi idealna lokacija bio prostor nekadašnje gradske deponije na Dudari. Na ovaj park bi se nastavljao zaštitni pojas stabala koji bi štitio naseljeni deo grada od aerozagađenja iz industrijskih pogona nekadašnjeg Zorka holdinga, dodao je Pavlović.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa