27. avgust 2015.27. avg 2015.
SVETLAN OBRADOVIĆ ZMAJ, POKRETAČKA SNAGA ŠABAČKOG STRIP UDRUŽENjA „BIBERČE“

ZABAVNI SVET „OBLAČIĆA“

Retko ko se od starijih generacija pri pomenu stripa ne bi setio neprevaziđenog „Princa Valijanta“, „Flaša Gordona“, „Bleka“, „Kapetana Mikija“, „Asteriksa i Obeliksa“, „Fantoma“, „Alana Forda“. Još ređe ko pamti „Biberčeta“, kao i „Mirka i Slavka“, junake posleratnih generacija. Bio je to svet za koji se živelo i trčalo do kioska u iščekivanju novih zgoda i nezgoda omiljenih junaka koji su bili prozor u svet avantura, misterija i humora.
- Kada je u pitanju današnja strip scena situacija je podosta teška ali i neobična. Izbegava se stara tehnika. Sve manje je ručnog crtanja, a sve više kompjuterske obrade. Sve je digitalizovano. Mlađi su okrenuti tom nekom alternativnom stripu dok mi, stariji, radimo po starinski. Naš strip magazin „EON“, koji izlazi jednom godišnje, neguje kako komični žanr tako i avanturistički, fantaziju, fikciju. Želeli smo da bude što raznovrsnije ““ kaže Svetlan Obradović Zmaj osnivač Udruženja ljubitelja devete umetnosti stripa „Biberče“ Mišar.
Verni ovom načinu umetničkog izražavanja ostali su samo iskreni ljubitelji ovog žanra čijim se prvim začecima smatra još Trajanov stub sa uklesanim slikama čiji sled je predstavljao priče koje su se pronalazile i kod starih Grka, u egipatskim hijeroglifima, na tapiserijama.
- Ideja o osnivanju jednog ovakvog udruženja u Šapcu rodila se sasvim slučajno. Zajedno sa mojim drugom strip crtačem Zoranom Jankovićem Kobejnom krenuli smo u realizaciju 1. oktobra 2013. godine. U Udruženju su uglavnom strip autori, naši saradnici i ljubitelji stripa. Njih oko pedeset. Samostalni smo, nezavisni, ali sarađujemo sa Udruženjem likovnih stvaralaca Šapca oko strip magazina „EON“ čiji je prvi broj izašao 2002. godine. Od pre dve godine preuzeo sam njegovo uređivanje. U planu nam je ove godine četrnaesti broj koji će doneti premijeru stripova novosadskih autora poput Stevana Brajdića Culeta, Franja Straka, Mladena Oljače, Zlatka Milenković, itd., kao i autorskih dela našeg počasnog predsednika Zdravka Zupana, a najverovatnije i Askanija Popovića, Dušana Reljića. Otprilike će biti nekih četrdesetak autora na nekih osamdesetak stranica.
Šabačka strip scena opstaje zahvaljujući entuzijastima i upornosti Zoran Jankovića Kobejna, Ivana Ilića Adamasa, Vladice Stevanovića, poznatijeg kao Mister London.
- Nas četvorica smo, da kažem, bili neka prva tadašnja postavka. Peti je tada bio Zdravko Zupan kao počasni predsednik. Posle su ostali dolazili vremenom. Potrebna je velika strast s obzirom da nismo na gradskom budžetu. Osamdeset odsto finansiranja zavisi od mene, dvadeset od ostalih članova i saradnika sa strane. Opstajemo nekako ““ ističe Svetlan.
I pored svih problema koje savremeno društvo donosi ove zaljubljenike u crteže i „oblačiće“ ništa ne može odvratiti od stripa jer oni i dalje poseduju određene vrednosti koje su se vremenom među današnjim generacijama izgubile.
- Kada smo razgovarali o imenu udruženja bilo je puno predloga ali sam želeo da ipak bude nazvan po našem domaćem junaku što su i ostali prihvatili. „Biberče“ Đorđa Lobačeva izlazio je u vreme okupacije 1942. godine, a onda je bio zabranjen. To je pozitivan lik. Asocira i na decu i na omladinu. Jednostavno, naš originalni lik.
Čitajući u detinjstvu svoje omiljene stripove Slaven nije mogao pretpostaviti da će kasnije, kao odrstao čovek, upoznati strip veličine poput Radiča Mijatovića.
- Prošle godine sam bio njegov gost u Novom Sadu. Tada sam video originalne table koje je on crtao ručno. Rečima se ne može objasniti osećaj dok sam u rukama držao junake koje je stvarao. Takođe sam imao priliku da vidim originalne table „Moglija“ Askanija Popovića. Neponovljivo. Današnji autori više su okrenuti komercijali. Sve je to lepo ali dok vi ručno ne nacrtate tu tablu, dok držite original ili plakat, nešto slično, nije isti doživljaj ni osećaj.
Nešto malo od te atmosfere tokom jula na Dečjem festivalu u organizaciji Kulturnog centra imali su priliku da osete i posetioci strip radionice. Ako sve protekne kako treba najmlađi sugrađani mogli bi uskoro da dobiju i strip radionicu u kojoj bi se zaputili primamljivim putevima stripa, crteža i ilustracija.
- Za sada smo u pregovorima. Vreme će pokazati da li ćemo uspeti u ostvarenju naših planova. Ovom prilikom želeo bih da se zahvalim na saradnji ULSŠ i „Krugu 10“, predsednici Svetlani Ceci Žegarac, šefu Galu i ostalima jer su nas prihvatili dokazujući da se različite umetnosti podržavaju i međusobno razumeju.
Verujući da ima budućnosti za strip na našoj domaćoj sceni Svetlan priprema monografiju šabačkog stripa, kao i izložbu o umetnosti crteža propraćenu „oblačićima“ ispunjenim kratkim tekstom.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa