27. avgust 2015.27. avg 2015.
SUŠARA U MALOM BOŠNjAKU

PROIZVODNjA KOJA IMA ŠANSU

Od oko 18 hiljada hektara obradivog zemljišta u koceljevačkoj opštini oko 3,3 hiljade je pod voćnjacima. Polovina ove površine je pod zasadima šljiva. Proizvođači ističu da je ove godine rod dobar kao i cena, jer otkupljivači u tamnavskom kraju za kilogram ovog voća plaćaju 30 dinara.
Dragan Petrović i Milan Vasiljević svoju poslovnu šansu videli su u preradi šljive. Stoga su odlučili da u zajednički biznis ulože oko 30 hiljada evra i da izgrade sušaru za voće u Malom Bošnjaku . Novoizgrađeno postrojenje, podignuto po svim zakonskim propisima u dograđenom objektu koji je nekada bio u vlasništvu zadruge, pruža mogućnost sušenja vagona sveže šljive (10 tona) za 24 sata.
- Mogli smo sušaru podići na mom imanju u Pambukovici, ali smo se za Mali Bošnjak odlučili zbog dobre struje, jer ovde, sem nas, obližnji trafo koristi samo nekoliko domaćinstava a naš motor na sušari zahteva snagu od 15 kilovata - ističe Vasiljević i napominje da veliku zahvalnost duguje vrsnom tehnologu Ratku Botiću koji im je svojim bogatim iskustvom mnogo pomogao na početku ovog, kako kaže, za njih nepoznatog posla.
- Zadovoljni smo kvalitetom ovogodišnjeg roda i osušenim količinama a imamo i ugovoren plasman proizvoda - kaže Vasiljević.
Ovi mladi investitori veruju da prerada voća ima perspektivu.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa