24. septembar 2015.24. sep 2015.
BIBLIOTEKA ŠABAČKA

ZAVRŠENA GRADNjA ANEKSA

U svečanoj sali Biblioteke šabačke, u utorak je održana konferencija za novinare povodom Dana Biblioteke i svečanog otvaranja Aneksa. O završetku prvog namenskog prostora za Biblioteku i prve zgrade za ustanovu kulture u Šapcu, čija je gradnja započeta u junu 2007. godine, govorili su Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke i gradonačelnik Nebojša Zelenović.
- U prizemlju Aneksa će biti prostor za decu – pozajmno odeljenje za decu, čitaonica i igraonica. Ovaj podatak je značajan i zbog činjenice da ove godine obeležavamo 60 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja u okviru Biblioteke. Na prvom spratu će biti odeljenje Periodike, Zavičajna zbirka i čitaonica, a na drugom, višenamenska dvorana “Vinaver”, koja nosi ime znamenitog Šapčanina, velikog srpskog književnika, koji je bio dovoljno nacionalan i svetski, da simbolizuje sve ono što mi želimo da istaknemo novim prostorom i sadržajima, izjavila je direktorka Biblioteke.
Idejno rešenje za Aneks radile su arhitekte Milena Kordić, Ksenija Vasilić i Aleksandra Božić. U finansiranju ove zgrade, učestvovalo je Ministarstvo kulture sa 20 miliona dinara, Grad Šabac sa 75 miliona, a poslednje dve godine, Biblioteka je izdvojila 3 miliona iz svojih programskih sredstava.
- Šabac bi trebalo da bude ponosan na Biblioteku šabačku. Kad sam postavljen za gradonačelnika, smatrao sam da je neophodno da, projekat kakav je Aneks, bude završen. Na ovaj način smo pokazali da je moguće i u ovom, teškom vremenu praviti nove ustanove kulture. Do kraja godine u Šapcu će se desiti još lepih stvari, jedan drugačiji apekt gledanja na pozorišnu tematiku, kao i nova postavka u Muzeju, tako da verujem da će grad Šabac biti u fokusu dešavanja u kulturi u Srbiji, istakao je Zelenović.
Svečano otvaranje Aneksne zgrade će biti u petak, 9. oktobra u 12 časova.
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa