30. jul 2015.30. jul 2015.
ODRŽAN 46. MEĐUNARODNI PLIVAČKI MARATON JARAK ““ ŠABAC

PRESTIŽ BALKANACA

Duje Milan iz Hrvatske i Jelena Ječanski iz Srbije na pobedničkom postolju u nedelju. Šapčanin Nikola Paunović najbolji u Mini maratonu. U iščekivanju pobednika na plaži „Stari grad“ održano niz sportskih manifestacija koje je pratilo oko 1.500 gledalaca. Sve prisutne zabavljala šabačka muzička grupa „Ljnjadro“
Temperatura vazduha od preko trideset stepeni, vode dvadeset pet i po, nizak vodostaj reke Save od minus šezdeset, nisu sprečili sedamnaest plivača iz devet zemalja ““ Amerike, Brazila, Italije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i Srbije, da savladaju stazu dugu devetnaest kilometara. Tačno u jedanaest časova plivači su krenuli iz Jarka, a posle sat, četrdeset osam minuta i pedeset dve sekunde prvi kroz cilj prošao je Duje Milan iz Hrvatske.
- Bilo je jako teško. Trka je na jednoj svetskoj razini. Dao sam stvarno sve od sebe. Smogao sam zadnji atom snage da izvučem tokom trke. Jako je moguće da ćemo ponovo doći. Draga nam je ova trka. Dolazimo brat i ja već četiri godine zaredom ““ rekao je Duje po izlasku iz vode.
Sledili su zatim Tamaš Novošat iz Mađarske, Karel Baloun iz Češke, dok je kao četvrti, a u domaćoj konkurenciji prvi, stigao Tamaš Farkaš iz Bečeja.
- Prvi put plivao sam ovaj maraton. Bilo je jako teško. Zadnjih pet kilometara su pojačali tempo. Probao sam da idem sa njima ali mi je na kraju bilo veoma teško. Zadovoljan sam sa svojim uspehom ““ zadihano je izjavio Farkaš.
Među damama najbolja je bila Jelena Ječanski, takođe iz Bečeja, braneći boje Srbije. Ovoj izuzetno talentovanoj petnaestogodišnjakinji bilo je potrebno tri sata i tri minuta da stigne do cilja.
- Trka je bila mnogo teška. Imala sam previše kriza. Nisam mislila da mogu da izdržim devetnaest kilometara i onda mi je tata rekao treba još deset kilometara. Ne mogu više, počela sam da vrištim. Na svakih možda dva, tri kilometara imala sam krize. Tu sam vrištala koliko mi je bilo teško. Ali dobro iskustvo. Uspela sam zahvaljujući ljudima oko mene na čamcima koji su mi vikali „ajde, moraš, moraš, ajde još malo, samo još malo, evo ga most, evo ga Šabac, ajde još malo“ ““ dodala je Jelena koja je od domaćih takmičara stigla treća posle Bence Balzama, takođe iz Bečeja.
Drugo mesto pripalo je Lauri Vas iz Mađarske, a treće Niki Perčić iz Hrvatske.
- Zadovoljan sam sa maratonom. Kao što i sami znate trka je uspela. Borba je bila dobra. Naš najbolji plivač Tamaš Farkaš zauzeo je četvrto mesto u finišu, a naša plivačica Jelena Ječanski prva od dama. Zadovoljan sam sa odzivom plivača, uslovima reke Save, uopšte sa organizacijom i sa građanima. Energija maratona je bila mnogo dobra. Možemo da slavimo što Srbija ima dva dobra maratonca, buduće zvezde ““ izjavio je Vojislav Mijić, direktor Šabačkog maratona.
Državno prvenstvo u rvanju na pesku
I ove godine svoje sposobnosti odmerili su i rvači na 6. Državnom prvenstvu u rvanju na pesku koji su prvi izašli na plažu „Stari grad“. Takmičilo se u četiri kategorije ““ pioniri, kadeti, juniori i seniori. Titulu sveukupnog pobednika, odnosno ekipnog takmičenja, odneo je RK „Vitez“ iz Šapca, dok su drugi i treći bili RK „Mladost“ Valjevo i RK „Tent“ Obrenovac.
Kajakaške trke
Kajakaši KK „Zorka“ Šabac odmerili su snage u dve kategorije - kajak jednosed, pioniri, na 500 metara i M-K jednosed, mlađi pioniri na 500 metara. U konkurenciji devojčica prvo mesto osvojila je Lena Perišić, drugo Kristina Milunić, a treće Sofija Pavlović. Kod dečaka najbrži su bili Petar Đorđević, Konstantin Bečejić i Filip Novaković.
Mini maraton 1.200 metara
Šest plivača startovalo je tačno u pola dvanaest kod savskog mosta, da bi posle samo dvadeset minuta i trideset osam sekundi dobili i pobednika. Šesnaestogodišnji Šapčanin Nikola Paunović, iako je bilo teško, kako je i sam potvrdio, uspeo je da ostavi protivnike iza sebe.
- Na početku sam mislio da odustanem. Topla voda. Rekoh izdržaću do kraja i uspeo sam. I ranije sam učestvovao na ovom maratonu. Jedne godine sam bio prvi, a druge treći. Pre tri godine trenirao sam pet godina plivanje ali sam odustao jer nismo imali gde da treniramo, putovali smo ““ zadihano je ispričao Nikola.
Drugi kroz cilj stigao je Đorđe Orlović, a odmah za njim i Stefan Lukić.
Državno prvenstvo u odbojci na pesku
Avgustovska vrelina nije smetala ni odbojkašima koji su se takmičili na Državnom prvenstvu u odbojci na pesku. U ženskom finalu snagu su odmerile Beograđanka Aleksandra Aleksić i Novosađanka Nina Škarić protiv Svetlane Simić iz Kleka i Aleksandre Fraitović iz Sremske Mitrovice. Par Aleksić ““ Škarić pobedio je sa 2:1. I u muškom finalu postignut je isti rezultat u korist Novosađana Stefana Baste i Lazara Kolarić koji su nadigrali Koceljevca Nemanju Vidića i Beograđanina Miljana Kikovića.
Pre početka ženskog finala, po prvi put, održano je i finale „Vip kids lige“, a najmlađi odbojkaši su imali priliku da čuju i savete proslavljenog odbojkaškog asa Vladimira Grbića koji vodi Školu odbojke.
- Kad dođete u grad koji ima takavu sportsku tradiciju kao što ima Šabac onda znate da sigurno neće biti problema u smislu da će sportski dođaja proteći onako kako treba. Pitanje je samo koliko dobro. Zaista fenomenalno organizovano. Po prvi put smo napravili ovde finale Kids lige kao najavu ženskog finala što do sada nije bilo napravljeno. Nadam se da je ovo početak dobre saradnje. Pokušaćemo da konkretizujemo razgovor koji smo vodili ovih dana oko zajedničkog terena koji bi mogli svi da koriste. U principu zaista napraviti jednu pravu sportsku arenu gde će moći da dođe mnogo više ljudi, mnogo više i bolje da se radi - rekao je Grbić.
Zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić izrazio je zadovoljstvo što se prvi put u gradu održava jedna ovakva manifestacija.
- Ono što mi je posebno drago jeste da smo opravdali poverenje koji je imao Odbojkaški savez po pitanju nas. Očekujemo da to postane jedna tradicija, da Šapčani izađu na reku Savu i da se družimo. Ovo je, pre svega, jedna velika rekreacija, jedna zabava. Ovi tereni trajno ostaju ovde što je jako značajno tako da će moći naši sugrađani da ih koriste. Želja grada je da se ne završi samo sa odbojkom na pesku nego da tu budu i drugi sportovi kao što su rukomet i fudbal tako da ćemo raditi na tome i ubuduće kako bi što više ljudi dolazilo da se rekreira i uživa ““ dodao je Pajić.
Bazar zdravlja
Za sve one koji su želeli da provere trenutno zdravstveno stanje Doma zdravlja Šabac organizovao je „Bazar zdravlja“. Posle merenja pritiska i nivoa šećera u krvi posetiocima posetiocima je deljena po jedna zelena jabuka i promotivni materijal.
Streličarstvo
Posetiocima su i ovoga puta svoje veštine demonstrirali članovi Streličarskog kluba Šabac. Svako je imao mogućnost da se okuša u ovoj viteškoj veštini.
TRKA IZ METRA U METAR
Od Jarka se krenulo oštro što je i obeležje trke. Povela je grupa u kojoj je bila i takmičarka Srbije Jelena Ječanski ispostaviće se pobednik u konkurenciji dama. Opet kod muškaraca za favorita je slovio Hrvat Duje Milan pobednik 46. internacionalne trke.

Ali krenimo redom. Već na dva kilometra od starta poveo je Makedonac Ilijevski, pratio je Milan a treći bio Balzam iz tima Srbije. Jelčanski vodila i u tom trenu.
Kod Gomolave Hrvat preuzima vođstvo, Ilijevski je drugi a sustiže i Mađar Novošat.
U istom ritmu plivalo se do sredine staze u ritmu desetak do dvanaest minuta po kilometru uz sjajnu koordinaciju čamdžija Mikice Veljovića za koju su se postarali neumorni tim radioamatera kluba „Nikola Tesla“.
Za sve urađeno kapa dole.
I nadalje mrtva trka kojoj se krajnji ishod nije dao naslutiti. Kod dama uz briljantnu Ječanski za dobar plasman priključile su se Laura Vas iz Mađarske i Veronika Milerska iz Češke.
Da kraj bude uzbudljiv pobrinuli su se i Česi i to prvo Baloun, a potom i Tobijaš. Istrajniji je bio Baloun, a ritam sjajan. Odluka je pala oko Silosa gde je vođenje iz čamaca prevagnulo.
I za kraj osvrta na trku prava anegdota. Maratonac iz USA je plivao par kilometara za ostalima pa se neko u šali upitao da li je pošao u Sremsku Mitrovicu ili put Šapca.
Bilo kako bilo trka koja se najavljivala sporom bila je dinamična i neizvesna do poslednjeg trenutka. Uobičajeni broj posmatrača tokom trke začinio je prestižnu manifestaciju koja se reprizira narednog leta.
Živeo maraton.
Tekst i foto: Olja Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa