21. maj 2015.21. maj 2015.
GRAĐANSKA INICIJATIVA KORAK CENTRALIZOVANjE PROSLAVE

POSLEDNjEG DANA ŠKOLE

Kada se razbokora mesec maj, u šturom zelenilu gradskog okruženja to primetite po cveću i zelenilu u dvorištu biblioteke, gradskom parku, maštovito uređenim ulazima ispred stambenih zgrada, privatnih dvorišta i balkona. U maju i junu nam još jedno cveće kipi iz okvira, maturanti obelodanjuju da su završili sa svojim učenikovanjem.
Vreme kada se završava školska godina je vreme radosti, specifičnog osećanja moći da ni ostala pravila ponašanja u školi i na ulici ne važe. Ustaljen je običaj da se završetak školovanja proslavlja bučno i javno, nizom aktivnosti u koje spadaju i organizacija proslave poslednjeg dana škole. Škole tada najčešće imaju skraćeni režim časova, a u pauzi između dve smene se u dvorištima organizuje zabava sa živom muzikom.
U zakonu piše da škola propisuje sve u vezi bezbednosti i zaštite u saradnji sa lokalnom samoupravom. Škola treba da donese kodeks ponašanja učenika i nastavnika. Ako bilo ko taj kodeks prekrši, policajac treba da reaguje, jer time remeti javni red i mir. Jeste li znali da u slučaju nedozvoljenog korišćenja alkohola i bacanja staklenih flaša u gomilu, gurkanja i gušanja učenika školski policajac neće pristupiti i opomenuti decu, nego će reći da ima pravo da reaguje tek kada učenici jedni drugima nanesu povrede? Za to vreme nastavnici pominju, vuku za rukav, ubeđuju učenike da prestanu sa polivanjem vodom i alkoholom. Maturanti su po pravilu punoletna lica, trebalo bi da se prema njima, u cilju sprečavanja nezgoda i nesreća, primeni zakon kao i u slučaju bilo koje druge pretnje po sigurnost i život na javnom mestu. To bi bilo razumno i racionalno postupanje, samo bi ga prvi put bilo neprijatno sprovesti.
Školama, učenicima i roditeljima je potrebna pomoć lokalne zajednice, da bi proslava bila bezbedna i glamurozna. Želimo nezaboravnu proslavu, a ne proslavu sa neželjenim posledicama.
Svaki obrazovni profili i u okviru iste škole završava školsku godinu u različito vreme i to traje od sredine maja do kraja juna, svakog petka. Škola može da ostane obrazovna i vaspitna ustanova i ovom prilikom ako se poveže sa institucijama koje su izvan nje, a u čijem je interesu da, u danima kada se završava nastava maturanata, po ulicama nema bučnih i pijanih učenika koji postaju opasnost i po sebe i po druge. Zabava treba da bude praznik za oči i dušu. Poslednjeg dana nastave ispred škola se pretrčavaju ulice van pešačkog prelaza, po kolovozu šetaju u manjim i većim grupama maturanti, svaki čas zaustavljaju saobraćaj, čikaju vozače, dovikuju se međusobno, gurkaju i ponekad potuku. U jednom trenutku će sve ovo ponašanje dovesti do tragedije, a onda će za analizu i traženje krivaca biti kasno. Sklonimo učenike sa ulica u lepši ambijent, pružimo im celodnevnu zabavu, raznovrsniju od uobičajene.
Maturanti zaslužuju da im se organizuje žurka na gradskom nivou, na kojoj će se međusobno družiti, uživati u raznovrsnom programu na prikladnom mestu, veselo generacijski proslaviti završetak škole. Prostor proslave treba da bude prostran, kako bi se po njemu maturanti slobodno kretali i izržavali svoje emocije, udaljen od centra i gradskih ulica, kako se ne bi narušavao javni red i mir, takav da ga je moguće obezbediti i time zaštititi život i zdravlje slavljenika.
GI KORAK predlaže:
- Da Gradska uprava preuzme na sebe da u terminu (možda onog dana kad se organizuje i maturski ples) na Starom gradu, na Letnjikovcu, ili nekoj trećoj pogodnijoj lokaciji organizuje preko Kancelarije za mlade kulturnoumetnički program u dogovoru sa učeničkim parlamentima i školama i angažuje adekvatno obezbeđenje manifestacije (komunalne policije, školskih policajaca, volontera) za male i velike maturante. Lokalna zajednica bi mogla na više različitih načina da promoviše svoj program, ideje i specifičnu internu kulturu, pa smatramo da je i njen interes u ovoj inicijativi znatan.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa