10. septembar 2015.10. sep 2015.
ČIVIJADA POČINjE U ČETVRTAK

RAZNOVRSTAN PROGRAM ZA SVE

Ovogodišnja “Čivijada” održaće se od 17. do 22. septembra. Generalni pokrovitelj manifestacije je grad Šabac
Jovan Nedeljković, načelnik Gradske uprave, ispred Organizacionog odbora “Čivijade”, se nada da će ovogodišnji program, raznovrsniji i bogatiji, biti organizovan za manje novca od prethodnih. Budžet odvojen za ovu namenu je oko 4 miliona dinara, a pomoći će i sponzori.
U četvrtak otvaranje Gradskog trga
Za prvi dan je planirano održavanje Čivijaškog časa u 7:30 u osnovnim školama. Karnevalska zastava biće podignuta ispred Gradske uprave u 16:30, a pola sata kasnije u pešačkoj zoni prošetaće Karneval kućnih ljubimaca. Nakon toga, u 17:30, na bini kod Kulturnog centra biće organizovana Šampitijada. Izložba karikatura biće od 18 sati u Šabačkom pozorištu. Milica Simić, iz Organizacionog odbora, objasnila je da će otvaranjem izložbe udruženja Kombinart, koncertom grupe “Eleven” i prvom biciklističkom vožnjom udruženja “Vozi ulice” na biciklističkoj stazi u 19 časova biti otvoren rekonstruisani Gradski trg. Istovremeno u Međuopštinskom istorijskom arhivu otvaranje izložbe “Ljubav majke zemlje”, čiji je autor Miloš Simić, dečak koji se godinama bori sa teškom bolešću. Sat kasnije u bašti Kulturnog centra biće upriličena promocija knjige Eme Fik, Amerikanke koja je o Srbiji pisala u slikama.
Dečji karneval i “Državni posao” u petak
Program u petak će takođe početi u školama, gde će od 9 sati biti promocija svetskih karnevala. Za 10 časova je zakazano Čivijaško krčkanje na Starom gradu, a za 11 dobošar u pešačkoj zoni. Na Gradskom trgu od 17 časova biće održan Dečji karneval, na kom će učestvovati 17 trupa. Izložba “Stare šabačke fotografije i fotografi” autora Dragana Petrovića biće otvorena u 19 sati u Galeriji Kulturnog centra. Od 20:30 na trgu će nastupiti ekipa “Državnog posla”, njihovo čivijaško izdanje biće u vidu tribine. Čivijaško veče kod Lile biće od 21 sat, a na trgu će od 22 časa nastupati šabački bendovi.
Osmi međunarodni Čivijaški karneval u subotu
Subotnji dan najaviće dobošar u pešačkoj zoni u 11 sati. Sat kasnije biće odigrane utakmice u malom fudbalu, boriće se glumci protiv konobara i novinari protiv političara. Na trgu će od 17 časova biti odigrano Čivijaško kolo. Centralni događaj, međunarodni Čivijaški karneval, ove godine će biti održan osmi put. Od 18 časova 33 trupe proći će kroz pešačku zonu do Gradskog trga.
Prema rečima Raduška Jankovića, koji je u Organizacionom odboru zadužen za karnevalski deo, počasni gost ovogodišnjeg karnevala biće direktor karnevala u San Francisku. Doći će i gosti iz Francuske i Nemačke, a prvi put u Srbiji će se pojaviti trupa iz Verone, jedna od najstarijih u Evropi.
Čivijaški parlament zasedaće u bašti Abraševića od 20 časova. Tribina “Svež vazduh” sa novinarom Dragoljubom Dražom Petrovićem održaće se na trgu od 21:30. Posle toga, na istom mestu, nastupiće reper Marčelo, a početak nastupa treba da bude u 22:15.
Novi predsednik Čivijaške republike
Novi predsednik Čivijaške republike biće predstavljen u nedelju u 20 sati. Ovu funkciju narednih godinu dana obavljaće novinar Zoran Kesić, a vladu će činiti četvoročlana ekipa internet portala “Njuznet”. Koncert hora Viva voks počeće sat kasnije. Plata predsednika i članova Vlade iznosiće ukupno 100.000 dinara, a predsednik će u narednih godinu dana morati da obilazi svoju Republiku.
Na Malu Gospojinu, u ponedeljak, kada je glavni dan vašara, Čivijaškog programa u gradu neće biti.
“Čivijada” će biti završena velikim koncertom u okviru “Šabačkog karnevala narodne muzike” u utorak u 22 sata na Gradskom trgu.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa