14. januar 2016.14. jan 2016.
TREĆI SKUP LOVACA U MAOVIMA

LISICI U POHODE

U organizaciji Lovačkog udruženja iz Šapca i lovnog revira Maovi, prošle nedelje, održan je, treći po redu susret lovaca pod nazivom, „Lisici u pohode“. Po sunčanom i vetrovitom danu, lovile su se lisice. Četiri lukava predatora, izgubilo je bitku sa 120 prisutnih lovaca.
Po okupljanju lovaca, i završenom doručku počeo je planirani program za sve prisutne lovce i goste. Pre grupnog kretanja - lovce je o ponašanju i kretanju u ataru i sistemu lova upoznao predsednik lovaca u Maovima, Milan Milosavljević. U prvom pogonu i susretu sa lisicom, najmirniju ruku i precizno oko imao je Marko Savić, iz Majura. Kako to biva po završenom lovu „moralo“ se detaljno opisati kako je to bilo kada se sretnu pogledi lovca na vetrovitom danu i lisice, koja je pokušavala da nadmudri pogon i lovne pse.
Kada budete postavljeni u štand i ostanete sami sa sobim odmah se koncentrišete na predeo ispred sebe i mesto na kome se nalazite, utonete u prirodu i vetar koji je duvao ceo lov.
... Jutro je bilo izazovno, hladno, šareni oblaci nalik na jaganjce isticali su se na bledom, vedrom plavetnilu; još se vide sitne zaleđene kapi, poput srebra suvo opalo lišće tamna zamrznuta zemlja a još u tragu zore, oko vas odasvud se čuje pesma vrabaca i kliktanje jastreba koji u jutarnjem lovu i od jednom malo i iznenadan susret i pogled mi se sreo sa lisicom i onako iznenadno i brzo podigao sam oružje i povukao oroz – pogledao sam i vidim da sam imao sreće i opet par trenutaka treba da se vratite u realnost i ostanete pribrani i nastavite čekanje u štandu, jer treba dočekati i pogon, rekao je prvi strelac jutra, Marko Savić. Inače, kako je poznato u lovu se stiču dugogodišnja drugarstva i prijateljstva. Jedno tako dogodilo se i u Maovima. Na dodeli priznanja upoznali su se najstariji i najmlađi učesnik lova, Stamenko Ličanin, iz Maova i Boris Ristić, učenik drugog razreda “Vukove” škole u Šapcu. U vreme ručka, njih dvojica su imala zanimljiv razgovor, a Ličanin je bio iznenađen poznavanjem i upućenosti u lovstvo ali i lovačkom opremom mlađanog Ristića, dok je, najmlađi učesnik bio oduševljen starijim modelom lovačke puške koju poseduje Ličanin. Na rastanku, „pao je“ i dogovor o novom susretu. Videće se u Drenovcu, sedmog februara kada se ponovo bude lovila lisica. U ime domaćina, Milan Milosavljević, izrazio je, zadovoljstvo što je sve prošlo kako je planirano za taj skup a po završetku programa lovci su jedan drugom poželeli „Dobar pogled“, do narednog susreta u nekom od lovnih revira u okviru šabačkog udruženja lovaca.
B.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa