Info

5. novembar 2015.5. nov 2015.
OTVORENA NOVA STALNA POSTAVKA U NARODNOM MUZEJU

ŠABAČKI VREMEPLOV

Posle. skoro tri decenije, Šabac je dobio novu stalnu postavku pod nazivom „Šabački vremeplov, baština za budućnost“. Postavka se sastoji od šest segmenata i svedoči o istoriji društvenog života u svim njegovim aspektima u 7.000 godina življenja na ovim prostorima.
Prijemu u Gradskoj kući, koji je ovim povodom organizovao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, u četvrtak 5. novembra, pored predstavnika Republike Srbije, verskih zajednica, obrazovnih i kulturnih ustanova, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, među kojima je bio bugarski ambasador Angel Dimitrov, ambasadorka Republike Češke Ivana Hvlasova, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i ataše za kulturu ruske ambasade Irina Gnjedkova.
Novu stalnu postavku, svečano su otvorili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.
- Muzeji povremeno priređuju izložbe, ali ih postavke određuju. Šabački vremeplov nas uvodi u kulture koje su se smenjivale na ovim prostorima. Postavka predstavlja izuzetnu priliku da se obrazujemo i na savremen način saznamo šta se dešavalo, istakla je Bojana Borić Brešković.
Govoreći o impresijama koje će poneti iz Šapca, ambasadorka Republike Češke Ivana Hvlasova, napomenula je da muzejska postavka ne samo da doprinosi kulturi regiona, nego i ojačava već postojeću vezu sa njenom domovinom.
- Počastvovana sam činjenicom da se Muzej nalazi u ulici Tomaša Masarika, prvog predsednika Čehoslovačke, koji je bio veliki prijatelj srpske države. Čehoslovački Beli orao, orden koji je ustanovljen 1918. godine, Šabac je dobio za pokazanu hrabrost na bojnom polju, naglasila je ambasadorka.
Nova stalna postavka poseduje i savremenu prezentaciju materijala putem multimedijalnih sadržaja, što je prema rečima Marka Bingulca, direktora Muzeja, „način da se mladim generacijama približi istorija našeg grada“.
Postavka vodi posetioce od „Vremeplova“ (doba praistorije), kroz „Tvrđavu – simbol grada“ (od nastanka do danas), „Šabac gospodara Jevrema“, „Mali Pariz“ i „Stradanja“ (u Prvom i Drugom svetskom ratu) do „Šarenice“.
Najpoznatiji po sjaju iz vremena Jevrema Obrenovića, ali i po stradanju, velikom herojstvu i žrtvama u oba rata, Šabac je još u 15. veku mapiran na karti Evrope kao jedan od 1.000 gradova, jedini u Srbiji, što nas, prema rečima gradonačelnika Nebojše Zelenovića, „obavezuje da gradimo bolju i svetliju budućnosti“ - Očekujem da se Šabac, zahvaljujući kulturi, obrazovanju i nauci, ponovo nađe među prvih 1.000 gradova Evrope, kao nekada, istakao je gradonačelnik.
Kustosi Muzeja sa rukovodiocem projekta Branislavom Stankovićem i stručnim konsultantom Katarinom Živanović radili su na postavci više od četiri godine, sarađujući, kroz radionice i ankete, sa lokalnom zajednicom.
- Nismo pravili kompromis, ostali smo dosledni u svakom segmentu, ali je činjenica da smo imali podršku mnogih, izjavio je rukovodilac projekta Branislav Stanković, naglasivši da je ova postavka svojevrsna „lična karta“ Šapca.
Izrada idejnog plana i njegove realizacije poverena je autorskom timu iz Šapca koji je predvodila Tatjana Janković Knežević, dok je dizajn postavke potpisao Damir Vlajnić.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa