19. novembar 2015.19. nov 2015.
Poglavlje 27 zahtevno i obimno

BIĆE PUNO POSLA

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla je prošlog utorka da je poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, zahtevno i obimno i da ima mnogo stvari koje treba uraditi.
Ona je, govoreći na otvaranju seminara Višegradske grupe (V4), u Ambasadi Češke u Beogradu, ukazala da je tokom skrininga utvrđeno da predstoji puno posla u toj oblasti.
- Kao građani često nismo ni svesni potreba koje postoje, kao na primer u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, o kojoj je reč na ovom seminaru - naglasila je Miščević.
Ona je pozvala zemlje članice EU da pomognu Srbiji ne samo u pripremi za EU, već i da podele iskustva u vezi sa primenom mera iz poglavlja 27, kako pozitivnih tako i negativnih, ali i mišljenja šta je moglo drugačije da se uradi.
Miščević je takođe navela i da je ponosna što u toj obimnoj oblasti koja, kako je ukazala, zahteva mnogo i vremena, Srbija ima i najveće kapacitete.
Takođe je kazala da će biti potrebne nove kalkulacije u vezi sa sredstvima za tu oblast, kako se ispostavilo pregledom.
Miščević je rekla da zemlja pokušava da nađe i načine da iskoristi oblast zaštite životne sredine kao potencijal za investicije, pre svega da nađe investore posebno u velikim gradovima za reciklažu i prečišćavanje otpadnih voda.
Domaćin skupa, ambasadorka Češke u Srbiji Ivana Hlavsova, objasnila je da je ovo godišni seminar V4 grupe, koju čine Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, a koji se bavi pristupnim temama.
Hlavsova je ukazala da je u većini evropskih gradova više od 95 odsto domaćinstava priključeno na sistem prečišćavanja otpadnih voda, ali da je u Srbiji taj postotak mnogo manji.
Kao primer navela je Beograd rekavši da je taj udeo na 80 odsto, a samo u tri grada u centralnoj Srbiji je iznad 70 procenata što, kako je konstatovala, pokazuje jasnu potrebu da se tom pitanju mora posvetiti veća pažnja.
Na ovogodišnjem seminaru eksperti iz zemalja V4 grupe svoja predavanja posvećuju očuvanju životne sredine u kontekstu evrointegracija Srbije, a konkretna tema se tiče jačanja infrastrukture u oblasti čišćenja otpadnih voda.
Tanjug

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa