13. avgust 2015.13. avg 2015.
KANCELARIJA ZA MLADE GRADA ŠAPCA OBELEŽILA MEĐUNARODNI DAN MLADIH

ZNANjE NE GARANTUJE POSAO

U saradnji sa udruženjima grada Šapca, mladim umetnicima i pojedincima prošle srede, 12. avgusta, nizom aktivnosti skrenuta pažnja na položaj i mogućnosti mladih u društvu
Neretko za mlade kažu „neće da rade“, a problem se krije u nedostatku mogućnosti i prilika u kojima bi mladi mogli da pokažu šta znaju i umeju. Upravo na to i slične probleme, prošle srede, 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih skrenuta je pažnja. Šta znaju i umeju pokazali su mladi umetnici i muzičari u bašti Kulturnog centra, ali i u pešačkoj zoni. U organizaciji Kancelarije za mlade grada Šapca realizovana je izložba radova mladih umetnika, dok su celodnevni performans pratili DJ Igor D. i Dima. U večernjim satima mlade su zabavljali demo bendovi „Slonz“ i „Sprž“.
- Mi smo im i do sada pružali šansu da se predstave svojoj publici. Znamo da su poremećene vrednosti u našoj državi, znamo da mnogi mladi ne znaju kako da svoju energiju iskažu pa nažalost odu pogrešnim putem. Mi upravo ovde radimo na tome da pronađu svoj pravi put i da urade neke dobre stvari i za sebe i za svoju okolinu. Zahvaljujem se svim volonterima koji su već danima bili na raspolaganju i pripremajući sve ovo, kao i gradu i Kulturnom centru koji su nam omogućili da ovo realizujemo - rekla je Naila Mehmedović, direktorka Kancelarije za mlade.
Imajući za cilj skretanje pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata, kao i njihovu poziciju, ali i obaveze, Međunarodni dan mladih već petnaest godina proslavlja se u celom svetu raznim kulturnim manifestacijama, radionicama, koncertima i javnim debatama. Tako je bilo i u bašti Kulturnog centra u večernjim satima na interaktivnoj tribini na kojoj je moderator Branka Todorović, koja već godinama u Kulturnom centru sarađuje sa mladima, postavila pitanje odnosa društvenog i političkog aktivizma, ali i uloge nevladinog sektora.
- Danas su na pozicijama isključivo pojedinci koji mogu da dođu do političke pozicije. Ako su došli do političke pozicije oni će ujedno doći i do posla. Za sve ostale nema mesta u ovom društvu. Dešava se da mladi volontiraju ceo život i ostanu entuzijasti. Aktivizam podrazumeva da mladima treba dati podršku da dođu do posla a ne se da svaki peti mlad čovek u zemlji Srbiji interesuje i gleda kako da ode iz ove zemlje. Država uloži toliki novac za školstvo i obrazovanje a onda isti ti školovani ljudi odu na Zapad gde je sistem vrednosti drugačiji. Ako bi poželeli posle godina iskustva da se vrate, da daju svojoj zemlji doprinos jer su se školovali u ovoj zemlji, njih ne žele. Zašto ih ne žele? Jer kod nas se ne igra po pravilima igre na način kako bi trebale da se vrednuju prave vrednosti - rekla je Branka.
Sličnog mišljenja bio je i student Ivan Jelić, osnivač Nevladine organizacije „Omladinski kišobran“, koja zagovara kreativna rešenja u ostvarivanju ciljeva mladih među kojima je na prvom mestu obrazovanje i posao.
- Danas postoje mnogi fondovi, organizacije koje pomažu i rad pojedinaca pa tako i udruženja kao što je naše. Postoji nebrojeno mnogo mogućnosti na koje se može doći do sredstava za realizaciju pojedinih ideja i rešenja. Ono što je zanimljivo jeste da u takvim slučajevima ne sme da izostane podrška lokalnih vlasti, odnosno gradske uprave, ne samo finansijska, pre svega infrastrukturna. Nažalost, slika naše privrede sada nije baš najsjajnija i privrednici nisu spremni da pomažu projekte omladinske politike baš kao što je to slučaj i sa državnim organima. Sredstva su svakako manja nego ranije što se i oseća. Vidi se da su mladi sve više primorani da se okreću nekim stranim donatorima ili da se snalaze na neki drugi način - naglasio je Jelić koji je bio pokretač zapaženih projekata poput „Mladi su OK“, „Budi i ti OK za svoju sredinu“, „EKO karavan“.
Najmlađi dobitnik nagrade „Oskar kvaliteta“ i dobitnica nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“ za uspešnost u radu i poslovanju Nataša Tomić, menadžer kompanije „Nenateks“ istakla je primetnu pasivnost i letargiju mladih.
- Ne dopada im se grad ni država u kojoj žive. Odmah primećujem da kažu ja to ne mogu, to neće uspeti. Ali ništa ne može da uspe samo od sebe. Postoji mnogo šansi koje dobijete, propustite ih. Svaka šansa je nešto što se neće ponoviti drugi put. Normalno je da ćete nekad i potpuno potonuti ali uvek morate da pokušate ponovo. Nikad nije lako biti privrednik niti raditi bilo šta. Svaki početak je težak ali mislim da mladost nosi posebnu energiju i entuzijazam i nikako se ne sme sputavati. To se treba samo podržavati, motivisati. To je jedini način da mi imamo kvalitetne generacije koje dolaze - poručila je Nataša priznajući da rad u porodičnoj firmi ima prednosti jer je imala određenu bazu odakle je crpela znanje i sticala iskustvo uz svesrdnu podršku porodice.
U tribini je učestvovao i Milutin Stanković, gradski odbornik Skupštine grada, njen bivši najmlađi potpredsednik i pokretač projekata „Petak za mlade“, „Unapređenje mladih na selu“ i „Azil - prihvatilište za pse“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa