16. jul 2015.16. jul 2015.
Projekat: Lekovi mogu uticati na bezbednost u saobraćaju ““ da li to vozači znaju

JASNIJI I RAZUMLjIVIJI SIMBOLI


Smanjena sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama predstavlja ozbiljan problem za bezbednost u saobraćaju. Poznato je da alkohol, narkotici ali i pojedini lekovi utiču na vožnju.
- Dok se o problemu uticaja alkohola na sposobnost upravljanja motornim vozilima u javnosti dosta govori i zna, studije pokazuju da je situacija sasvim suprotna kada je u pitanju poznavanje uticaja lekova na vožnju. Lekovi poput antihistaminika prve generacije (koji se mogu naći i u lekovima u terapiji prehlade i gripa), lekova u terapiji neuroloških i psihijatrijskih bolesti, lekova u terapiji hroničnog bola, nekih antibiotika i dr., koji svoju aktivnost ili neželjene reakcije ispoljavaju u centralnom nervnom sistemu, mogu uticati na bezbednost u saobraćaju. Takvi lekovi, prema članu 83 Pravilnika o sadržaju i načinu obeležavanja spoljnjeg i unutrašnjeg pakovanja leka, kao i sadržaju uputstva za lek, moraju biti vidno obeleženi, kako na spoljnjem pakovanju leka tako i u okviru uputstva za lek. Prema Pravilniku na pakovanje i u uputstvo za primenu leka stavlja se: prazan trougao u boji teksta: relativna zabrana upravljanja motornim vozilima ili mašinama; pun trougao crvene boje: apsolutna zabrana upravljanja motornim vozilima ili mašinama; simbol paragrafa (§), u boji teksta za psihoaktivne kontrolisane supstance ““ navodi spec. farm. Roland Antonić.
Međutim, nameće se pitanje da li je takvo obeležavanje lekova dovoljno razumljivo pacijentima i kolika je zapravo svest pacijenata o tome da primena obeleženih lekova može uzrokovati potencijalno fatalne saobraćajne nezgode.
- Obzirom da su vozači neretko pacijenti koji primenjuju jedan ili više lekova u terapiji, veoma je važno da znaju kako lekovi mogu uticati na bezbednost u saobraćaju i na koji način se mogu sprečiti neželjeni ishodi. Farmaceuti kao najdostupniji zdravstveni radnici, koji izdaju lekove sa i bez recepta, imaju značajnu ulogu u edukaciji pacijenata vozača. Ipak, u praksi je poznato da se informacije brzo zaboravljaju i da je neophodno često ih ponavljati i sprovoditi edukativne kampanje u cilju podizanja opšte svesti u društvu o uticaju lekova na vožnju. Takođe, od pomoći u edukaciji bi bilo i obeležavanje spoljnjeg i unutrašnjeg pakovanja leka simbolima koji bi pacijentima jasnije ukazivali na potencijalni rizik za bezbednost u saobraćaju.
Upravo radi podizanja svesti vozača o mogućim štetnim posledicama primene pojedinih lekova na bezbednost u saobraćaju, inicirao sam pokretanje ovog projeka, uz podršku i saradnju sa Farmaceutskom komorom Srbije, Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i farmaceutima iz prakse. Zajedno sa mnom koordinatori projekta su prof. dr Sandra Vezmar Kovačević sa Katedre za Farmakokinetiku i kliničku farmaciju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i mr sci. spec. farm. Svetlana Stojkov, direktor Farmaceutske komore Srbije.
Ciljevi projekta su da se ispita koliko vozači znaju o uticaju lekova, alkohola i opojnih droga na sposobnost upravljanja motornim vozilima, da se na osnovu dobijenih rezultata sprovede edukativna kampanja koja će podići bezbednost u saobraćaju na viši nivo, da se predloži izmena obeležavanja spoljašnjeg pakovanja leka, u cilju boljeg prepoznavanja lekova koji mogu uticati na bezbednost u saobraćaju ““ objašnjava Antonić.
Navedeni nacionalni projekat je počeo istraživanjem, koje je trajalo od januara do marta 2015. i koje je sprovedeno u 18 Apotekarskih ustanova, jednom Domu zdravlja i 3 šabačke srednje škole. U istraživanju je 106 farmaceuta anketiralo i edukovalo 1.513 vozača (od toga 150 maturanata srednjih škola). Na teritoriji našeg grada projektu su se priključile spec. farm. Tatjana Milošević i pedagog Biljana Drobnjak.
Rezultati projekta su pokazali lošu upoznatost vozača sa uticajem lekova na sposobnost upravljanja motornim vozilima.
- Istraživanje je pokazalo da dosta vozača, čak i profesionalnih vozača, koriste neke od lekova sa negativnim uticajem na sposobnost vožnje a da to ne znaju. Velika većina vozača, posebno mladih vozača, koji predstavljaju osetljivu kategoriju, ne prepoznaje simbole upozorenja na kutiji leka. Na osnovu dobijenih rezultata u planu je pokretanje edukativne kampanje i uspostavljanje saradnje sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom saobraćaja, elektronskim i štampanim medijima. Takođe se planira saradnja za Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije oko promene obeležavanja spoljašnjeg pakovanja lekova koji negativno utiču na sposobnost vožnje. Cilj nam je da ovaj projekat poprimi šire razmere, uz podršku određenih državnih institucija, za dobrobit svih nas koji učestvujemo u saobraćaju. Za sve informacije o uticaju lekova na sposobnost vožnje, vozači se mogu obratiti svom farmaceutu ili lekaru- kaže Roland Antonić, i dodaje.
- Osim ovog projekta u 2015. učestvovao sam u 3 značajna istraživanja farmaceutske prakse čiji su rezultati pretočeni u radove, prihvaćeni i uvršteni u program 75. Kongresa FIP (međunarodne asocijacije farmaceuta), koji će se održati u septembru u Dizeldorfu, od toga jedan rad kao usmena prezentacija. Veoma sam ponosan na ove radove i saradnju sa kolegama iz Apoteka Kragujevac, Prokuplje, Vranje i Aranđelovac.
Tradicija šabačkog apotekartstva nas obavezuje na kvalitetan stručni rad i permanentan profesionalni razvoj, poštujući stručnost i napore svih farmaceuta koji su kroz istoriju doprineli razvoju i ugledu apotekarske struke. Ovakvo bavljenje strukom često nailazi na nerazumevanje i neprihvatanje, kako kolega tako i rukovodilaca ustanova. I pored svega, borbu za dobrobit pacijenata i struke ću svakako nastaviti, da li radom u apoteci ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi ili učešćem u obrazovanju mladih kadrova- zaključuje spec. farm. Roland Antonić.


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa