17. septembar 2015.17. sep 2015.
NACRT ZAKONA O OZAKONjENjU OBJEKATA

JOŠ JEDNA POSLEDNjA ŠANSA

Pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije tokom oktobra naći će se Nacrt zakona o ozakonjenju objekata
Vlada Republike Srbije pripremila je zakon koji ima za cilj legalizaciju bespravno podignutih stambenih i poslovnih objekata. Iako se i ovaj put govori da će Zakon o ozakonjenju objekata biti poslednja šansa za legalizaciju kuća i privrednih objekata, u sećanju je ostalo pet prethodnih zakona iz iste oblasti koji su doneti od 2000. godine. I oni su, baš kao i pravni akt koji je u pripremi, predvideli potpuno rešavanje problema u vezi sa nelegalno podignutim objektima i apostrofirali da naknadna legalizacija neće biti moguća.
Kako su se Vlade i resorni ministri menjali, menjali su se i stavovi po ovom pitanju, pa je svaka nova vlast donosila nove Zakone o legalizaciji. Poslednji predlog zakona, o kom će, prema najavama, poslanici u Skupštini Republike Srbije raspravljati u oktobru, u odnosu na prethodne predloge donosi značajne novine u pogledu visine novčanog iznosa koji će biti neophodan za legalizaciju i pojednostavljenih procedura.
Prema procenama, u Srbiji ima oko milion i po bespravno podignutih objekata, od čega je polovina već u postupku legalizacije. Ostali vlasnici, koji nisu iskoristili mogućnosti koje su im pet prethodnih zakona pružali, za mesec i po dana bi mogli da legalizuju svoje objekte ako podnesu izveštaj o zatečenom stanju i uplate administrativnu taksu. Ona za objekte do 100 kvadratnih metara iznosi 3. 000 dinara, za one do 200 kvadrata 10.000 dinara, za objekte do 300 kvadrata 20.000 dinara. Prema procenama, za objekte standardne površine, do 100 kvm, ukupan iznos legalizacije bi mogao da iznosi oko 130 evra. Građani koji su tokom proteklih godina ušli u preceduru legalizacije, ne podnose izveštaj o zatečenom stanju, već, po istim cenama kao i oni koji će tek započeti proces, plaćaju administrativnu taksu.
Ozakonjenje počinje danom donošenja zakona, dok građevinski inspektori imaju rok od šest meseci po usvajanju zakona da popišu nelegalne objekte. Vlasnici će imati rok 30 do 90 dana zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa da dostave dokaza o odgovarajućem pravu, za izveštaj o zatečenom stanju 30 dana, dokaza o plaćenoj taksi za „ozakonjenje“ 15 dana i za izdavanje rešenja o ozakonjenju osam dana. U postupak ozakonjenja se može ući od dana stupanja zakona na snagu ukoliko je već podnet zahtev za legalizaciju, kada građevinski inspektor dostavi rešenje o rušenju nadležnom organu ukoliko je nelegalni objekat utvrđen popisom na osnovu zakona.
Prema procenama, trećina od ukupnog broja stambenih i poslovnih objekata u Srbiji su nelegalni objekti. Od oko milion i po objekata, najveći deo, oko 80 odsto, su porodične kuće.
Tokom proteklih 15 godina nisam legalizovao kuću, pa neću ni sad. Čekam da neka naredna Skupština donese zakon po kom će nama država platiti legalizaciju, malo u šali, malo u zbilji kaže jedan Šapčanin.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa