29. oktobar 2015.29. okt 2015.
GRADONAČELNIK PREDSTAVIO NOVE ČLANOVE SVOG TIMA

LUKA PRIVREDNA ŠANSA REGIONA

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, nakon što je prošle sedmice predstavio glavnog arhitektu i urbanistu grada, u utorak je javnost upoznao sa još jednim članom svog tima, dr Sašom Jovanovićem, čiji će zadatak biti da pomogne da grad dobije luku. Jovanović je tom prilikom izjavio da bi mu bilo drago da svoj dečački san o postojanju prave luke u Šapcu ostvari tako što će dati doprinos konačnoj realizaciji tog cilja.
Koristi od ovog projekta imao bi ne samo grad, nego ceo region, a i država, jer je transport robe rečnim putem najjeftiniji. Strategijom razvoju vodnog saobraćaja do 2025. godine, Šabac je uvršćen u lučke centre.
-Postojanje luke u Šapcu je privredni i ekonomski interes, ali i državni. Luka u Šapcu bi trebala da bude servis regiona, koja će sniziti cene transporta robe do krajnjih odredišta. Procedura za dobijanje međunarodne dozvole je komplikovana, ali ne i nemoguća. Jednim delom sam učestvovao u pisanju Zakona o plovidbi lukama na unutrašnjim vodama. Delove tog Zakona smo koristili prema već postojećim rešenjima zemalja u okruženju u kojima takav način transporta lukama već postoji i pokazao se kao uspešan, rekao je Jovanović, koji je pri tom istakao potpunu spremnost da pomogne gradu.
Gradonačelnik je naveo da će privreda u gradu bolje funkcionisati ako postoji mogućnost da se roba šabačkih privrednika prevozi jeftinije i brže. Izgradnja luke posebno dibija na značaju od kako su pre nekoliko dana potpisani sporazumi o razumevanju sa firmom iz Zvornika i firmom iz Češke, koja će raditi iskopavanja na Zvorničkom jezeru.
-Najbolja i najjeftinija veza iz Zvornika je vozom do Šapca, gde bi se pretovarila na brod i vozila dalje. Uštede su enormne, a to su i naši partneri prepoznali. Sada govorimo o blizu milion tona robe godišnje koja treba da se preveze. Sa kapacitetima koje Šabac ima siguran sam da ćemo, u kratkom roku doći do dva miliona tona, objasnio je Zelenović.
Prema gradonačelnikovim rečima na ovom poslu moraju da rade zajedno grad i Republika. Država Srbija se međunarodnim sporazumom obavezala da korito reke Save učini plovnim.
-Prema informacijama koje imamo to bi državu koštalo oko 2,8 miliona evra. Mnogo veći iznos će biti potreban da uloži grad kako bi dobio kvalitetnu i moderno opremljenu luku. Ova količina robe nam otvara mogućnost da razgovaramo sa privatnim investitorima koji su voljni da uđu u ovu investiciju, smatra gradonačelnik.
Inženjer elektrotehnike, Goran Stanojević, još je jedan član gradonačelnikovog tima, i biće zadužen za nauku.
-Ideja je da Šabac sledeće godine dobije naučni centar i da se poveže sa Centrom za istraživanje nauke i razvoja u Beogradu. Želimo da pružimo šansu mladim ljudima koji žele više da uče i rade, da im odavde otvorimo perspektive za nove i bolje poslove. Kada odu i vide kako stvari izgledaju u svetu da se vrate u Šabac i nastave ovde da žive i učine Šabac boljim mestom za život, naveo je gradonačelnik.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa