24. septembar 2015.24. sep 2015.
MLADI INICIJATIVE SELO - GRAD

PROGRAM ZA MLADE

Inicijativa Selo – grad predstavila je u utorak Program za mlade grada Šapca. Predsednica mladih Inicijative, Ana Sećiri iznela je pet tačaka ovog programa.
Na prvo mesto je stavljeno obrazovanje i profesionalno usavršavanje, potom zapošljavanje i preduzetništvo, pa poboljšanje kvaliteta života mladih na selu. Četvrta tačka programa je aktivnost mladih i društveno – političko uključivanje, a peta zdravstvena i socijalna zaštita.
Koordinatorka mladih na selu, Ivana Katić istakla je da je primarna misija Inicijative okupljanje i zadržavanje mladih na selu nakon završenih studija. Primer je dala i sama, pošto se po završetku studija ekonomije vratila u rodni Slepčević.
-Nastojimo da uključimo mlade u procese, kako rešavanja problema, tako i donošenja bitnih odluka vezanih za ruralni razvoj i ruralno područje. Bitno je i da dovedemo investicije u selu, putem kojih će se realizovati važni projekti. Osnovni cilj programa je da se smanje migracije iz sela u gradove. Specifični ciljevi su edukacija mladih, kao i održavanje kulturno – umetničkih manifestacija. Želimo i da svako selo ima svoj arhiv i biblioteku, koji će koristiti meštani, ali i posetioci, rekla je Katićeva.
Kao najveće probleme svog mesta navela je pasivnost mladih i njihova nezainteresovanost za probleme koji ih okružuju i uključivanje u njihovo rešavanje. Takođe, veruje da veliki deo slobodnog vrmena ne znaju ni kako da uprazne. Kao razlog za odlazak u gradove navela je nemogućnost zaposlenja na selu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa