17. septembar 2015.17. sep 2015.
U Trci Grada Šapca

NAJBRŽI ILE DE FRANCE

Osvajač Kostolca, Šabačke milje, posle Vukojevića, veliku radost doneo i porodici Hopovac. Uzbudljive i dobre – kako nalaže epitet najboljih trka
Uprkos slaboj kiši, najavama meteorologa da će biti jača, košarkaškom polufinalu i predvašarskom raspoloženju, veliki broj ljubitelja konjičkog sporta okupio se uoči Male Gospojine na Šabačkom hipodromu. Trke mnogo uzbudljivije nego što o tome svedoče margine u zvaničnim rezultatima, opravdale su očekivanja. Pehar najvažnijeg galopskog nadmetanja desetog trkačkog dana odlazi u Bosnu. Uzeo ga je Ile De France (Farljad/Irrevocable), vlasništvo Sakiba Hopovca, u treningu kod Mržljaka, jahač Kristijan Njezi. Više nego ubedljiv u ciljnoj ravnini, sin čuvene Irrevocable, oždrebljen i odgajen u domu Živote i Vlade Vukojevića, osvajač oba Kostolca, Šabačke milje, drugi u Memorijalu kralja i Kupu Princa Pavla ove godine, istrčao je za pobedu u Trci Grada Šapca, sigurno - pet dužina ispred Mr Basa (Snjaschbuckler/Mia Mamma Mia), Št. Bas, trener Dule Pajić, jahač Aleksandar Šašić, u vremenu 2:02,3. U ime grada, koji opravdava epitet mačvanske prestonice galopa, pehar je porodici Hopovac uručio Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika Šapca. U trci koja nosi ime grada, u placu je, u dobrom društvu, bilo mesta još za Harry Callahana (Indesatchel/Millscent), Samre Hopovac i za prošlogodišnjeg pobednika Dalasa (Glavalkour/Dalila), vlasništvo Rankovića, trener Dule Pajić, jahač Tika Vujković.
U oba dvogodačka okršaja, ženskoj i muškoj trci, slavio je Tika Vujković, kao trener i jahač, najpre u sedlu Kaline Lady (Glavalkour/Kalifornija), potom i u sedlu Ornamenta (Honoured Guest/Orleanka), vl. J. Tomić. Dame su na 1.500 metara bile brže čak tri sekunde, pa je vreme pobednice, ćerke Glavalkoura, bilo 1:34, 3 dok je Ornament istu distancu savladao u vremenu 1:37, 2. Bio je ovo dan Tike Vujkovića, koji je slavio i u sprintu na 1.000 metara u sedlu Burnera (Dashing Blade/Bronislava), vlasnice Dejne Mej, u treningu kod Šendekovića. Samo jednu dužinu umakao je odličnom Mister Beatu (Electric Beat/Merci Beaucou), KK „Gorska tim“, trener Danica Kolar, sa Njezijem u sedlu i istrčao odlično vreme 0:58,6.
U handikapu na 1.800 metara, sigurno – četiri dužine ispred Reed Billy-ja (Gilgameš/Redchete) stiže Ogon (Don’t Lose/Orinoco Flenj), vlasnik i trener Dragan Ljubomirović, jahač Goran Krstić, vreme 1:50, 4. Treći je stigao Džamuka (Just A Miner/Džindžer), Dragoljuba Markovića sa Šašićem u sedlu, a četvrti Diktat (Farljad/ Dolcissima) Emila Čalakovića, kog je jahao Radojević.
U galopskom nadmetanju u sećanje na jednog od najuspešnijih galopera na ovim prostorima – Gilgameša (Batshoof/The Strid), na 1.000 metara, slavila je njegova ćerka Tempest, vlasništvo Vojina Rašića, trener Zoran Lukić, jahač Željko Ilić, vreme 1:01,2. Najbrža u okršaju na 1.300 bila je Istra (Just A Miner/Ištar), vlasnik Mesara „Agropapuk“, trener Dule Pajić, jahač Goran Krstić, vreme 1:20,4. Deseti trkački dan zatvorili su, tradicionalno, sulkaši – na 2.000 metara prvi je stigao Kockar sa Uglješićem u sulkama, druga je bila Mala Munja Srđana Pajića, treći Marakeš, vozač Dragan Živanović, četvrti Ludvig Van Gile.
Šabački „Džokej klub“, sa željom da oživi hipodrome u okruženju, stvori više prilike za nadmetanje sve većeg broja galopera, posle podrške u organizaciji Zobnatičkih konjičkih igara, pružiće pomoć u organizaciji trka i na hipodromu u Sremskoj Mitrovici, gde će 11. oktobra trke biti održane posle dve decenije pauze.
M. Musić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa