21. maj 2015.21. maj 2015.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST GO SPO ŠABAC

REHABILITACIJA DRAGOLjUBA MIHAILOVIĆA

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove Šabac pozdravlja odluku suda u Beogradu od 15. maja o rehabilitaciji generala Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministra odbrane u izbegličkoj vladi u Londonu za vreme Drugog svetskog rata. Ukidanjem presude komunističkog suda od 16. jula 1946. godine ispravljena je jedna velika istorijska nepravda prema čoveku koji je stajao na čelu prvog oslobodilačkog, gerilskog pokreta u okupiranoj Evropi. Na ovaj način rehabilitovana je čitava Jugoslovenska vojska u otadžbini, odnosno četnički pokret i skinuta je ljaga sa Srbije i Srba. SPO odaje počast i stotinama hiljada ljudi u Srbiji koji su se dvadeset pet godina borili sa nama kako bismo rehabilitovali Ravnu Goru i njegovog komandanta.
Podsetićemo, pukovnik Dragoljub Mihailović je okupio jedinice kraljevske vojske koje su odbile da se predaju u Aprilskom ratu 1941. godine i organizovao je Jugoslovensku vojsku u otadžbini. Okupljanje ovih jedinica i početak ustanka protiv fašističkog okupatora je bio 13. maja 1941. godine na Ravnoj Gori. To je bio prvi antinacistički pokret otpora u okupiranoj Evropi. Četnici su se aktivno borili protiv Nemaca u Srbiji, zajedno sa partizanima, ali su zbog nemačke politike odmazde i nemačkih streljanja u Kragujevcu, Šapcu i drugim mestima po Srbiji zauzeli nešto pasivniji stav, kako bi sprečili dalje stradanje naroda. U toku građanskoj rata na teritoriji okupirane Jugoslavije četnički pokret je predstavljao vojsku legitimne kraljevske vlade u Londonu nasuprot revolucionarnim komunistima. Ulaskom Crvene armije na teritoriju Srbije, rešena je sudbina kraljevine Jugoslavije, a samim tim i JVuO.
Proces protiv generala Mihailoviće je bila najobičnija farsa, kao i procesi mnogim drugim nedužnim žrtvama revolucionarnog terora u Srbiji u periodu od 1944. do 1946. godine. U toku samog suđenja, generalu je bilo zabranjeno da predstavi svoje dokaze, svedoci odbrane su ubijani, a svedocima iz SAD i Zapadne Evrope je bilo zabranjeno da prisustvuju suđenju. General Mihailović je proglašen krivim za saradnju sa okupatorom i streljan. Na taj način je izjednačen ustaški i četnički pokret što predstavlja jednu veliku istorijsku laž i nepravdu, koja je nažalost uhvatila korena i u Srbiji. Ustaše su bili saveznici nacističke Nemačke i kao takvi su vodili rasnu politiku usmerenu ka istrebljenju Srba, Jevreja i Roma na teritoriji nacističke tvorevine NDH.
Četnički pokret je uvek bio prozapadni, proevropski pokret koji se zalagao za ustavnu parlamentarnu monarhiju Jugoslaviju na čelu sa dinastijom Karađorđević i nikada nije bio fašistički. U četničkim jedinicama su se borili pripadnici svih naroda kraljevine Jugoslavije. JVuO se zalagala za blisku saradnju sa zapadnim demokratijama pre svega sa Velkikom Britanijom u SAD kao predvodnicima demokratije u borbi protiv fašizma. Sam general Mihailović je dobio odlikovanja i od Velike Britanije i od Francuske i od SAD.
GO SPO Šabac će preko svoje odborničke grupe u gradskoj skupštini pokrenuti inicijativu da se generalu Dragoljubu Mihailoviću dodeli ime jednog gradskog trga. Smatramo da ćemo na taj način odati počast samom komandantu JVuO, njenim borcima i svim drugima koji su stradali boreći se u antifašističkom i antikomunističkom gerilskom pokretu na čijem čelu je bio Draža Mihailović.

GO SPO Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa