17. septembar 2015.17. sep 2015.
ZAVRŠENO TAKMIČENjE „RUKA U TESTU 2015“

MLADI ŠAPČANI NAJBOLjI EKOLOZI

Takmičenje „Ruka u testu“ (LAMAP) 2015. „Osmislite danas sutrašnji svet“ je završeno, a grad Šabac i Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ mogu da se ponose. Naime, marljivi rad i dobra ideja doveli su ih do nagrade. I to prve. A o čemu je reč?
U okviru 21. Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama kojom predsedava i dočekuje Francuska u decembru 2015. godine, Francuski institut u Srbiji organizuje Francusko-srpski mesec nauke na temu „Ekološki izazovi: a da se aklimatizujemo?“ Tom prilikom, u četvrtak 17. septembra otvorena je izložba „Klima, izložba pod uglom od 3600“ i uručene nagrade takmičenja „Ruka u testu 2015“. U konkurenciji projekata za kategoriju srednjih škola, 1. nagradu osvojila je – mr Tatjana Marković Topalović, član udruženja EKOS (od 2010.) sa učenicima iz Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ (uz svesrdnu pomoć učenika Gimnazije i Tehničke škole) Šabac za projekat realizacije ličnih karata stabala u gradu Šapcu „Ucrtano drveće“.
Nakon poziva za podnošenje kandidatura objavljenog ovog proleća, konkurs LAMAP izazvao je veliko interesovanje: dostavljena su 22 projekta (12 projekata u kategoriji „niži i viši razredi osnovne škole“ i 10 projekata u kategoriji „srednje škole“). U kategoriji osnovnih škola dodeljene su tri nagrade, kao i u kategoriji srednjih škola. Prva nagrada je tablet računar, druga digitalni mikroskop USB 2MP, sa postoljem i treća, digitalni mikroskop USB 2MP.
Učenici tri srednje škole, medicinske, tehničke i gimnazije, okupili su se oko ideje profesorke fizike, Tatjane Marković Topalović, u želji da izmere starost svih stabala u školskim dvorištima u 15 gradskih škola. Značajnu tehničku i resursnu podršku su pružile dve institucije Centar za stručno usavršavanje u Šapcu (gde su obavljena prva merenja) i EKOS. Cilj je bio da se odredi vrsta drveta, njegova starost i pravljenje biološkog pasoša ili natalne karte svih stabala, pre svega u dvorištima osnovnih i srednjih škola, kao i u dvorištima javnih ustanova. Projekat je podržao i ideju sprečavanja divlje seče stabala, razvijanje ekološke svesti mlade populacije i informisanje građana o stanju zelenila u gradu Šapcu.
O značaju projekta koji je nagrađen prvom nagradom, predsednica EKOS, Maja Mandić, kaže:
„Ovaj projekat može da doprinese razvoju ekološke svesti, a takođe i očuvanju i unapređenju životnog okruženja u gradu Šapcu. Za sada je dobro poznata činjenica da mali broj ljudi životnu sredinu rangira kao prioritet, te smo mišljenja da će ovaj projekat uticati na širenje ekološke svesti ne samo kod učenika, već kod svih stanovnika, sa čijom ćemo realizacijom krenuti u okviru pete sezone naseg projekta “EKOS NA DELU” i to u osnovnim školama.”
Profesor mr Tatjana Marković Topalović kaže: - Zadovoljstvo mi je što imam priliku da sarađujem sa EKOS-om i Centrom za stručno usavršavanje koji su razumeli kvalitet jedne ideje koja se tek materijalizovala kroz ovaj projekat. Sigurno da najveći deo zasluga pripada mojim učenicima i saradnicima koji su bili potpuno posvećeni ideji i nameri da konačno uredimo zeleni fond našeg grada. Ova nagrada je zapravo „vetar u leđa“ uz značajnu podršku relevantnih subjekata da u gradu krenemo u izradu bioloških pasoša drveća našeg grada. Time bi Šabac bio i prvi grad u Srbiji koji organizovano čuva i prati svoj zeleni fond, te bi se „model“ Šapca mogao primeniti i na sve ostale gradove Srbije.
Dodela nagrada održana je u Francuskom institutu u Knez Mihajlovoj ulici, u prisustvu gospođe Beranžer Kensi, putujućeg ambasadora zaduženog za pitanja klime, i gospođe Kristin Moro, ambasadora Francuske u Srbiji. Izložba je otvorena do 24. oktobra.
EKOS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa