17. septembar 2015.17. sep 2015.
SALA ZA ZIMSKI TRENING ATLETIČARA

AKTIVNI TOKOM CELE GODINE

Slobodno se može reći da je atletika nekada bila sezonski sport. Sa prvim prolećnim danima i početkom lepog vremena se započinjalo najpre sa kondicionim pripremama, a nešto kasnije se prelazilo i na vežbe startnosti, brzine, okretnosti i uvežbavanja tehnike. I zaista, u zimskom periodu je nemoguće skakati uvis na mokre sunđere, skakati udalj u rupu sa peskom punu vode, bacati mokru i blatnjavu kuglu, ili uvežbavati sprinterske discipline na stazi prekrivenoj snegom. Samo su najuporniji zimi, po snegu i kiši, na otvorenom radili kondicione treninge, kako bi u proleće što ranije otpočeli sa tehničkim delom priprema.
Danas je situacija potpuno drugačija, barem u onim zemljama koje atletiku smatraju osnovnom disciplinom u najranijem dečjem uzrastu i osnovom za kasnije bavljenje bilo kojim drugim individualnim ili kolektivnim sportom. Danas se tehnički deo atletskih treninga u toku zime obavlja u zatvorenim, namenski izgrađenim prostorima. Ne navodeći primere iz razvijenog dela sveta, pa čak ni iz zemalja u okruženju, možemo konstatovati da Beograd ima nekoliko „tunela“ i balon sala isključivo namenjenih atletičarima, kao i da je u završnoj fazi izgradnja namenskog zatvorenog atletskog stadiona. Novi Sad je jednu halu, na Novosadskom sajmu, pretvorio u zatvoreno atletsko borilište, a u nekoliko manjih i ekonomski nerazvijenijih gradova od Šapca postoje balon sale namenjene isključivo zimskom treningu atletičara.
U Šapcu postoje dva poluizgrađena prostora u neposrednom okruženju Gradskog stadiona, koji bi se mogli adaptirati i iskoristiti za zimski trening atletičara svih uzrasta. To je prostor ispod tribina Gradskog stadiona i prostor ispod istočne tribine na stadionu FK Mačva.
Prvi prostor je u znatnoj meri uništen izgradnjom stambenih objekata na južnoj strani tribina. U ranijem periodu su ispod ovih tribina bile izgrađene svlačionice. Od kada su pre više godina u požaru potpuno izgorele, nisu obnavljane i prostor ispod tribina od tada stoji neuređen, zapušten i prepun raznog otpada, predstavljajući ruglo i moguće leglo zaraze na Gradskom stadionu. U ovom prostoru bi mogla biti uređena atletska staza dužine 50 metara, skakalište za skok udalj i neophodne svlačionice.
Drugi prostor je znatno veći i ima ugrađenu međuspratnu konstrukciju. Ovaj prostor nikada nije građevinski završen niti priveden bilo kakvoj nameni, a trenutno je zapušten, prepun raznoraznog đubreta i zarastao u korov. U prizemlju ovog prostora bi mogla da se uredi atletska staza dužine 60 m, skakalište za skok udalj, a uklanjanjem manjeg dela međuspratne konstrukcije bi se moglo urediti i skakalište za skok s motkom. Na spratu bi bilo mesta za neophodne svlačionice i savremenu teretanu za atletičare starijeg uzrasta.
Treće, možda i najbolje rešenje bi bilo da se na prostoru Gradskog stadiona postavi namenska i savremeno opremljena balon sala namenjena za zimski trening atletičara svih uzrasta.
U cilju davanja novog impulsa razvoju atletike na području grada Šapca, Građanska inicijativa KORAK će kod gradonačelnika pokrenuti inicijativu da se neki od pomenutih prostora adaptira ili da se na području Gradskog stadiona izgradi savremena i namenska balon sala za zimski trening atletičara svih uzrasta.
Građanska inicijativa KORAK

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa