8. oktobar 2015.8. okt 2015.
SAOPŠTENjE GRADSKOG ODBORA NOVE SRBIJE ŠABAC

(U)LAGANjE U OBRAZOVANjU

Osnovna škola „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Mačvanskom Prnjavoru je bez direktora otkako je smenjena Jelena Avramović, pedagog koja je ustanovu vodila tri mandata zaredom. U međuvremenu, na njenom čelu bila su dvojica vršilaca dužnosti, ali je zbog nezadovoljstva 78 zaposlenih, Ministarstvo prosvete, marta ove godine, za v. d. direktora postavilo bivšu direktorku Avramović. Konačnog rešenja, pak, i dalje nema.
Ceo problem započeo je prošle 2014. godine, imenovanjem novog Školskog odbora. I tu je koren čitave zavrzlame u školi „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Mačvanskom Prnjavoru. Poklopilo se ovo sa istekom mandata direktorke škole, i, što je još važnije, izborima za Savet MZ, što je u nakaradnoj političkoj logici gradske vlasti, istorijski politički događaj. Pošto je gradska skupština izabrala novi Školski odbor, odlučila je da, preko istog, izvrši i dodatno prevaspitavanje nastavnog kadra u školi. Izbor direktora osnovne škole inače je prilično uobičajen i jednostavan postupak. Sazove se sednica proširenog nastavničkog veća, glasa se i ta se odluka prosledi Školskom odboru. Isti taj, školski odbor, da svoje mišljenje, u kome, po pravilu, uvaži stav zaposlenih i njihovo pravo da izaberu direktora u ustanovi u kojoj većina njih provede svoj životni vek. Ako se ne umeša politika. A, budući da je ovo Šabac, prestonica slobode i demokratije, bilo je logično da se umeša politika. I to ne jednom. Čak tri puta odbio je Školski odbor da uvaži mišljenje nastavničkog veća. Sada, posle višemesečne agonije, gradonačelnik prebacuje celokupnu odgovornost i problem „delegira“ Ministarstvu prosvete. I to bi bilo sasvim legitimno i legalno, da do problema nije došlo zahvaljujući mešetarenju grada u ovom, najvećem mačvanskom naselju. Neodgovornost grada pokazuje se i u plasiranju informacija da u školi nema nastave, što, naravno, nije tačno. Nastave u školi ima i uvek je i bilo. I tu su zaposleni pokazali visok stepen odgovornosti i sposobnosti da ne nasednu na provokacije i da brigu o dobrobiti dece stave na prvo mesto.
Vrlo konkretno pitamo gradonačelnika grada Šapca: Ko je odgovoran za situaciju u OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Mačvanskom Prnjavoru? Po kojim kriterijumima su izabrani članovi Školskog odbora koji su doveli ovu školu u ovakvu situaciju? Po čijim instrukcijama su radili? Ko će i odakle, od kojih sredstava, da isplati zaostale zarade i sudske trošove nastale nezakonitim postupanjem Školskog odbora? Da li je neophodno da članovi stranke Dušana Petrovića budu na svim funkcijama u gradu, od gradonačelnika do portira i spremačica?
Gradski odbor Nove Srbije

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa