21. maj 2015.21. maj 2015.
„LIKOŠ“ PO ČETVRTI PUT U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ NA LETNjIKOVCU

NjEGOVO VELIČANSTVO - AKVAREL

Zahvaljujući volji, snazi i hrabrosti nastavnica likovne kulture Slavki Jakovljević i Mirjani Miljković da se upuste u jednu izuzetno kreativnu aktivnost pod nazivom „Likovna kolonija osnovnih škola“ četvrtu godinu za redom u OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu okupila se talentovana grupa šabačkih osnovaca od petog do osmog razreda.
- Odziv je sjajan. Veoma mi je drago kada se odazovu i mlade kolege. Opuštajuća atmosfera, nema nikakvog pritiska, bez takmičarskog karaktera. Deca se druže, upoznaju. Ima dosta dece koja nastave da se druže i posle „Likoša“ ili se nađu u Umetničkoj školi. Neverovatno je koliko ima dobre dece u tom likovnom smislu. Letnjikovac je rasadnik talenata tako da mi je bilo teško da odlučim koju decu da pozovem na ovu koloniju kao što je to bio slučaj i sa mojim kolegama iz drugih škola. Specifični su. Možda ne shvaćeni, ne prihvaćeni. Procvetaju kad odu u Umetničku školu za koju se većina najčešće odluči. To su deca koja se pamte za ceo život ““ rekla je nastavnica Slavka.
Tokom višečasovnog rada i druženja prošle subote imali su priliku da se upoznaju sa akvarel tehnikom koja je u odnosu na druge najmanje zastupljena u redovnoj nastavi. U svet ove tehnike, kojom je stvarano još u doba starog Egipta, uveo ih je poznati šabački slikar Mihailo Gligorić Gliša.
- Deca su nam sjajna, talentovana. Bistrooki su i pametni. Kad jednom čuju i vide zapamtiće. Imaju sjajne pedagoge, školovane, pismene ljude, koji poseduju veliki entuzijazam i ljubav kada je u pitanju rad sa decom. Ono što izvuku naši prosvetari u zoni likovnog sa ovim materijalima, čiji je kvalitet prava katastrofa, sa našom decom to je osvojenih šest svetskih prvenstava u jednom jer rade u nemogućim uslovima ““ istakao je Gliša.
Imajući priliku da vide više vrsta kvalitetnog papira, različite tipove boje, četki, da opipaju i osete u kakvoj atmosferi stvaraju umetnici, uz svesrdnu podršku iskusnog slikara prvi akvareli su veštom dečjom rukom izašli na svetlo dana. Oni će, kako je odlučeno, biti dostupni široj javnosti na izložbi koja će biti organizovana u školi.
- Prvi put sam ovde. Volim da slikam i crtam. Zato sam i došla. A i da se družimo. Najviše volim da crtam pejzaž i prirodu. Vremena za crtanje uvek imam. Značiće mi i ova likovna kolonija jer ću naučiti nešto novo ““ rekla je Milica Janić, učenica VI4, OŠ „Janko Veselinović“.
I za godinu dana stariju Marinu Marinković, učenicu VII3, OŠ „Stojan Novaković“ Letnjikovac, ovo je bila odlična prilika da savlada ovu nadasve zanimljivu tehniku.
- Nastavnica me je pitala da dođem pa sam pristala. Volim da crtam, najviše životinje. U školi ne učimo akvarel tehniku pa će mi ovo dobro doći. Važno je i druženje ““ dodala je Marina.
Srodne duše, kada je u pitanju slikarstvo, deca i odrasli, pronašli su se tokom subotnjeg druženja u akvarelu „kapi vode u kojoj otkrivamo svet hartije, pigment boje, ruku sa četkicom slikarevom, oko i um sunčeve svetlosti“, kako je rekao poznati slikar Todor Stevanović dodajući: „Vodena kap akvarela ““ to sam ja“. A mi bi rekli: „Vodena kap akvarela ““ to su Likoševi talentovani osnovci“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa