Инфо

13. август 2015.13. авг 2015.
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ ГРАДА ШАПЦА ОБЕЛЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ

ЗНАЊЕ НЕ ГАРАНТУЈЕ ПОСАО

У сарадњи са удружењима града Шапца, младим уметницима и појединцима прошле среде, 12. августа, низом активности скренута пажња на положај и могућности младих у друштву
Неретко за младе кажу „неће да раде“, а проблем се крије у недостатку могућности и прилика у којима би млади могли да покажу шта знају и умеју. Управо на то и сличне проблеме, прошле среде, 12. августа, на Међународни дан младих скренута је пажња. Шта знају и умеју показали су млади уметници и музичари у башти Културног центра, али и у пешачкој зони. У организацији Канцеларије за младе града Шапца реализована је изложба радова младих уметника, док су целодневни перформанс пратили ДЈ Игор Д. и Дима. У вечерњим сатима младе су забављали демо бендови „Слонз“ и „Спрж“.
- Ми смо им и до сада пружали шансу да се представе својој публици. Знамо да су поремећене вредности у нашој држави, знамо да многи млади не знају како да своју енергију искажу па нажалост оду погрешним путем. Ми управо овде радимо на томе да пронађу свој прави пут и да ураде неке добре ствари и за себе и за своју околину. Захваљујем се свим волонтерима који су већ данима били на располагању и припремајући све ово, као и граду и Културном центру који су нам омогућили да ово реализујемо - рекла је Наила Мехмедовић, директорка Канцеларије за младе.
Имајући за циљ скретање пажње на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената, као и њихову позицију, али и обавезе, Међународни дан младих већ петнаест година прославља се у целом свету разним културним манифестацијама, радионицама, концертима и јавним дебатама. Тако је било и у башти Културног центра у вечерњим сатима на интерактивној трибини на којој је модератор Бранка Тодоровић, која већ годинама у Културном центру сарађује са младима, поставила питање односа друштвеног и политичког активизма, али и улоге невладиног сектора.
- Данас су на позицијама искључиво појединци који могу да дођу до политичке позиције. Ако су дошли до политичке позиције они ће уједно доћи и до посла. За све остале нема места у овом друштву. Дешава се да млади волонтирају цео живот и остану ентузијасти. Активизам подразумева да младима треба дати подршку да дођу до посла а не се да сваки пети млад човек у земљи Србији интересује и гледа како да оде из ове земље. Држава уложи толики новац за школство и образовање а онда исти ти школовани људи оду на Запад где је систем вредности другачији. Ако би пожелели после година искуства да се врате, да дају својој земљи допринос јер су се школовали у овој земљи, њих не желе. Зашто их не желе? Јер код нас се не игра по правилима игре на начин како би требале да се вреднују праве вредности - рекла је Бранка.
Сличног мишљења био је и студент Иван Јелић, оснивач Невладине организације „Омладински кишобран“, која заговара креативна решења у остваривању циљева младих међу којима је на првом месту образовање и посао.
- Данас постоје многи фондови, организације које помажу и рад појединаца па тако и удружења као што је наше. Постоји небројено много могућности на које се може доћи до средстава за реализацију појединих идеја и решења. Оно што је занимљиво јесте да у таквим случајевима не сме да изостане подршка локалних власти, односно градске управе, не само финансијска, пре свега инфраструктурна. Нажалост, слика наше привреде сада није баш најсјајнија и привредници нису спремни да помажу пројекте омладинске политике баш као што је то случај и са државним органима. Средства су свакако мања него раније што се и осећа. Види се да су млади све више приморани да се окрећу неким страним донаторима или да се сналазе на неки други начин - нагласио је Јелић који је био покретач запажених пројеката попут „Млади су ОК“, „Буди и ти ОК за своју средину“, „ЕКО караван“.
Најмлађи добитник награде „Оскар квалитета“ и добитница награде „Капетан Миша Анастасијевић“ за успешност у раду и пословању Наташа Томић, менаџер компаније „Ненатекс“ истакла је приметну пасивност и летаргију младих.
- Не допада им се град ни држава у којој живе. Одмах примећујем да кажу ја то не могу, то неће успети. Али ништа не може да успе само од себе. Постоји много шанси које добијете, пропустите их. Свака шанса је нешто што се неће поновити други пут. Нормално је да ћете некад и потпуно потонути али увек морате да покушате поново. Никад није лако бити привредник нити радити било шта. Сваки почетак је тежак али мислим да младост носи посебну енергију и ентузијазам и никако се не сме спутавати. То се треба само подржавати, мотивисати. То је једини начин да ми имамо квалитетне генерације које долазе - поручила је Наташа признајући да рад у породичној фирми има предности јер је имала одређену базу одакле је црпела знање и стицала искуство уз свесрдну подршку породице.
У трибини је учествовао и Милутин Станковић, градски одборник Скупштине града, њен бивши најмлађи потпредседник и покретач пројеката „Петак за младе“, „Унапређење младих на селу“ и „Азил - прихватилиште за псе“.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa