30. jul 2015.30. jul 2015.
ABD - PROM

ZADOVOLjNI SARADNICI NAJVEĆI KAPITAL

U cilju uspešnijeg poslovanja i trajne saradnje sa namačkim prerađivačem, domaćim proizvođačima nedavno podeljeno 200.000 sadnica jagoda. Kapaciteti hladnjače ove sezone povećani za 1.000 tona. Najveći deo voća za sada odlazi u Švajcarsku
Dugoročna vizija i celodnevna angažovanost na njenom ispunjenu su samo neki od preduslova poslovnog uspeha. Drugi, ne manje značajan deo zavisi od saradnika i to ne samo onih koji se nalaze unutar same firme već svih partnera u lancu poslovanja. Da bi se zadobilo njihovo uvažavanje i puna pripravnost neophodno je beskompromisno poštovanje dogovorenog, ali i konstantno unapređenje uslova rada.
-U protekle dve i po decenije prebrodili smo razne teškoće, savladali brojne izazove. To sve ne bi bilo moguće da nismo bili maksimalno skoncentrisani na poslovanje i saradnju kako sa ljudima od kojih kupujemo robu tako i na partnere kojima prodajemo - kaže Aleksandar Jakovljević, direktor ABD-PROM iz Jevremovca.
Voćarima od kojih se otkupljuje roba, gdinama u nazad su na raspolaganju saveti stručnjaka ali i različite olakšice po kojima mogu nabaviti neophodna đubriva i zaštitna sredstva. Isplate za otkupljenu robu su uvek u dogovoreno vreme, a ove sezone se otišlo korak dalje. Proizvođačima koji su ispunili kriterijume, podeljeno je 200.000 sadnica jagode za industrijsku proizvodnju, sa zagarantovanim plasmanom i cenom za naredne tri godine.
-Sklopili smo ugovor sa kupcem iz Nemačke koji na godišnjem nivou preradi oko 12.000 tona jagoda. Obavezu da snabavimo 200.000 sertifikovanih sadnica iz Holandije i razdelimo ih našim proizvođačima smo ovih dana ispunili, a Nemci garantuju plasman i cenu u naredne tri godine - ističe Jakovljević i objašnjava.
- Na našem terenu godinama u nazad imamo problem što proizvedemo više jagoda nego što su realne potrebe. Reč je o konzumnim sortama koje na početku imaju dobru cenu, ali kasnije ona “padne“. Ove sorte ne interesuju nemačkog kupca. Naš cilj je da se proizvođači sada delom preorjentišu na industrijske sorte, koje imaju manju ali stalnu cenu i da tokom optimalnog perioda uspemo da podmirimo bar deset odsto potreba nemačkih partnera. Vodili smo se motom da ne možeš ubediti ljude u nešto ako im ne pružiš mogućnost, tako da za sada imamo: obezbeđeno tržište, stručna komisija je odabrala najbolje proizvođače kako bi zadovoljili i kvalitet, a ti proizvođači su dobili foliju i zalivni sistem „kap po kap“ po najpovoljnijim uslovima, odnosno sve to mogu otplatiti jagodom.
Naše područje je kako kaže Jakovljević Bogom dano za proizvodnju jagoda, tako da se sa punim pravom nada uspehu navedenog projekta što bi uslovilo dalje širenje posla.
- Ove godine naše kapacitete samo podigli za još 1.000 tona. Međutim, imamo još jedan uređeni deo koji je skoro završen i koji će se širiti u zavisnosti od uspeha projekta sa Nemcima - navodi Aleksandar Jakovljević.
Porodično preduzeće ABD Prom u Jevremovcu postoji od 1991. godine, dok je hladnjača počela sa radom 2001. godine. Ukupni skladišni kapaciteti voća koje se u najvećoj meri izvozi na tržište Evropske unije, danas su oko 3.000 tona, sa tendencijom daljeg proširenja. U firmi je zaposleno 56 soba, od čega 22 na neodređeno vreme.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa