17. septembar 2015.17. sep 2015.
NAGRADA AVRAMU GIŠIĆU NA DANU POLjA ZP HIBRIDA

ZAHVALNICA ZA SARADNjU

Na nedavno završenom Danu polja Instituta za kukuruz ZP u Zemunu, koji ove godine obeležava sedam decenija postojanja, među više nagrađenih, Zahvalnicu za dugogodišnju uspešnu saradnju, dobio je Avram Gišić, napredni poljoprivredni proizvođač iz Belotića. On sa ovom renomiranom semenskom kućom iz Zemuna sarađuje 18 godina. Nagrada je usledila na osnovu predloga iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Šabac, čije savete godinama primenjuje na svojim njivama.
- Ovom prilikom izdvojio bih doprinos u savetima Svetlane Zlatarić iz šabačke stanice i Željka Kaitovića, stručnjaka zemunskog instituta. Naravno, primenjivao sam i inicijative drugih vrhunskih službenika u oblasti agrarne proizvodnje, posebno hibrida kukuruza i rezultati nisu izostali, kasnije i kada sam to samostalno radio, kaže Gišić koji i danas, testirajući u ogledu na njivi hibride kukuruza iz zemunpoljskog instituta, pažljivo sluša i primenjuje savete stručnjaka. On naglašava da posebnu pažnju treba obratiti na kvalitetnu pripremu zemljišta, oranje, zatvaranje vlage u zemljištu, tanjiranjem ili vlačenjem, potom prihranu useva, upotrebom adekvatnih količina stajskog đubriva ( izuzetno je dobro ovčije) i veštačkog, kao i blagovremenu zaštitu bilja.
- Naravno, uz sve pomenuto važno je i da vremenske prilike budu naklonjene ovoj proizvodnji, što se za ovu godinu ne bi moglo reći. U ključnom mesecu, a za mene to je jul, palo je svega 16 litara vode po kvadratnom metru, što je nedovoljno. Ipak zadovoljan sam prinosom zemunpoljskih hibrida kukuruza koji su se solidno pokazali na ovim našim prostorima i mojoj njivi, gde sam primenio potpunu agrotehniku, prema savetu stručnjaka.
Ističe da je u ovom slučaju od izuzetne važnosti hemijska analiza zemljišta koju besplatno obavljaju u Poljoprivredno stručnoj, savetodavnoj službi Šabac.
Gišićeva uredna polja ZP hibrida kukuruza, najbolji su primer i preporuka drugim poljoprivrednicima u ovom kraju, a sve pomenuto potvrda da je Zahvalnica Instituta za kukuruz ZP došla u prave ruke.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa