Инфо

Берза

  • aero 1.122 ▲ 0,09%
  • impl 3.002 ▲ 0,07%
  • kmbn 2.187 ▲ 0,46%
  • kmbnpb 699 ▲ 2,64%
  • lklg 900 ▼ -0,11%
  • mtlc 2.018 ▲ 0,40%
  • niis 684 ⚫ 0,00%
  • sjpt 149 ▲ 4,93%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
(15. октобар 2015.)
ОДРЖАНА ТРИБИНА У ОШ “СТОЈАН НОВАКОВИЋ”

ТВОЈЕ ТЕЛО ЈЕ ВИШЕ ОД ЛЕПОТЕ

Протеклог петка, у ОШ “Стојан Новаковић”, организована је психолошка трибина под називом “Твоје тело је више од лепоте”. О проблемима младих девојака који се јављају због незадовољства физичким изгледом, говориле су Жељка Курјачки, психолог и психотерапеут и Теодора Тодоровић, психолошки саветник у едукацији.
- На наш однос према физичком изгледу утиче породица и околина. Родитељи чине грешку када децу пореде са другом децом и одраслима. Уколико често коментаришемо свој изглед, дете ће се фокусирати само на тај аспект живота, заборављајући остале. Руководећи се истином да је лепота у оку посматрача, требало би да посматрамо и лепоту карактера, рекла је Тодоровићева.
Жељка Курјачки, која је највише радила са искуством трауме, истакла је да је заједничко за људе који имају трауматско искуство и оне који су незадовољни због физичког изгледа да се осећају непријатно у сопственој кожи.
- Постоје људи који су сигурни у свој физички изглед, али се не осећају добро у својој кожи. Са друге стране, има људи који нису лепи и то знају, али се осећају добро у сопственом телу. Пубертет је трауматично искуство. Притисак да увек буду лепе, који девојчице почињу да осећају око дванаесте године, врхунац достиже у раним двадесетим. Временом се тај притисак смањује, зато што неке друге ствари постају важније – посао, породица, пријатељи...
Ни женама у менопаузи није лако у овом веку са нереалним стандардима лепоте. С обзиром да се, у просеку, дневно сусретнемо са око 600 фотошопираних фотографија, “ми се поредимо се илузијом”.
- На даме у менопаузи некада се није гледало као на сексуални објекат. Данас се женама у 50-им и 60-им годинама намећу холивудски стандарди лепоте. Имамо тужних примера на нашој естради, додала је Курјачки.
У Психолошком центру за девојке у Новом Саду, који је иницирао ову трибину, девојкама које имају проблема због физичког изгледа, саветује се да, пре свега, смање свој боравак на друштвеним мрежама и гледање телевизије, да пронађу пријатеље међу мушкарцима, да дођу до своје аутентичности и да од ње не одустају, да развијају своје добре особине и таленте, да науче да поштују сопствена интересовања, без обзира да ли је то “ин”.
Порука је једноставна као и свака истина – “Тело није орнамент, него инструмент”.
М.Ф.

Најновији број

17. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa