3. jun 2010.3. jun 2010.
SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

OSTAVI I POBEDI

Prema sveobuhvatnom istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2006. godine dobijeni su zabrinjavajući rezultati. Pušači predstavljaju 33,6 odsto odrasle populacije Srbije. Od tog broja 38,1 odsto su muškarci, a 29,9 odsto žene. U populaciji od 15 do 19 godina, procenat omladine koja puši iznosi 15,5. To je za 7,4 odsto manje nego 2000. godine. Od tog broja 18 odsto pušača su dečaci, a 13 odsto devojčice. Mada, kada govorimo o ovom uzrastu, mnogo više je zabrinjava činjenica da je 70,8 odsto dece svakodnevno izloženo bar pet sati dnevno duvanskom 
Tema ovogodišnjeg “Svetskog dana bez duvanskog dima“ su devojčice i žene kao meta duvanske industrije. Prema postojećim podacima broj muškaraka pušača je dostigao vrhunac, dok stope pušenja kod žena još uvek rastu. One predstavljaju osnovnu ciljnu grupu planiranih aktivnosti duvanske industrije. Šabački Zavod za javno zdravlje u saradnji sa gradskom Opštom bolnicom, sproveo je, ovom prilikom, istrživanje o rasprostranjenosti pušenja i izloženosti duvanskog dima među trudnicama i porodiljama.
Od ukupno 165 trudnica koje su učestvovale u anonimnoj anketi i pored svesnosti o štetnosti duvanskog dima na potomstvo, u vreme začeća aktivno je pušilo 41 procenat ispitanica. Ta stopa se nije značajno smanjila ni u sledećim trimestrima trudnoće. Kada je reč o “pasivnoj“ izloženosti opasnim materijama iz duvanskog dima, prema rezultatima, najveću “opasnost“ za buduće mame predstavljaju njihovi muževi, dok su namanje duvanskom dimu izložene na random mestu. Da je i koliko je pušenje po njih štetno obaveštene su najviše preko sredstava javnog informisanja, dok je jako mali broj njih rekao da je te informacije dobio od svog lekara.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa