17. septembar 2015.17. sep 2015.
Evropska nedelja mobilnosti u Krupnju

MOBILNI I BEZBEDNI U SAOBRAĆAJU

Protekle nedelje nizom aktivnosti u Krupnju je u organizaciji Biciklističko-ekološkog društva „ECOBIKE“ Krupanj u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Jugo cikling kampanjom iz Beograda uz podršku lokalne samouprave opštine Krupanj obeležena Evropska nedelja mobilnosti
Prema rečima evropske komesarke za saobraćaj Violete Bulc tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je kombinovanje načina kretanja i podsticanje javnosti ka aktivnijem stilu života. Daje se snažan naglasak na promenu naših navika, birajući održive načine kretanja, kao što su vožnja bicikla, hodanje i javni prevoz, kao i kombinovanje različitih načina tokom jednog putovanja. To će pomoći da naši gradovi budu čistiji, tiši, sigurniji, manje zagušeni i lepša mesta za život!
Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja o održivoj urbanoj mobilnosti, podržana od strane Evropske komisije. Cilj kampanje, koja uvek traje od 16. - 22. septembra svake godine, jeste da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mere održivog saobraćaja i da pozovu građane da probaju alternative korišćenju automobila. Nedelja kulminira događajem „Dan bez automobila“ gde gradovi izdvoje jednu ili nekoliko zona isključivo za pešake, bicikliste i javni prevoz, tokom celog dana.
U skladu sa tim članovi i aktivisti Društva „ECOBIKE“ Krupanj su u petak 18. septembra 2015. godine u zatvorenoj ulici ispred zgrade opštine Krupanj organizovali javni događaj uz učešće dece iz vrtića „Naša radost“ i učenika Osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ u Krupnju. Na štandu je deljen materijal koji promoviše alternativne načine prevoza radi očuvanja životne sredine i predavanje predstavnika saobraćajne policije iz Krupnja na temu bezbednost učesnika u saobraćaju.
Najpre su nastupili najmlađi, deca predškolske grupe vrtića za koje je vaspitačica Rosa Popović priredila muzičku igricu „Kad je bio mrak“, recital „Naš dan“ i muzičko-scenski nastup „Pačji ples“. Volonteri, učenici petog razreda su prisutnim građanima govorili o Evropskoj nedelji mobilnosti, da je od uvođenja ove inicijative, 2002. godine, uticaj Evropske nedelje mobilnosti u stalnom porastu, kako u Evropi tako i širom sveta. U 2014. godini za kampanju je zvanično registrovano ukupno 2013 gradova iz 44 zemlje. U Srbiji je tokom proteklih 15 godina učestvovalo više od 70 gradova. Kao rezultat kampanje u Evropi su u toku 2014. godine realizovane 8.543 stalne mere, uglavnom fokusirane na infrastrukturu za bicikle i pešake, poboljšanje javnog prevoza, poboljšanje pristupačnosti javnom prevozu i podizanje svesti o održivom saobraćaju.
Naravno, bilo je reči i o poboljšanju bezbednosti učesnika u saobraćaju, a posebno mladih i većoj upotrebi alternativnih načina prevoza radi očuvanja životne sredine. Naime, aktivnosti Društva „ECOBIKE“ uključuju rad sa mladima, ekološku edukaciju, mapiranje i uklanjanje divljih deponija, očuvanje čistoće izvorišta i vodotoka, zaštitu retkih biljnih i životinjskih vrsta, akcije za bezbednost učesnika u saobraćaju, promociju alternativnih vrsta mobilnosti, kao i boravak i pešačenje u prirodi radi poboljšanja ukupnog kvaliteta života građana. Misija je da se pomogne u očuvanju i zaštiti životne sredine, unapredi razvoj sportskog načina života, doprinese bezbednosti učesnika u saobraćaju i ukaže na mlade kao marginalizovanu grupu u malim sredinama.
Zatim su nastupili učenici prvog razreda osnovne škole u Krupnju za koje je učiteljica Vesna Lazarević pripremila odličan recital posvećen bezbednosti u saobraćaju i predivnu pesmu o saobraćaju. Svečani program je ulepšao i nastup dece predškolskog uzrasta koji su zajedno sa svojim vaspitačima igrali i crtali kredama u boji na temu mobilnosti i bezbednosti u saobraćaju.
Ovom prilikom ističemo da kroz donošenje pametne odluke o vrsti prevoza koji koristimo, možemo uštedeti novac, poboljšati zdravlje i pomoći očuvanju životne sredine. Jedan od novih aspekata ovogodišnje teme je reinterpretacija putovanja iz tačke A do tačke B, kao način da obogatimo dan. Tako na primer, putovanje autobusom se može iskoristiti kao šansa da pogledamo naslove novina, kretanje biciklom se može posmatrati kao „mobilna teretana“, pružajući novi vid treninga, a takođe, možete upoznati i ljubav svog života u tramvaju! Kroz izbor, menjanje i kombinovanje načina prevoza, možemo napraviti da naše putovanje „radi za nas“.
Svako putovanje je drugačije, ali veoma često se oslanjamo na isti način prevoza, bez obzira da li to najbolje odgovara svrsi. Instinktivno uskočimo u auto, čak i ako bicikl ili javni prevoz mogu biti efikasniji izbor. Ovogodišnja tema, multimodalnost, ohrabruje ljude da promisle o nizu dostupnih opcija prevoza i da izaberu pravu kombinaciju kada putuju. Ona poziva ljude da kombinuju načine kretanja, što često dovodi do bržeg i ugodnijeg putovanja.
Komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Velja ističe da u Evropi trošimo šokantne količine vremena zaglavljeni u saobraćaju. Stres je loš za srce, ali takođe i za pluća. Odnos nivoa zagađenja vazduha i uticaja na zdravlje je nepobitan. Hajde da nešto uradimo, a ne samo da gunđamo o užasnom saobraćaju i trpimo. Pomozite da ga smanjimo! „Zelene prestonice Evrope“ pokazuju put kako saobraćajne mreže mogu da stvore življe i podnošljivije okruženje. Bilo da idemo biciklom u školu, da se zajedno vozimo u kolima na posao, ili autobusom na fakultet, treba da pokušamo da živimo sa idealom - „Ako ikako možemo da promenimo, učinimo to“.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa