17. septembar 2015.17. sep 2015.
BOLESTI VOĆA U SKLADIŠTU

ODSTRANITI OŠTEĆENE PLODOVE

Tokom čuvanja na plodovima jabučastog i koštičavog voća pojavljuje se nekoliko oboljenja. Neka od njih vode poreklo od infekcije koja je ostvarena u voćnjaku, dok su druge često povezane sa postupkom manipulacije tokom berbe i transporta. Na mnoga oboljenja uticaj imaju uslovi pri čuvanju i prodaji.
- Mrku ili crnu trulež plodova jabučastog i koštičavog voća prouzrokuje monilia fructigena. Ovaj parazit može zaraziti već mlade plodove ali je kao uzročnik truleži starijih plodova ili plodova u skladištu, posebno onih koji su oštećeni od insekata, jakog sunca ili drugih uzroka. Početni simptomi gorke truleži na plodu jabuke su u vidu malih okruglastih pega svetlo-braon boje. One se u povoljnim uslovima za razvoj parazita uvećavaju, postajući skoro potpuno kružne i nešto utonule u centru, formirajući na taj način „tanjirasto“ udubljenje na površini ploda. Gljiva u obolelom tkivu formira toksine koji plodu daju gorak ukus. Pri preseku ploda jabuke, ispod razvijene pege na površini, uočava se trulo tkivo koje se ka semenoj loži širi u obliku kupe, pa deo trulog tkiva ima oblik slova „V“. Siva plesan se razvija na plodovima koji su oštećeni tokom berbe, transporta ili kasnije manipulacije. Simptomi oboljenja pojavljuju se u vidu svetlo ili tamno braon pega, tkivo je čvrsto ili sunđerasto. Trulo tkivo nije jasno odvojeno od zdravog. U uslovima visoke vlažnosti dolazi do intenzivne sporulacije gljive, pa se formira obilna belosiva micelija. Zelena plesan je česta na plodovima jabuke i kruške pre berbe, kao i tokom čuvanja. Štetnost ove pojave nije samo u propadanju plodova već i nemogućnost da se oni iskoriste za preradu jer ova gljiva produkuje mikotoksine koji negativno utiču na kvalitet voćnog soka - kaže dipl. inž. zaštite bilja Nada Baćanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Tokom vegetacije primenjivati sve preventivne i hemijske mere zaštite u optimalno vreme. Posebno veliku ulogu ima poslednje tretiranje pred berbu plodova.
- Fludioksonil, kao kontaktni fungicid širokog spektra delovanja prema uzročnicima bolesti ploda jabuke i kruške, predstavlja rešenje za navedene bolesti. Nalazi se u fungicidu „Snjitch“. Vreme berbe, odnosno stepen zrelosti plodova, je kritičan faktor za njihovo uspešno čuvanje. Za čuvanje je potrebno brati čvršće plodove, pre pune zrelosti, jer su tada manje podložni mehaničkim povredama i lako se transportuju. Prilikom berbe, transporta i manipulcije sa plodovima izbegavati svako povređivanje pokožice. Oštećene plodove odvojiti i odstraniti pre unošenja zdravih u skladište. Potrebno je preduzeti sve fitosanitarne mere koje obezbeđuju čistoću skladišta. U uslovima mogućnosti kontrole atmosfere u skladištu, pre svega temperature i vlažnosti, ali i sadržaja kiseonika, osigurava se minimalno disanje plodova. Na taj način povećava se otpornost prema napadu patogenih mikroorganizama - ističe Baćanovićeva.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa